05-08-08

Kortrijk dingt met Prikkelpad Marke naar Thuis-in-de-stadprijs

PPM1

Sinds 2001 schrijft de Vlaamse overheid jaarlijks de Thuis-in-de-stadprijs uit. Het is de bedoeling goede voorbeelden te bekronen van beleid dat erop gericht is de steden weer aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Vorig jaar won Kortrijk voor het eerst, zelfs met twee projecten. Voor 2008 doet de stad opnieuw een gooi naar de prijs. Het project dat wordt ingediend, is het onlangs geopende Prikkelpad in deelgemeente Marke. Dat pad is werkelijk een aanwinst voor de zachte stadsrecreatie en het kwam tot stand door intense samenwerking tussen diverse Markse verenigingen en bedrijven, de stad en de provincie.

De Thuis-in-de-stadprijs is in 2001 op gang geschoten door toenmalig Vlaams minister Paul Van Grembergen, toen Spirit, nu VlaamsProgressieven. Het was dezelfde minister die het Stedenfonds oprichtte om de aantrekkelijklheid van de steden te vergroten. Pas vorig jaar slaagde Kortrijk erin laureaat te worden. Maar het was dan ook direct goed prijs: onze stad kwam in twee van de drie categorieën als winnaar naar boven.

125.000 euro

In categorie 1, voor projecten met harde investeringen waarbij verschillende sterke kanten van de stad worden verbeterd, haalde Kortrijk het met de operatie Sint-Denijsestraat. Dat bracht de stad 125.000 euro op. Met miljoenen euro's investeringen werd die breed uitgemeten wijk (tot Sint-Elisabeth) opgetild tot boven het gemiddelde niveau in de stad. Opvallende investeringen daarbij zijn de heraanleg van de Sint-Denijsestraat zelf, van het Volksplein, de inrichting van een nieuw buurtpark op de gronden van het vroegere tuinbouwbedrijf Vandendriessche (met gebruik van de serres als buurtcentrum!), de opfrissing van het park aan de Ten Akkerdreef enzovoort. Dat alles gebeurde in permanent overleg met de bewoners. Een animator en een stuurgroep volgden de operatie nauwgezet op.

Het was van meet af aan duidelijk dat dit experiment te veel inspanningen van de stad vergde om ook elders toegepast te worden. Niettemin trok men er lessen uit. Een van de gelukkige consequenties is het opzetten van een 'gebiedswerking' over het hele grondgebied van de fusiestad. Met inzet van een goed georganiseerd keurkorps aan 'gebiedswerkers' worden de bewoners voortaan tot in de uithoeken van de stad betrokken bij het beleid. Dat is althans de bedoeling. En het is niet uitgesloten dat de bewoners er soms andere ideeën op na houden dan de bewindsploeg op het stadhuis...

25.000 euro

In categorie 2, ondersteuning van het ondernemen in de stad, werd Kortrijk ook vorig jaar winnaar met het nieuw opgerichte Ondernemerscentrum. De jury was vooral gecharmeerd door de 'innovatie-audit' die het Ondernemerscentrum aanboodt aan de Kortrijkse winkeliers, om hun gamma en hun manier van commerce doen in de stad eens met wat meer creativiteit te bekijken. Die prijs bracht de stad 25.000 euro op.

Ook in 2008?

Van gebiedswerking gesproken: het Prikkelpad in Marke is wel een mooi voorbeeld van waartoe het betrekken van de bewoners in alle hoeken van de stad kan leiden. Het pad is een bewegwijzerde luswandeling van 6,5 km, die een sliert vormt van de onvermoede bezienswaardigheden van de Kortrijkse deelgemeente. Het is waarlijk de moeite het pad af te stappen; het leidt je over tal van plekken waar je tot voor kort niet kon komen.

Uiteraard krijgen de weelderige natuur, oogverblindende agrarische landschappen en vergezichten - een landbouwbedrijf is zelfs ingeschakeld om aan landschapsbeheer en -herstel te doen - en de groene Leievallei een vedetterol op het pad. Maar ook op interessante initiatieven van scholen - een insectenhotel bijvoorbeeld -, bouwkundig patrimonium, cultuur en industrieel erfgoed wordt de aandacht getrokken. In de wandeling is zelfs het 'sneukelpad' (om te snoepen!) opgenomen, een bijzondere aanplanting door de leden van de Volkstuin van allerlei bessen, noten en andere lekkernijen van bomen en struiken. 

Het pad start officieel in het Ontmoetingscentrum, Hellestraat 6 in Marke (056 24 08 20), maar je kan overal instappen. In het Ontmoetingscentrum kun je een wegbeschrijving bekomen. Het traject is ook te downloaden op deze website.

De stad hoopt met dit project kans te maken op de Thuis-in-de-stadprijs van categorie2 (vernieuwende jongerenprojecten) of categorie 3 (innovatieve bewonersinitiatieven die door de stad gestimuleerd worden). Er is 25.000 euro te winnen.

ppm2

De schitterende Leievallei tussen Marke en Bissegem

ppm3

De hoge Markse Leieoever

ppm4

De vijver in het domein van Natuurpuntwerkgroep Het Schrijverke

17:51 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Met ver stappen heb ik problemen. Kan het Prikkelpad ook met de fiets afgelegd worden?

Gepost door: Martine | 11-08-08

Fiets? Martine, ik heb het geprobeerd met de fiets: absoluut niet te doen! Steile hellingen, smalle paadjes, zwiepstruiken, modderweggetjes... Ook met de buggy is het af te raden. Het is een avonturenpad.

Gepost door: marc | 18-08-08

De commentaren zijn gesloten.