08-09-08

Fiscalist wordt buur van Cowboy Henk

oudenaardsesteenweg kortrijk1

Kortrijks opvallendste onopvallende plek, een onvermoed bouwperceel, wordt binnenkort bebouwd. Het gaat om een stuk restgrond naast het heel drukke rondpunt in de Oudenaardsesteenweg, waarop de groene sculptuur Cowboy Henk nadenkend in de richting van Kortrijk centrum tuurt. Er komt een kantoor voor een fiscaal bureau uit Rollegem.

De spie tussen een oude arm van de Oudenaardsesteenweg (de 'dreef' van café De Lange Munte) en de Morinnestraat ziet er voorlopig nog uit als een verwilderd plantsoentje, eentje waar de stedelijke groendienst heeft vergeten te passeren. Maar het is private grond, en hoewel het perceel klein is en in de moeilijk te bebouwen vorm van een scherpe driehoek, mag - moet, sinds de invoering van een stedelijke taks op onbebouwde percelen! - er gebouwd worden.

Eeuwig

Ooit was het een van de geliefde plekken van eeuwig parlementslid Marc Olivier, CVP, om er enkele van zijn vijftienduizend verkiezingsborden te plaatsen. Prompt kregen die borden telkens direct gezelschap van materiaal van dat andere eeuwige parlementslid, Jacques Laverge, PVV. Wat dan weer hevige reacties opriep bij de eigenaar van de eerste woning verderop in de Oudenaardsesteenweg, facteur Jean-Pierre Derycke, even eeuwig lid van het socialistisch partijbestuur in Kortrijk.

De oudste zoon van Jean-Pierre en even rode Rita, Frank, stak even Caroline Gennez naar de kroon als kandidaat nationaal voorzitter van de Jongsocialisten; maar Caroline heeft het toen nipt (!) gehaald. Frank heeft intussen de politiek geruild voor het onderwijs en de mediabusiness. Caroline is doorgegegroeid naar de top van de sp.a. Wat er ook van zij, buur Derycke pakt op zijn eigen grond ook altijd uit met opvallend rode verkiezingsaffiches. Wat dan weer aan de overkant van de Morinnestraat Maureen Lievyns ertoe aanzet om als even eeuwig Groen!-provincieraadslid toch ook maar een verkiezingsbord buiten te zetten.

Zichtlocatie

Om maar te zeggen dat het een schitterende zichtlocatie is. Op het rondpunt van Cowboy Henk - dat is een van de stunts geweest van gewezen schepen Philippe De Coene, sp.a - rijden dagelijks duizenden wagens voorbij. Het is een echte draaischijf voor het verkeer, gelegen bovendien aan de drukste op- en afrit van de E17 en de Kortrijkse ringweg. Ook is er een veel gebruikte parking voor wagendelende pendelaars. Wie daar kan bouwen, wordt poortwachter van Kortrijk: niemand komt de stad binnen- of buitengereden zonder zijn pand te hebben gezien.

Bvba Gerrit Van As, fiscaal raadgever, wil daar zijn nieuwe kantoren neerzetten. De fiscalist is in 1987 van start gegaan in de Kortrijkse deelgemeente Rollegem.

Bouwheer Van As kreeg onlangs van het stadsbestuur van Kortrijk een bouwvergunning. Hij wil er een opvallend modern kantoorgebouw neerpoten. Rekening houdend met een bouwvrije strook van 5 meter van de rooilijn van beide straten en van 6,5 meter van de eigendom van Jean-Pierre en Rita Derycke - het is bijna een mirakel dat op de resterende bouwgrond nog iets kan gebouwd worden -, ontwierpen de architecten een pand met twee bouwlagen, 6,75 meter hoog, met daarop nog een dieper liggend dak van 0,5 m hoog. De gevels worden opgetrokken in ter plaatse gestort zichtbeton. Daarin komt schrijnwerk in donkergrijze aluminium gevelprofielen met licht groen glas. 

Er is met de stedelijke diensten wat gediscussieerd over de parking. De stad wou niet dat het personeel en de klanten van Van As via de Morinnestraat zouden binnen- en buitenrijden. Om redenen van verkeersveiligheid moet de bediening van de parking gebeuren vanuit de kalme zijtak van de Oudenaardsesteenweg. Van As moest zich ook neerleggen bij de eis van slechts een enkele in- en uitrit op zijn perceel.

Unieke invulling

Maar mag daar wel worden gebouwd? En mogen er in die residentiële buurt kantoren komen? Ook dat is nauwkeurig uitgepluisd door de stadsdiensten. Het perceel blijkt te liggen in een gebied bestemd voor "wonen, openbare groene en verharde ruimten en aan het wonen verwante voorzieningen". Onder die voorzieningen rekent men: handel, horeca, bedrijven, openbare en private nuts- en gemeenschapsvoorzieningen, kantoren en diensten, openbare en verharde ruimten, sociaal-culturele inrichtingen en recreatieve voorzieningen. Een kantoor is dus OK.

Het stadsbestuur motiveert zijn beslissing als volgt: Het aangepaste ontwerp is aanvaardbaar met de organisatie van de onmiddellijke en ruime omgeving en beoogt tevens een hedendaagse, unieke invulling voor dit perceel. Dat klopt.

Zie over de kinderjaren van Cowboy Henk in Kortrijk mijn stukje van langgeleden.

oudenaardsesteenweg kortrijk2

09:47 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Beste Marc,

Vandaag 2 mei 2010 pas dit artikel gelezen. Leuk om dit alles te horen, maar er staat toch wel een kemel in.
In de aanloop naar de bureauverkiezingen voor de Jongsocialisten was er slechts één kandidaat voorzitter, nl. Caroline Genez die met een overtuigde 2/3 meerderheid werd verkozen. Ikzelf was de enige kandidaat ondervoorzitter en werd met 97% van de stemmen verkozen. Ondanks de vele verzoeken heb ik mezelf dus geen kandidaat gesteld voor de voorzittersfunctie aangezien ik dat jaar Brussel zou verlaten.
Pas in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen die daarop volgden heb ik beslist geen actieve rol meer te spelen in het politieke gebeuren. Ondanks die keuze ben ik de SP.A en Caroline Genez steeds blijven steunen.

Mvg,
Frank

Gepost door: Frank Derycke | 02-05-10

De commentaren zijn gesloten.