01-06-08

Een week in het buitenland en een groot raadsel

evolis1

Ik ben voor een week uit circulatie: naar het buitenland om professionele redenen. Maar intussen kunnen lezers misschien een raadsel oplossen.

De foto's bij dit stukje kome niet uit het buitenland. Ze zijn getrokken op de helling tussen de E17 te Kortrijk en Zwevegem. Op die terreinen komt het ambitieuze bedrijventerrein voor hoogwaardige activiteiten Evolis (vroeger Deltapark). De driehoek in het dichtst bij Kortrijk gelegen stuk tussen de autostrade en de Oudenaardsesteenweg zou buiten Evolis blijven, maar burgemeester Stefaan De Clerck droomt daar van een nieuw voetbalstadion voor KVK, ook wat dat betreft Club Brugge achterna.

evolis2

Op die terreinen, te bereiken vanuit de Oudenaardsesteenweg staan twee raadselachtige huisjes. Bakstenen bouwsels met een deurgat maar zonder vensters. Het ene is afgewerkt met dak- en nokpannen, het anderemet een betonplaat. Dat onder de pannen is proper in het wit geschilderd. Het andere is gebouwd met deftige gevelstenen. Bij allebei is het deurgat afgewerkt in hout; de deuren die er ooit hebben ingezeten, zijn verdwenen.

evolis3

Kan iemand mij zeggen wat de functie is geweest van die twee huisjes, eenzaam op de helling? Die helling was eertijds landbouwgrond. Dan werd er dakpannenklei gewonnen in een open groeve. Daarna werden de putten aangewend om er het huisvuil te storten van Kortrijk en Zwevegem. Op het moment dat de putten opgevuld waren, werd de helling weer afgedekt met teelgrond. Het werden weer (hooi)weiden, hoewel ik mij afvraag of al dat glas en metaal tussen het gras wel zo gezond was voor de koeien. Als stalletjes zijn de huisjes te mooi afgewerkt. En enkele jaren geleden werd op dat terrein een paar keer een grote openluchtmarkt voor tweedehandswagen gehouden.

evolis4

Wie kan mij helpen? Wie heeft indertijd die huisjes gebouwd (landbouwer, de pannenfabriek, herders)? Wat was hun oorspronkelijke bestemming en waarvoor hebben ze achtereenvolgens gediend? Wie weet zijn ze de moeite waard om behouden te worden. 

evolis5

Wie van meer weet, kan reageren op deze blog. Wie een interessante hypothesekan bedenken ook. En het is niet verboden in discussie te gaan.

 

evolis6

Ondertussen; bye bye, tot volgende week! 

 

21:44 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: raadsel, kortrijk, evolis |  Facebook |

Commentaren

Dat witte huisje diende in de jaren '70 lange tijd als reclamepaneel voor AMADA. Daar weet jij toch wel meer van, Marc?

MVG

Adelbert.

Gepost door: Adelbert | 01-06-08

esbattementen Die huisjes dienden ongetwijfeld voor de esbattementen van het Kortrijks establishment, zoals ze uitvoerig zijn beschreven op de blog van Walter Maes. Toen was er nog geen "Vliegend Tapijt".

Gepost door: Bart | 02-06-08

ik denk dat dit restanten zijn van de panne fabriek.
Vroeger waren daar klij putten en reden er daar klijte treintjes en stonder er daar linksen rechts bouwseltjes die moesten dienen als schuilhok en materiaal hok denk ik.
Was lang geleden een gedroomd speelplein voor KSA CHIRO maar dat mocht eigenlijk niet maar was wel zeer leuk.
het zelfde gelde voor het nu vervallen kasteel en park
m.vr.gr.
phm

Gepost door: phm | 03-06-08

werfkeet Dag Marc,die huisjes waren een soort werfkeet voor de mensen van de pannefabriek

Gepost door: Jan | 03-06-08

cowboy en Indiaantje Marc heeft inderdaad de geheime succursales van 't Vliegend Peerd ontdekt ! Alwaar in maanloze nachten door Steffy en zijn volgelingen cowboy en Indiaantje wordt gespeeld.

Gepost door: walter maes | 04-06-08

toeval Zou het dan toch geen toeval zijn dat Cowboy Henk daar in de buurt werd geplaatst?

Gepost door: Adelbert | 07-06-08

windmolens Neen, geen toeval. Hij zal er straks als een Don Qijote tegen de windmolens vechten.

Gepost door: Bart | 07-06-08

Komm'wieder Marc,
Junge, komm' wieder, bald wieder nach Haus.
Uw,
kortrijkwatcher

Gepost door: Frans Lavaert | 07-06-08

De commentaren zijn gesloten.