03-12-08

De Kortrijkse kanoclub krijgt boothuis aan het 'meer van Kortrijk'

sluis 9

De Kortrijkse kanoclub krijgt de vroegere sluiswachterswoning aan sluis 9 van de vaart Kortrijk-Bossuit als nieuw boothuis. Het beschermde pand ligt aan een omvangrijk verbreed stuk van de vaart, dat met enige goede wil kan beschouwd worden als 'het meer van Kortrijk'. Eindelijk zal het grootste watervlak van Kortrijk ook gebruikt worden voor watersport en -recreatie. Om de club daar onderdak te kunnen geven, moest stad Kortrijk nagenoeg twee jaar onderhandelen met de eigenaar, het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal NV, Afdeling Bovenschelde. De kanoclub moet zijn aloud boothuis aan de Leie verlaten voor de laatste fase van de Leieverbredingswerken.

oud boothuis kanoclub

Tienduizend euro

In zijn zeventigjarige geschiedenis is de Koninklijke Kortrijkse Yacht- en Kanoclub (KKYKC) de sportieve uitdagingen - tot en met vertegenwoordigers op de Olympische Spelen - blijven combineren met recreatieve activiteiten op het water. De uitvalsbasis was al die jaren het schilderachtige boothuis op een Leieoever tussen Kortrijk en Harelbeke, op het einde van de Ruitersweg, verdoken achter de groene sportterreinen van de Wikings en de gewezen paardenmanège van Baldewijn Steverlynck.

Al van in 1988 wist de club dat zijn lokaal bedreigd was door de geplande Leieverbredingswerken. De vijfde en laatste fase van dat immense project bestaat immers uit de rechttrekking van de rivierbocht tussen Kortrijk en Harelbeke, precies waar het KKYKC huist. Eind 2002 werd de dreiging concreet. Het Vlaamse Gewest bood 10.000 euro om het lokaal in der minne aan te kopen. Wanneer de club zijn vertrouwde stek moest verlaten, kon men nog niet zeggen. Pas enkele maanden voor de baggerschepen daar aan de slag gingen, zou het ontruimingsbevel komen.

Een eindeloze zoektocht begon. Waar vind je in Kortrijk en omliggende een plaats aan bevaarbaar water, waar je 200 boten kunt opbergen, een clubhuis met kantine kunt inrichten en een conciërge kunt huisvesten? Vanzelfsprekend is voormelde 10.000 euro daartoe hoogst onvoldoende.

Een vrijage met de Harelbeekse Kanovereniging draaide op niets uit. Een fusie tussen een vooral op recreatie afgestemde vereniging en een club met nog altijd hoge sportieve ambities (vooral marathonvaren) lag niet voor de hand. Even zag het ernaar uit dat de club onderdak kon krijgen in de gebouwen van de vroegere Algemene Fluweelweverij, Stasegemsesteenweg, aan de vaart Kortrijk-Bossuit. Het sociale bedrijvencentrum Kanaal 127 nam daar zijn intrek en was bereid een deel van het complex af te staan. Maar ook die optie sprong af, omdat de KKYKC er geen kantine mocht uitbaten.

sluiswachtershuis 9

De zoektocht is thans met succes beëindigd. De KKYKC kan binnenkort zijn boten en zijn werking verhuizen naar het leegstaande sasmeestershuis van sluis 9 aan de vaart Kortrijk-Bossuit ter hoogte van de Visserskaai. Huis en sluis zijn sinds 2005 beschermd als monument. Het terrein is eigendom van het Vlaamse Gewest, het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal NV, Afdeling Bovenschelde, waarmee het stadsbestuur tot een akkoord kwam.

Recreatieve ontwikkeling

De onderhandelingen met Waterwegen en Zeekanaal NV liepen niet van een leien dakje. Een punt van discussie was de waarde van de grond. De stad dacht dat de terreinen, een kleine 2000 m², in een zone van openbaar nut lagen. Maar het Vlaamse Gewest stond op het standpunt dat het om woongebied ging, duurdere bouwgrond dus.

De stad neemt het terrein met inbegrip van het sashuis voor 66 jaar in erfpacht, tegen 3690 euro per jaar. In de erfpachtakte staat uitdrukkelijk dat de stad het sluiswachtershuis en de gronden enkel en alleen aan de Kanoclub in gebruik mag geven. Als er bij de bouwwerken schatten of vondsen van archeologisch belang - het terrein ligt op het slagveld van de Guldensporenslag - zouden opduiken, blijven die expliciet eigendom van het Vlaamse Gewest. Voor de helling die op de vaartoever zal worden aangebracht om boten te water te laten, moet een jaarlijkse retributie worden betaald aan het Vlaamse Gewest.

De Kanoclub krijgt van de stad de locatie gratis in gebruik. De club mag de bestaande woning, rekening houdend met haar bescherming als monument, verbouwen en op het terrein een loods bouwen zodat daar een clublokaal, conciërgewoning en botenopslagplaats kunnen worden ingericht. Voor die werken krijgt de club van de stad een eenmalige investeringstoelage van 50.000 euro, na voorlegging van facturen. Het is de club zelf die de energie- en drinkwaterkosten moet betalen en de gebouwen moet onderhouden.

Ik hoop dat de komst van de Kanoclub het begin mag inluiden van een recreatieve ontwikkeling op dat brede stuk van de vaart, zoals ik al eerder uiteenzette.

visserskaai

12:31 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Watersportbaan Ik vind dat we met de komst van de kanoclub aldaar toch eens luidop mogen dromen van de aanleg van een watersportbaan op dat brede stuk, met een joggingpiste rondomrond.

Gepost door: Bart | 06-12-08

Dat word dan wel een watersportbaan die zeeeeeeeeeeeeeeer veel geld gekost heeft. al die verbredingen, sluizen, bruggen...... en dat allemaal voor een ijzermarchant.
Of zal men toch nog dat laatste stukje verbreden?
Of is het mechiens erfgoed.
m.vr.gr.

Gepost door: phm | 14-12-08

De commentaren zijn gesloten.