21-07-08

Aangrijpend Kortrijks verhaal in Vrij Nederland

VN Erfenis

In het dubbeldikke zomernummer van Vrij Nederland, het in Kortrijk nagenoeg onvindbare weekblad, verschijnt vandeweek een selectie van de twaalf mooiste verhalen van lezers over ... erfenissen. Een van de verhalen is een aangrijpende story van een dochter van een bekende Kortrijkse bakker, over haar vader die vrijwillig uit het leven stapte. Net als zijn vader, op vrijdag de 13de december. Omdat het gaat om de bakkerij uit de buurt waar ik ben opgegroeid, trok het verhaal nog meer mijn aandacht.

Het was altijd proberen de rapste te zijn, als kind aan tafel in de Roterijstraat: wie krijgt het kantje van het verse brood? Het 'geschorm' was het hevigst als het brood van bakker V. kwam, van enkele straten verder. Zijn baksel was het krokantst. Wij zagen hem nooit zelf in zijn bakkerswinkel; altijd was het een van zijn negen kinderen achter de toog. Overdag sliep de veel te hard werkende vakman. Een van zijn zonen zat bij mij in de klas, een heel vrolijke jongen.

Daaraan moest ik direct denken als ik haar naam las in Vrij Nederland: Isabel V. Ha ja, V. van dat krokante brood, van mijn schoolmakker. En waarempel, hoewel achter haar naam "Gent" stond, ontdekte ik dat haar verhaal over die Kortrijkse bakkersdynastie ging.

Vrij Nederland is een befaamd Nederlands weekblad, dat in Kortrijk nog alleen te krijgen is bij Dirk Rigolle, Wandelingstraat 74. Op gebied van internationale pers is Kortrijk toch maar een provinciestadje! Elk jaar doet het weekblad een oproep bij zijn lezers om verhalen in te sturen. Het thema deze keer was; erfenissen. "De centen van je moeder, de ogen van je vader, de eigenaardigheden van je opvoeding: welke erfenissen draagt u mee?" vroegen ze. Daarop kwamen bijna tweehonderd reacties. "En de inzendingen gingen vooral over het erven van genen" stelt de redactie vast. Uit die tweehonderd werd het verhaal van Isabel V. geselecteerd als een van de twaalf lezenswaardigste.

"Een datum als erfenis" is haar titel. En die datum is vrijdag de dertiende december: "Het duurt afwisselend elf jaar, zes jaar, vijf jaar, zes jaar en weer elf jaar voor er een vrijdag de dertiende in december valt" heeft zij uitgerekend. Zonder te vervallen in zwaarmoedig proza - zij heeft het, dubbele, traumatische verlies blijkbaar een plaats kunnen geven - vertelt zij aangrijpend hoe haar vader als oudste van negen het zware bakkersbedrijf van zijn vader overnam en op een vrijdag de dertiende december, net als zijn vader vrijwillig uit het leven stapte. Haar vader was de broer van mijn vrolijke schoolmakker.

Het verhaal is te lezen in Vrij Nederland van 12 juli 2008, nrs. 28 en 29, p.62. Vrij Nederland kost normaal 3,95 euro; het dubbelnummer heb je al tegen 4,95 euro.

VN Erfenis2

02:00 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wabedoelu? Geschorm?

Gepost door: Polo | 31-07-08

Beste 'vooral Marc', Vrij Nederland ligt voor elke Kortrijkse provinciaal te lezen in de Openbare Bibliotheek. Sinds jaar en dag. Zo ook HP/De Tijd. Uit beide tijdschriften ademt trouwens een zeer Ollands waas van provincialisme... (En diezelfde Ollanders zullen u zien komen, met uw 'waArempel'. Asjemen[b]auw[/b]!)

Gepost door: Marc-o | 17-08-08

De commentaren zijn gesloten.