01-08-08

Stadsbestuur selecteert officiële fotografen 'Kortrijk in beweging'

Stefanie Tanghe

Nimmer leek Kortrijk fotogenieker dan nu. Dat gesloop en gegraaf, die verbouwingen en dat getimmer aan de weg te allen kante, in opdracht van de stad maar veelal ook van andere initiatiefnemers, trekken drommen fotografen. Het stadsbestuur heeft beslist die vloed van fotomateriaal te archiveren, voor onmiddellijk gebruik en 'voor de toekomst'. Amateurbeelden zijn welkom. Maar ook worden  professionele en semi-professionele fotografen aan het werk gezet; de selectie is een beetje merkwaardig gebeurd. Voor beide ambitieuze projecten wordt hoop en al 7500 euro uitgetrokken. Intussen zijn er een paar fotowedstrijden, waarvan de beste kiekjes in september bijeengebracht worden in een '1ste Nationaal Fotosalon Kortrijk', in de ... paardenstallen van het Broelmuseum.

Amateurs

Er gebeurt vanalles in de stad en wij hebben daarvan veel en goed beeldmateriaal nodig, meent het stadsbestuur. Reportages in de Stadskrant, bijdragen in de aangekondigde nieuwe website en andere stadsmedia kunnen niet met tekst alleen. Een goeie foto zegt meer dan honderd regels. Het stadsbestuur gaat daarom op zoek naar bruikbaar fotomateriaal. Een andere reden waarom er zoveel kiekjes worden geschoten in Kortrijk is dat al dat afbraakwerk toegang verleend tot allerhande plekken die tot nu onbetreedbaar waren voor de gewone sterveling. Ook hiervan zou wel een beeldcollectie mogen samengesteld worden!

Wat er ook van zij, het stadsbestuur wil putten uit twee fotobronnen.

Vooreerst wil het stadsbestuur beelden sprokkelen bij amateurfotografen. Daartoe is al een oproep gelanceerd in de stadskrant. Bij wijze van experiment  mocht fotoclub Groeninge een reportage maken van de jongste Paasfoor. Amateurfotografen mogen zich altijd aanmelden bij het team communicatie van de stad (tom.delmotte@kortrijk.be).

Professionelen

Voorts maakt het stadsbestuur een lijst met professionele en semi-professionele fotografen die naar believen kunnen ingezet worden. De bedoeling is een 'systematische fotografische inventarisatie en tijdschets van onze stad' te maken. Men wil 'binnen een aantal jaar heel duidelijk kunnen aantonen wat er tijdens deze periode veranderde in de stad'. Zijn er binnen vier jaar, in 2012, niet weer gemeenteraadsverkiezingen? 

De geselecteerde fotografen zullen vanaf september tot en met volgend jaar geregeld worden opgeroepen. De eerste plek van afspraak zijn de grote werkzaamheden aan de invalswegen en de doortocht via het winkelcentrum van Foruminvest, van de Gentsesteenweg tot de Oudenaardsesteenweg. Die ingrijpende operatie start in september, tegelijk met de 'heropening der scholen'.

Ambitieus

Waarvoor de officiële fotografen kunnen opgeroepen worden, is vastgelegd in een sluitende lijst van 17 locaties. Het is niet helemaal duidelijk waarom het stadsbestuur zichzelf op die manier beperkingen oplegt. Wat indien er interessante ontwikkelingen te zien zijn op andere plaatsen? Opvallend is ook dat in de uiteindelijke lijst die het stadsbestuur heeft goedgekeurd, een item is geschrapt dat door de ambtenaar van dienst was voorgesteld. De communicatiedienst had voorgesteld om eveneens 'een aantal nieuwe woonverkavelingen' te laten fotograferen - bevoegdheid schepen Wout Maddens, OpenVLD - maar dat vond geen genade.

Het lijstje van in beeld te nemen stadsontwikkelingen is het volgende: de Leiewerken, de omgeving Collegebrug, Budabeach en aanleg 'bastion' (?), de omgeving Noordbrug en westelijke tip van het Buda-eiland, de bouwplaats van Foruminvest en de 10 verdiepingen tellende wolkenkrabber op de Veemarkt, de doortocht Gentsesteenweg-Oudenaardsesteenweg, het Buda-eiland, de renovatie van de fabriek Desmet-Dejaeghere (kunstenfabriek), de stationsomgeving, de bouw van het Muziekcentrum De Kreun, de omgeving Conservatoriumplein, Hoog Kortrijk, de bouw van het fusieziekenhuis AZ Groeninge, de uitbreiding van Kortrijk Xpo, de bouw van het crematorium, de vernieuwing van de dorpskern van Aalbeke, de vernieuwing van de dorpskern van Kooigem, en ten slotte: andere interessante veranderingsprojecten in de verschillende deelgemeenten.

