19-08-08

Dè ontdekking van zomer 2008 in Kortrijk

marke strand1

Marke strandt! Gratis zwemmen in Kortrijk? Dat kan, hoewel het misschien niet mag, in de Lavaertput(ten) in de Pontestraat in Marke. Van de zomer was het een succes, voor zover het weer geen spelbreker was. In elk geval vind je nergens in Kortrijk een zwemplas met grotere afmetingen.

Twee jaar geleden deed de lokale politie van de politiezone Vlas er nog een interventie. Een veertigtal badgasten werden er vriendelijk maar kordaat verzocht op te krassen. De grote kleiput beneden en de kleinere vijver op het hoogste gedeelte van het terrein waren volgens de politie privaat terrein en hoewel de eigenaar er niet naar omkeek, vond de ordedienst het niet verantwoord daar zwemmers en zonnekloppers toe te laten. "Enkel de karpers mochten blijven zwemmen" aldus het zomerse persbericht van de politiezone Vlas op 5 juli 2006.

Persoonlijk vind ik dat zonde. Een mooiere zwemlocatie is er niet te vinden in de streek. In de grote plas (foto's) drijft zelfs een ponton, een buitenkansje voor wie al drijvend wil bruinen, leuk om naartoe te zwemmen. De kleinere vijver is rond, met in het midden een eilandje.

Het betreft de zogenaamde Lavaertput, restanten van de vroegere kleigroeve van de pannen- en steenbakkerij van Marke, opgekocht door de Lauwse grondverzetter Lavaert om overtollige grond van elders te storten. Beide plassen zijn te bereiken via de Pontestraat. De grote zwemvijver ligt het dichtst bij de Leie en het laagst. De put is in tweeën verdeeld door een landtongetje. De kleinere vijver ligt achteraan de rijwoningen van de Rekkemsestraat. Beide putten zijn omzoomd door groenbermen en kleistroken die perfect dienst kunnen doen als strand.

Van de zomer maakten ingewijden dankbaar gebruik van deze locatie om afkoeling en waterpret te zoeken. Aangezien het werkelijk privaat terrein is, weet ik niet zeker of de poltie daar wel mag optreden. Een probleem zou kunnen zijn dat er geen toezicht is en dat er geen redders aanwezig zijn. Maar geldt dat ook niet voor veel plaatsen aan zee? En waarom zou het stadsbestuur, dat toch op zoek is naar meer zwemwater in Kortrijk - een zwembad met olympische afmetingen na 2012? - hier geen elementaire dienstverlening kunnen organiseren in afspraak met de eigenaar? Een paar redders bijvoorbeeld.

marke strand2

De eigenaar zelf, de firma Lavaert, vroeg enkele jaren geleden een bouw- en milieuvergunning aan voor een 'definitieve opslagplaats voor grond' (DOP). Milieuconsulent Jan Feryn (zie deze site) maakte een ontwerp van definitieve herinrichting. De diepe putten zouden grotendeels opgevuld worden, maar er bleven ruime mogelijkheden voor natuurontwikkeling (verbossing en ondiepe vijvers). Sindsdien is er nog niet veel veranderd.

Beide putten en het verbossende terrein waarin ze liggen, trekken ook veel zeldzame planten en dieren aan. De oude kleigroeve blijkt ook paleontologisch uniek te zijn. Je kan er onder andere fossiele krabben en haaietanden vinden uit het eoceen (ongeveer tussen de 36 en 54 miljoen jaar geleden) en meer bepaald uit het ieperiaan. Precies die ieperiaanse klei is uitstekend geschikt om dakpannen mee te fabriceren.

markestrand3

11:01 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik ben er helemaal voorstander van om natuurwaters tot zwemgelegenheid om te toveren. Het water is zacht, dus goed voor de huid, gedaan met die verfoeielijke chloordampen van zwembaden en de overheid wil de mensen toch meer laten bewegen?

Gepost door: Martine | 01-09-08

De commentaren zijn gesloten.