12-08-08

Het stadsraadsel van de Albanese bunker in Marke

 

Onder communistisch bewind werden overal in Albanië eenmansbunkertjes gebouwd; wee de buitenlandse agressoren! Tot mijn verstomming botste ik op zo een bunkertje op het Kokuitplein van Marke. Of had dat mangat een andere bestemming?

Manten

Op de treinroute ter hoogte van het Kokuitplein in Marke staat een betonnen koepeltje met twee kijk- of schietgaten in de zijden die gericht zijn naar het plein. Tot voor enkele jaren was het Kokuitplein een mooi voorbeeld van industriële archeologie, met een stationnetje en diverse lokalen in de schaduw en de stijl van de pannenfabriek ernaast. Ooit resideerde er de redactie van het burgersmaandblad Manten. Jammer genoeg is alles gesloopt, behalve dan de modernere delen van de pannenfabriek dan.

bu2

Maar dat bunkertje, eigendom van de NMBS, staat er nog, verzonken in de klei van de spoorwegberm. De soldaat - als het inderdaad een militair bouwwerkje is, kon erin via de spoorweg. Vroeger moet de bodem van de constructie een stuk dieper zijn geweest, maar het is ... toegeslibt tot zowat een meter onder het koepeltje met de twee gaten. Thans doet het dienst als een illegale opvangplek voor drankblikjes.

Weet iemand hier meer van? Wat was de functie van dat 'bunkertje? Is er effectief gebruik van gemaakt in militaire operaties? Uit welke periode dateert het (Eerste of Tweede Wereldoorlog)? Of zijn hier andere verhalen over te vertellen? Laat het weten.

bu3

00:15 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

mangat Heb vroeger eens gehoord dat deze bunkerkes bescherming boden voor soldaten die de spoorlijn bewaakten in oorlogsperiode tijdens luchtaanvallen. Ook spoorwegarbeiders konden deze gebruiken om zich in veiligheid te brengen tijdens bombardementen.

Gepost door: lode bogaerts | 20-08-08

eenmansbunker marc,

er staat bij mijn weten ook nog een schuilbunker in het station van K-town, richting Marke, op de kade van spoor 2.

groeten uit Seoul, Korea.

Gepost door: frank mulleman | 21-08-08

Seoul? Frank,
ik had je nu toch meer in Noord-Korea verwacht!?

Gepost door: Polo | 21-08-08

geduld beste polo,

geduld is een mooie gave...

hou www.bloggen.be/achturencultuur in de gaten.

frank

Gepost door: frank mulleman | 25-08-08

De commentaren zijn gesloten.