De lijst is overigens heel ambitieus. Komt er eindelijk schot in decennia lang aanslepende dossiers zoals de heraanleg van de dorpskernen van Aalbeke en Kooigem? En zal er in volgend jaar al een steen worden verlegd op het Conservatoriumplein?

Minder ambitieus is dan weer het geld dat men vrijmaakt voor die dubbele, historische fotocollectie: 7500 euro in totaal.

Persburo

Voor al dat fotowerk zijn 7 fotografen(bureaus) geselecteerd. Het stadsbestuur heeft er zelf nog een toegevoegd aan de zes fotografen die waren voorgesteld door de dienst communicatie. De lijst van de administratie bestond uit: fotostudio Gerald Van Rafelghem, Lauwsestraat 176, 8511 Aalbeke, bureau Patrick Holderbeke, Spoelberg 11, 8500 Kortrijk, Grégoire Nieuwenhuyse, Stijn Streuvelslaan 7, 8540 Deerlijk, Johan Anckaert, Morinnegoed 37, 8500 Kortrijk, Stefanie Tanghe, Koningin Elisabethlaan 23, 8500 Kortrijk, en Karin Decock, Roeselaarsestraat 101 b1, 8870 Izegem. Daar voegde het stadsbestuur op eigen houtje nog aan toe: persburo Jan Verbeke, Neder Mosscher 43, 8500 Kortrijk.

Het is enigszins eigenaardig dat er geen voorafgaande oproep is geweest naar belangstellende fotografen. Nu is de lijst beperkt tot de kennissenkring van administratie en stadsbestuur - en het is maar te hopen dat zij daarbij niemand over het hoofd hebben gezien. Overigens moeten de genoemde fotografen nog offertes indienen, 'die zullen boordeeld worden op basis van hun referenties en voorgaand werk, hun flexibiliteit en mogelijkheid op geregelde tijdstippen de gevraagde beelden te nemen' en ook op basis van de prijs die ze vragen.

Reclamefotografe

In het lijstje vinden wij, gelukkig, enkele bekende persfotografen; maar waarom slechts 3? Op de website van de Kortrijkse Perskring alleen al zijn er 8 te vinden. De andere geselecteerden zijn verrassend. Stefanie Tanghe, de fotografe op het prentje bij dit stuk, is de fotografe van de Unie der Zorgelozen, waar zij ook zelf het theaterpodium niet schuwt. Een paar jaar geleden gidste zij mij door de prachtige villa Lauwers, de voorlopige stek van de Unie aan het Sint-Jansplein - wanneer wordt dat unieke voorbeeld van Bauhaus-stijl in Kortrijk geklasseerd? Zie mijn stukje van 4 juni 2006. Stefanie kreeg ook al opdrachten van het OCMW van Kortrijk.

Gerald Van Rafelgehem scoort hoge ogen in de architectuur- en kunstfotografie. Zo zijn het foto's van hem die werden opgenomen in het boekje "Kortrijk in zeven dagen', waarin Harelbekaander Wim Opbrouck 'Kortrijkzaan-in-hart-en-nieren' speelde (Uitgeverij Ludion). Zie mijn eerder stukje daarover.

Kari Decock is eigenlijk reclamefotografe, maar levert geregeld kwaliteitswerk voor Trends, De Standaard, Het Nieuwsblad enzovoort. En Grégoire Nieuwenhuyse heeft als referentie dat hij van het stadsbestuur al op 18 mei 2008 foto's mocht nemen van een cruciale bouwfase van de Collegebrug.

Nationaal Fotosalon

Het stadsbestuur ondersteunt intussen het 1ste Nationaal Fotosalon Kortrijk van Kultura Kortrijk. Aan dat salon is een dubbele fotowedstriid verbonden. Voor de algemene wedstrijd is het te laat om nog inzendingen te doen. De thema's zijn 'vrij' en 'het Begijnhof van Kortrijk'. De jeugdwedstrijd Snapshot - deelnemers tot 18 jaar - loopt nog. Het onderwerp is vrij en deelname is gratis. Inzendingen kunnen tot 20 augustus 2008 gemaild worden naar graficus@beeldexpressie.be. Zie reglement enzovoort.

