07-09-08

Groepsaankoop zonnepanelen in Kortrijk

zp1

Het wordt de beste investering genoemd die een gezin kan doen: zonnepanelen plaatsen. Het is niet alleen voor het leefmilieu dat die investering goud waard is. Zelf bespaar je veel elektriciteit mee. Je krijgt er groene stroomcertificaten voor, 20 jaar lang. Het levert je interessante belastingsvoordelen op. En je kan op de koop toe nog premies krijgen, van de gemeente bijvoorbeeld. Niet te verwonderen dat het aantal afgeleverde vergunningen voor zonnepanelen in stijgende lijn gaat, voor zover je nog een vergunning nodig hebt.

Desondanks moet je toch flink in je beugel tasten om die panelen op je dak te krijgen, en dat schrikt veel mensen af. Om het de gegadigden gemakkelijker te maken, organiseert de organisatie Curieus, de sociaal-culturele vereniging van de sp.a, een groepsaankoop. Op die manier kost de installatie van zonnepanelen tot 20% goedkoper. Een heropleving van de coöperatieve gedachte, een socialistische uitvinding, als het ware. Iedereen kan meedoen. Alvast is er op 16 september e.k. in Kortrijk een informatie-avond (en op 23 september in Harelbeke).

Financiële voordelen

Europese richtlijnen verplichten ook ons land om drastisch energie te besparen en de uitstoot van CO² (in rookgassen) te doen dalen, tegen de rampzalige opwarming van de aarde. Vandaar onder meer de aanzienlijke steun van alle mogelijke overheden voor zonnepanelen, in de vorm van belastingsvoordelen, groenestroomcertificaten en premies.

Je kan 40% van een investering voor zonne-energie (zonnepanelen of zonneboilers) in aftrek laten komen van jouw personenbelasting, met een maximum van 3440 euro voor 2008 - dat maximumbedrag stijgt gestaag. Niets verbiedt dat je de investering spreidt over facturen in bijvoorbeeld twee verschillende jaren; dan kan je die 40% twee jaar naeen aftrekken. En doordat je minder federale personenbelasting moet betalen, daalt ook de gemeentebelasting die daarop is berekend - in Kortrijk 7,9% (een extra besparing van 271,76 euro).

Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt met jouw zonnepanelen ontvang je een groenstroomcertificaat. Elk certificaat kan vervolgens bij jouw netbeheerder (in Kortrijk is dat Eandis) worden ingeruild tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro, en dat gedurende 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie.

Wie in Kortrijk zonnepanelen plaatst, kan een eenmalige premie krijgen van 500 euro. Let wel, dat geldt "zolang de voorraad strekt". In juni jl. raakte bekend dat er al niet meer genoeg op de begroting stond voor de uitbetaling van die premies in de resterende maanden van het jaar. Maar geen nood, de rechthebbenden schuiven gewoon op tot volgend jaar, of het zou moeten zijn dat er bij begrotingswijziging vers geld wordt vrijgemaakt.

Bovendien kan je van de elektriciteit die je met die zonnepanelen hebt opgewekt, ook nog eens zelf profiteren. Elke kWh die je zelf hebt geproduceerd, is 0,17 euro die je niet hoeft te betalen aan Electrabel, Nuon en consoorten.

Dankzij de belastingsvoordelen en subsidies voor fotovoltaïsche panelen, verdien je de investering wellicht binnen de 10 jaar terug. Daarna heb je nog 15 jaar lang gratis elektriciteit, aldus informatie van de Vlaamse overheid. Diezelfde Vlaamse overheid geeft de goede raad om toch maar eerst te investeren in degelijke isolatie; dat kost heel wat minder en het brengt veel meer milieuwinst en financiële besparing op. Maar in een goed geïsoleerde woning is zonne-energie een interessante aanvulling.

20% korting bij groepsaankoop

Een groot beletsel voor de plaatsing van zonnepanelen is bij veel gezinnen de kostprijs van de investering. Op de website www.energiesparen.be van de Vlaamse overheid vind je volgende berekening. Bij ons worden vooral netgekoppelde systemen geplaatst. Een fotovoltaïsche installatie (uit polykristallijn silicium) met een vermogen van 1 kWpiek en een oppervlakte van 10 vierkante meter produceert jaarlijks 800 tot 900 kWh. De investering bedraagt ongeveer 6.000 euro + BTW per kWpiek.

