19-06-08

Kortrijk kampt met plasprobleem

pssintantonius1

"Geen gezeik!" is de slogan van het Kortrijkse stadsbestuur. Letterlijk te nemen. Er zijn nauwelijks nog openbare toiletten voor de 'Leiepissers' (zoals ze in Roeselare de Kortrijkzanen noemen). De pissijnen verdwijnen. En voor de vrouwen zijn er nog nooit geen geweest. Van een oude, dure eed om er nieuwe te plaatsen, komt maar niets in huis. Schepentje Pis, Guy Leleu, CD&V, kondigt voortvarend een zelfreinigend toilet aan, voor heel binnenkort, op de her aan te leggen parking van de Sint-Rochuskerk. Beter dan in Gent, want uitgerust met een veiligheidsknop en 'design' op de koop toe! Maar zijn eigen studiebureau verzoekt hem zijn plas wat langer op te houden, een paar jaar minstens; eerder kan dat toilet er niet komen. Cathy Matthieu, Groen!, die de affaire al van in 2001 in het oog houdt, kan er niet om lachen.

Geurslot

Nu is het genoeg, moet Cathy Matthieu, gemeenteraadslid Groen!, gedacht hebben. En ze mobiliseerde de progressieve fractie van sp.a, VlaamsProgressieven en Groen! voor enig straatprotest. De actievoerders stelden zich op in de Doorniksestraat, aan het entreegebouwtje van de ondergrondse parking Schouwburgplein. Kortrijkzanen van enige leeftijd associëren dat plein nog altijd met de, voor die tijd luxueuze, openbare toiletten in een zijvleugel van de stadsschouwburg, opgedoekt bij een van de vele renovaties die het neorenaissancegebouw onderging.

Later kwam er een modern openbaar toilet in het entreegebouwtje - Leiedaldirecteur Karel Debaere tekende ervan nog de eerste ontwerpschetsen - van de ondergrondse parking. Enkele jaren geleden ging de deur, zonder hartje, definitief op slot omdat de afvoer en vooral de siffon - het geurslot! -niet naar behoren werkte. 

Cathy Matthieu herinnert aan haar interventie in de gemeenteraad van Kortrijk in 2001. Toen nam zij de fakkel over van Yvonne Sercu, socialistisch gemeenteraadslid van 1988 tot 1994 en van 1998 tot 2000. Bijna twintig jaar geleden kwam Yvonne al op voor meer en betere openbare toiletten, ook voor vrouwen, in Kortrijk. Ik herinner mij het antwoord van de toenmalige schepen nog: vrouwen kunnen gratis gaan plassen in elk café, en in het reglement staat dat zij niet kunnen verplicht worden iets te consumeren. Met andere woorden: alleen heel assertieve vrouwen hebben plasrecht in Kortrijk.

 

pssintantonius2

 

Gezond

In 2005 was het liberaal gemeenteraadslid Marie-Claire Vandenbulcke die, naar aanleiding van een rapport van de World Toilet Organisation (WTO), het plasbeleid in Kortrijk op de korrel nam. De WTO noemde immers de toegang tot een degelijk openbaar toilet een mensenrecht. Inmiddels is Marie-Claire zelf schepen geworden, maar de toestand is niet verbeterd, zelfs verslechterd. Nog altijd is het zoals Marie-Claire, Cathy en Yvonne aankloegen: "De stad telt amper openbare toiletten. Als die er zijn, gaat het meestal om slecht onderhouden urinoirs voor mannen rond kerken" (in Het Laatste Nieuws van  16 september 2005).

pismenenpoort2JPG

Inmiddels zijn ook die pissijnen voor mannen een voor een aan het verdwijnen. Die aan de Sint-Elooiskerk en Sint-Elisabethkerk zijn al opgedoekt. In de Veldstraat vind je tussen de Sint-Antoniuskerk en de grot van Lourdes van de paters van zalige Isidoor, achter cowboydeurtjes drie pissijnen in vergeelde, gekrakeleerde faillence. Volgens schepen Leleu worden ze regelmatig uitgespoeld, maar ze zouden een grondige poetsbeurt kunnen gebruiken. Op een van de klapdeurtjes staat de opwekkende spreuk: "rukken is gezond".

