15-07-08

Te koop in Kortrijk: schitterende bouwgrond... binnen drie jaar

kasteelstraat1

Een stadskanker die in stand gehouden wordt door en op kosten van de stad! Dat is noch min noch meer het verhaal van de eeuwig tijdelijke parking die Kortrijk huurt op twee braakliggende percelen in het hartje van de stad. Het stadsbestuur liet de gemeenteraad die huur weer voor nog eens drie jaar verlengen. Een dwaze beslissing, als je het mij vraag. Grondspeculatie op kosten van de belastingbetaler.

In juni 1988, twintig jaar geleden dus, besliste de gemeenteraad van Kortrijk een braakliggend terrein te huren van de Markse immobiliënvennootschap nv Jaminex op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat "ten behoeve van de stedelijke administratieve diensten". Die krater in het straatbeeld ontstond na afbraak van een magnifiek pand in classicistische stijl, waar ooit nog fietsen werden gefabriceerd. In 1998 kwam ook het perceel naast die provisoire parking vrij, eigendom van de gezusters Hollebecq, en ook die kreeg de stad in huur, ter uitbreiding van zijn dienstparking.

Het gaat samen om 800 m² bouwrijpe grond in een rustige buurt in de schaduw van het stadhuis, tussen de Rijselsestraat en de Oude Leie. Vorig jaar kocht nv Jaminex het perceel van zijn buren. Thans betaalt de stad 4.316,88 euro per jaar;  dat wordt 4.516,04 euro vanaf 1 oktober. De huur is al die tijd voor korte perioden verlengd geworden; het laatst vorig jaar nog, voor één jaar (gemeenteraad 24 september 2007).

Het grote argument in 1988 om het perceel van Jaminex te huren was een nood aan parkeergelegenheid voor stadspersoneel en dienstwagens in het centrum van de stad. Dat argument gaat inmiddels al lang niet meer op. De stad heeft ondertussen een nieuw stadhuis ingericht in het gewezen complex van KBC, mèt een ruime bedrijfsparking, en bovendien heeft de stad op wandelafstand de ondergrondse parking Schouwburgplein opgekocht, waarin zonder veel moeite een aantal plaatsen kunnen worden vrijgehouden.

Vorig jaar heete het dat de directie Mobiliteit en Infrastructuur bezig was "met een studie rond het gebruik van die parking". Toen stond er in de toelichting voor de gemeenteraad: "De resultaten zijn op vandaag nog niet gekend". Een half jaar later is van die studie geen sprake meer...

Vorig jaar stelden enkele topambtenaren van de stad voor om de lelijke parking nog een jaartje aan te houden en hem dan op te doeken. De personeelsleden die er hun wagen stalden zouden terechtkunnen op de parking op het dak van de bibliotheek (O.L.Vrouwestraat). Ook zou het woon-werkverkeer eens grondig bekeken worden om het een beetje te organiseren zodat minder collega's met de wagen naar het werk zouden komen. Ook in bedrijfsvervoerplannen zou de stad toch het voorbeeld moeten geven.

Speculatie

Het gebruik van dat perceel in het hartje van de stad is een kwalijke onderbenutting. Wat is er het meest storend, de slordig met kiezel toegestrooide braakgrond of de ruïneuze wachtgevels van de gebouwen errond? In de gemeenteraad bestempelde ik het perceel als "een ware pokkenput in het stadsweefsel". Het tast de woonkwaliteit van de buurt aan.

Ergerlijk is dat die onderbenutting van bouwrijpe grond in het stadscentrum helemaal in tegenstelling is met een stadsbeleid dat een zware taks legt op onbebouwde percelen. Andere eigenaars die braakliggende gronden niet op de markt brengen worden gesanctioneerd. In het geval van dat samengevoegd perceel van 800 m² in de Kasteelstraat/Oude Kasteelstraat krijgt de eigenaar jaarlijks meer dan 4.500 euro. Bovendien ligt het perceel in een buurt met speculatieve mogelijkheden. Financiert de stad hier grondpeculatie?

Die ongerijmdheid wordt nu nog eens voor drie jaar verlengd. Dat is des te eigenaardiger omdat eigenaar Jaminex de grond al te koop heeft aangeboden aan de stad. De stad is daar niet willen op ingaan. Bij het Stadsontwikkelingsbedrijf is die grond not niet ter sprake gekomen. Misschien vraagt de eigenaar te veel. Maar dat is nog geen reden om hem jaar na jaar te depanneren met huurgelden op kosten van de belastingbetaler.

Zie ook mijn stuk van twee jaar geleden.

kasteelstraat2

21:18 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Nog een paar jaartjes tijd om wat te sparen, aldus!

Gepost door: Martine | 20-07-08

lege parkeerplaatsen Het ergste is an nog dat al deze parking op kortrijkse evenement 'vb Sinksenfeesten' onbenut en leeg staan lachen naar de (gehanicapte) bezoeker die tevergeefs een parkeerplaatsje zoekt. Je wordt gewoon zot bij het zien van tientallen onbenutte parkeerplaatsen temidden de stad.

Gepost door: joost De Smet | 26-10-09

De commentaren zijn gesloten.