De beste kiekjes worden in september bijeengebracht in een '1ste Nationaal Fotosalon Kortrijk', in de ... paardenstallen van het Broelmuseum.

13:49 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Eigen vriendjes eerst ! Het moet weer lukken.
Ook bij de 'selectie' van zogenaamde 'professionele en half-professionele fotografen' geldt voor het stadsbestuur en de communicatie administratie de leuze : "eigen vriendjes eerst". Ons-kent-ons. En geen risico's met eigenzinnigaards en averechtse kwasten. Alleen de meelopers mogen weer meedoen : een clubke van zeven eminente jabroeren (positivo's ?!) die gedwee hun broodheren achterna lopen en zich ervoor zullen hoeden kontroversiële of tegendraadse fotootjes te maken want ze moeten allemaal dienstig zijn als politiek promotiematerieel voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.
Dat is ook het geval met de 17 verplichte lokaties. Alternatieve beelden uit de minder glorieuze buik van Kortrijk worden angstvallig geweerd. Het braaf fotomateriaal wordt één grote promotiestunt in dienst van de pronkzucht van het stadsbestuur.
En natuurlijk zal ook bij de 'amateur fotografen' de stadscensor ongenadig toeslaan : alleen het mooie en het leuke mag getoond worden. Het hellegat van Overbeke en andere onderaardse evoluties mogen de Kortrijkse prentenboeken niet ontsieren.
Er wordt een hele cinema opgezet om zogezegd de evolutie van Kortrijk in beeld te brengen, een 'beeldcollectie' te maken, een 'systematische fotografische inventarisatie en tijdschets van onze stad'. Een groteske uitleg en een verdoezeling van de ware bedoelingen.
Waarom spelen ze geen open kaart, daar in het stadhuis ?
Maar dat is Kortrijk.

Gepost door: walter maes | 02-08-08

gestuntel Vriendjespolitiek? Ik weet het niet. Ik zou veeleer denken aan gestuntel. De geselecteerde (semi-)professionele fotografen zijn het stuk voor stuk waard ingezet te worden voor die opdrachten. Maar er zijn er heel wat meer die de betrokken ambtenaar en de schepenen niet zo onmiddellijk te binnen schoten.
De gekozen procedure (selectie op basis van een beperkte lijst) is aangewezen in gevallen waarin uitzonderlijke vakkennis of referenties zijn vereist. Dat is hier niet het geval. Hier laat men talent en kunde aan de kant liggen.

Gepost door: marc | 03-08-08

Beste,
jàren na de feiten, kom ik hier per toeval op deze blog.
Amai dat was een grap, die "officiële selectie van stadsfotograaf" ... laat me dit even toelichten:

Ikzelf ben uit EIGEN INITIATIEF naar het stadsbestuur gestapt en mijzelf voorgesteld als fotograaf voor al de grote en ingrijpende veranderingen in het kortrijkse stadslandschap, geen vriendjespolitiek dus, en heb nu beseft dat er een beetje ... aangemodderd is met die selectieprocedure. Jammer.

Vol enthousiasme ben ik 1 van die werken gaan fotograferen, heb dat getoond op de dienst communicatie en dan, niets meer. Ondanks herhaaldelijke mails naar Tom Delmotte van de dienst communicatie kreeg ik geen antwoord van wat er beslist was, voor wie ze gekozen hadden. En weet dat trouwens nog altijd niet.

Ik heb Tom Delmotte zelf een tijdje "gestalkt" door hem wekelijks een sms-je te sturen met de vraag of hij al meer wist. Na ettelijke pogingen krijg ik dan toch antwoord: "we houden je op de hoogte". Tot ik enkele maanden later hoorde van iemand anders dat die selectie, ja, een beetje in de ijskast zat...

Ik ga graag de uitdaging aan om met andere fotografen vergeleken te worden, en als de andere beter is geef ik dat graag toe, maar hier lijkt het probleem me te liggen bij de laksheid van bovenvermelde,
die het vertikt om al die fotografen die hun best gedaan hebben op de hoogte te houden.

Als je een procedure in gang steekt moet je ze afwerken, punt.

groeten

Gepost door: Gregoir Nieuwenhuyse | 30-11-11

De commentaren zijn gesloten.