Er is nog een verborgen pissijn aan de Meensepoort, weggestopt achter de frituur van Jeanette (dochter van Stafke, de groenselboer uit de Antoon Van Dijcklaan) en de krantenkiosk (waar je al om 3 à 4 uur 's morgens de nieuwe kranten kunt kopen). Die sanitaire installatie stond uitstekend opgesteld voor de voetbalsupporters die na een match in het Guldensporenstadion stadswaarts trokken. De plasstop staat er nog maar de opvangkuilen zijn verstopt met plataanbladeren en er komt geen druppel water meer uit de spoelkraantjes. Zie de foto's.

 

pismenenpoort3

 

Overleden

In september 2005 beloofde schepen Guy Leleu, die nog altijd verantwoordelijk is voor de openbare toiletten in de stad, een voorbeeld te nemen aan Stad Gent. Daar liet het stadsbestuur drie jaar geleden ruim dertig aluminium zelfreinigende designurinoirs met afdak plaatsen. "We overwegen een gelijkaardig project" verklaarde de schepen en hij dacht daarbij aan de Veemarkt, het Conservatoriumplein en de Broeltorens. Hij gaf toe dat de wc's in het oude gedeelte van het stadhuis, Grote Markt 54, geen oplossing waren, ook al omdat men ze 's nachts sloot. Het sluitingsuur voor de stadhuistoiletten was ingevoerd nadat men er 's morgens eens een overleden man had aangetroffen!

Na drie jaar is van die beloften nog niets in huis gekomen. Nog altijd is in Kortrijk geen werk gemaakt van het plasrecht, een mensenrecht. "Je moet maar eens zwanger zijn, of met drie kinderen rondlopen die om beurten nar het toilet moeten, of op oudere leeftijd zijn, of gewoon dringend moeten" zei Cathy Matthieu aan de verzamelde pers. De sp.a-VlPro-Groen!-fractie pleit daarom voor meer openbare toiletten in de binnenstad. Er kan bijvoorbeeld een sociaaleconomieproject opgezet worden om madames of monsieurs pipi aan het werk te helpen bij het onderhoud van die toiletten.

Prototype

Schepen Leleu dacht zich eruit te lullen door zijn belofte van drie jaar geleden opnieuw te herhalen. Nu zweert hij dat er binnen enkele maanden een eerste prototype van design-wc zal geplaatst worden op de heraangelegde parking van de Sint-Rochuskerk. Het wordt zelfs een toilet met een veiligheidsknop. Het duurt allemaal zo lang omdat Kortrijk alleen de allerbeste toiletten wil, die ... nog nergens bestaan. Ook rolstoelgebruikers moeten er terecht kunnen, en je moet er luiers kunnen verversen. Intussen kunnen de mensen gebruik maken van het sanitair van openbare gebouwen zoals sportcentra, ontmoetingscentra en begraafplaatsen. Prachtig, maar die liggen meestal buiten het centrum en je moet geluk hebben dat ze open zijn, repliceert Cathy Matthieu.

In Het Laatste Nieuws krijgt de schepen onmiddellijk tegenwind van ingenieur Hugo Snoeck van het studiebureau Lannoo-Snoeck & Partners. De deskundige trekt het erg in twijfel dat het beloofde prototype-wc  er vlug komt in de schaduw van de Sint-Rochuskerk. Er is nog maar een voorontwerp. Er moet nog vanalles uitgevlooid worden vooraleer aan prospectie kan gedaan worden bij gespecialiseerde bedrijven. Ingenieur Snoeck mikt op eind 2009 maar het kan ook nog langer duren.

21:54 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Fotoquiz Antwoorden op de prijsvraag:
- foto 1: Veldstraat (Toonjeskerk)
- foto 2: idem
- foto 3: Menenpoort (gokje)
- foto 4: idem
Ook de moeite:
- naast St.-Elooiskerk
- bij St.-Eutropiuskerk
- bij St.-Rochuskerk

Maar als je er zo over nadenkt, veel zijn er toch niet.

Gepost door: Bart | 19-06-08

Mischien moet onze burgemeester eens een enorm groote disign pippi beurs organiseren met grote namen uit het buitenland.
Als men in plasnood zit kan men altijd bij Stefaan terecht

m.vr.gr.

Gepost door: phm | 24-06-08

spotnamen Hoe komt men aan de spotnaam 'leiepissers' ?

dank

Gepost door: Henk | 25-09-08

De commentaren zijn gesloten.