Een installatie die een gemiddeld gezin bijna het hele jaar van stroom voorziet, kost ongeveer 24.000 euro (incl. 6% BTW, voor woningen ouder dan 5 jaar). Die investering is op ongeveer 10 jaar terugverdiend. En de informatie wordt afgerond met de suggestie om op zoek te gaan naar de mogelijkheid van een groepsaankoop. "Als je samen aankoopt, is de prijs beslist voordeliger".

Welnu, er is momenteel een mogelijkheid van groepsaankoop in Kortrijk en omstreken. Het gaat om een initiatief van de sociaal-culturele organisatie Curieus, aanleunend bij de sp.a. De initiatiefnemers hebben de markt bevraagd en zijn uitgekomen bij de firma Ecostream, Maldegem. Deze fabrikant en erkende plaatser van zonnepanelen is bereid gevonden een korting toe te staan van meer dan 20% op de Vlaamse referentieprijs (4700 in plaats van 6000 euro per kWpiek) voor wie zich inschrijft in de groepsaankoop.

De firma doet ook het onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van een eventuele plaatsing op jouw dak. Voorts begeleidt Ecostream zijn klanten bij alle mogelijke aanvragen van premies en vergunningen (meestal niet meer nodig sinds vandeweek!), bij de technische keuring, de aanvraag van groenestroomcertificaten, de contacten met de netbeheerder (voor de afname van overtollige elektriciteit). Ten slotte is er een stevige garantieregeling.

Informatieavond

Het aanbod van de groepsaankoop van Curieus en Ecostream wordt van naaldje tot draadje uitgelegd op een informatieavond op dinsdag 16 september 2008 om 20 uur in het Moysoncentrum, Kennedypark 2 in Kortrijk. Dezelfde uitleg wordt gegeven op woensdag 24 september om 20 uur in het cultureel centrum Het Spoor, Eilandstraat 6 in Harelbeke. Iedereen is welkom.

18:15 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Dat is nu eens een initiatief waar ik mijn pet voor af neem! De socialistische gedachte is nog zo slecht niet! :-)))
Het was zaterdag een drukke bedoening met die tentoonstelling. Heb ik over je heen gekeken of was je er niet?

Gepost door: Martine | 08-09-08

een nieuwe ijstijd ! "tegen de rampzalige opwarming van de aarde"...bazelt de schrijver.
Ik herinner mij begin der zeventiger jaren toen er een andere hysterie woedde : de AFKOELING van Moeder Aaarde. We gingen regelrecht een nieuwe ijstijd tegemoet...
Ach zwijg me over het complicerend conglomeraat van politiekers, media en de horde van de zogenaamde onafhankelijke wetenschappers...
Of ze nu beuzelen of winden maken, het is hetzelfde.

Gepost door: walter maes | 11-09-08

Walter toch. Als zelfs hardnekkige non-believers zoals lange tijd weerman Frank Deboosere ongerust beginnen te worden, waarom zouden wij, leken in het vak, dan niet het zekere voor het onzekere nemen? Bovendien is er ook in jouw visie nog altijd het onvermijdelijke probleem van de uitputting van de fossiele brandstoffen. Als er geen petrol meer is gaan we wel moeten overschakelen op zonne-energie enzovoort. We kunnen daar beter tijdig aan beginnen.

Gepost door: marc | 11-09-08

fosiel en non-believer marc toch,

vroeg of laat zijn we af van het onvermijdelijke probleem van de uitputting fossielen... dan laten we de hoofdnar 'Wmuke' optreden... winden zal hij dan nog te meer beuzelend maken!

Frank

Gepost door: frank mulleman | 28-09-08

http://www.zonnepanelen-nieuws.be

Gepost door: Juiol | 23-10-10

Walter maes, opwarking van de aarde betekent niet dat het alleen warmer wordt, maar dat we bijvoorbeeld veel meer hittegolven krijgen, hevige winters. De ecosysteem is aan het veranderen. Dus het is niet dat we blij moeten zijn en dat wij het in Belgie eidelijk wat warmer gaan hebben...

Gepost door: Zonnepanelen | 13-02-11

In de laatste zonnige dagen dat we gehad hebben heeft zonne-energie voor 7% van de energieverbruik gezorgd! Dat is goed nieuws!

Gepost door: Zonnepanelen | 27-03-11

De commentaren zijn gesloten.