29-04-08

1 mei in Kortrijk

rood in K

Al meer dan 100 jaar wordt in Kortrijk uitbundig 1 Mei gevierd, de Dag van de Arbeid. Ook deze keer is er vanalles mee te maken op de eerste dag van de bloeimaand (Floreal tijdens de Franse revolutie). "Als het werkvolk op straat komt" is de titel van een reizende tentoonstelling die juist nu Kortrijk aandoet. Met grove borstelstreken (en uniek foto- en affichemateriaal!) geeft de expositie een overzicht van het jaarlijkse gebruik van '1 meistoeten', zoals men de rode optochten noemde. Geen optocht dit jaar - jammer! - in Kortrijk, maar 'het werkvolk', waartoe ik mij zelf ook reken, komt toch op straat, voor het jaarlijkse 1 mei-festival. Eens te meer met een mooie affiche en hoera nu weer in het feeërieke Begijnhofpark. 

Kortrijk 1906 (denk ik)

Een waar gebeurde anecdote, maar het jaar weet ik niet meer heel zeker en ik heb de tijd niet voor diepgravende opzoekingen in mijn rampzalig archief. In 1906 moesten de 1 mei-vierders nog een dag in staking gaan om het Feest van de Arbeid waardig in ere te houden. Dat jaar lag de socialistische beweging in Kortrijk in twee stukken. Men was aan het experimenteren met een coöperatieve bakkerij, in navolging van de Genste Vooruit. Maar een van de coöperanten, arme mensen ondereen, werd ervan verdacht geld in zijn zakken te hebben gestopt. Hij werd uitgebannen. Met hem vertrok de helft van de beweging.
 
Op 1 mei zelf gingen de militanten van de officiële beweging in staking. De werkgevers dankten hen meteen af. De dag nadien, 2 mei, ging de uitgestoten helft in staking om de Arbeid te vieren. Zij verloren evengoed hun werk. Overtuigde die patronale repressie beide kampen van hun lotsverbondenheid? Feit is dat de socialistische beweging niet zoveel later weer de rangen sloot in Kortrijk.
 
De gewoonte om op 1 mei de Arbeid te vieren en wereldwijd een actiedag te houden, is een beslissing geweest van een internationaal arbeiderscongres in de marge van de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 (100 jaar na de Franse Revolutie, de Eiffeltoren is een restant van die wereldtentoonstelling). Pas in 1946 werd het in België een betaalde vrije dag.
 
Expositie
 
Van donderdag 1 tot zondag 4 mei kun je in Kortrijk een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'ALS ’T WERKVOLK OP STRAAT KOMT!1 MEIOPTOCHTEN IN WEST-VLAANDEREN'. De expo vertelt de geschiedenis van de 1 Meioptochten in West-Vlaanderen, zonder daarbij de internationale en nationale context van het ‘Feest van de Arbeid’ uit het oog te verliezen. Ze doen dit aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto’s, briefwisseling, affiches  en een beknopt historisch overzicht, dat nu eens diepgravend, dan weer eerder anekdotisch is.
 
Dit, in het Streekbezoekscentrum en museum Kortrijk 1302 in het  Begijnhofpark. Elke dag van 11 tot 18 uur. Op 1 mei zelf kan je tevens een gratis bezoek brengen aan het museum “Kortrijk 1302”.

Buscemi onder meer

In Kortrijk zelf is de 1 meioptocht enkele jaren geleden afgeschaft. Persoonlijk vind ik dat nog altijd een beetje jammer. Het is waar dat de 'stoet' op een dergelijke dag niet veel publiek op het parcours hoeft te verwachten, maar het deed toch iets, dat schouder aan schouder opstappen onder het rode vaandel.

Maar we hebben in de plaats van die optocht ons jaarlijks festival, dat van wal stak in 1993. Van 's middags tot een gat in de nacht - zeker nu we 's anderendaags niet moeten werken - in het feërieke kader van het Begijnhofpark, de tuinen tussen het Begijnhof en de Arme Klaren (Groeningeabdij). Het festival wordt georganiseerd door Maydaymayday, een samenwerkingsverband van sp.a, ABVV en de mutualiteit Bond Moyson.

Het programma mag er weer zijn!

Vanaf 14.00 u: doorlopend kinderdorp met springkasteel, kinderdisco, kinderschmink, hindernissenparcours, draaimolens, infostands en  eettentjes

Om 14 uur: The MG Band & The Golden Horn Section. Een achtkoppige groep brengt een stevige mix van soul, funk en blues en groeide uit tot een waanzinnig populaire live-band die garant staat voor veel ambiance.

Om 17 uur: Balthazar. Deze Kortrijkse groep is één van de jongste revelaties in het Belgische pop/rockwereldje. Ondanks hun jonge leeftijd – pas twintig – zetten zij de mooie traditie verder die ons landje op het vlak van dat soort rockgroepen heeft.

Om 19 uur: Steak Number Eight - WINNAAR HUMO'S ROCK RALLY!! Jong gitaartalent (15 jaar) uit Wevelgem.Winnaar van Westtalent en winnaar van Humo’s Rock Rally 2008.Een prille, veelbelovende band.

Om 20.30 uur: Squadra Bossa ft. Buscemi. Buscemi en Stanley Livingstone draaien nu al drie jaar samen. In hun Squadra Bossa-sessies hoor je vooral dansplaten met een latin-feel: digitale beats, gelinkt aan Balkan- en Afromuziek

Dit festival is gratis en iedereen mag komen meevieren (maar vergeet niet te tracteren!). 

mayday 2008
 

En op de vooravond...

Wie niet kan wachten tot donderdag om een rode roos op zijn revers te spelden, kan naar twee aanloopfuiven, woensdagavond 30 april.

In café 1917 (een late herinnering aan de oktoberevolutie van Lenin - dat bestaat nog in Kortrijk!) is er een optreden van Musical Combo, vanaf 19.30 u (Sint- Denijsestraat, Kortrijk).

In het Textielhuis, de burcht van socialistisch Kortrijk is er eveneens vanaf 19.30 uur een optreden van Gino & Friends (Rijselsestraat, Kortijk).

10:09 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

rood Haal je rood plastronneke al maar uit de kast!

Gepost door: Martine | 29-04-08

beste Marc
ik wil altijd komen helpen
om uw archief wat op te ruimen...
een fijne 1 mei!
blauwke

Gepost door: hilde | 01-05-08

1 mei 1906 Kijk eens aan, zelfs in het begin van de 20ste eeuw hadden ze het al te pakken. Er werd iemand beschuldigd van geld te verduisteren: een rode traditie die in de jaren '90, met de "geldverbranding", een triest hoogtepunt kende!!!

Gepost door: Adelbert | 02-05-08

armoede Ach, Adelbert, het ging om een centiemenkwestie en om al dan niet afgestempelde broodkaarten. Je moet arm geweest zijn om hier iets van te begrijpen... Een minimum aan inlevingsvermogen zou ook helpen.

Gepost door: Marc | 02-05-08

sfeerfoto's 1 mei Adelbert, ik heb je gezien maar niet op de foto...

een fotoverslag op www.bloggen.be/achturencultuur

men zegge het voort.

frank

Gepost door: frank mulleman | 04-05-08

geldverbranding Ja, ja de sossen en geld...altijd een moeilijke verhouding. Ofwel hebben ze er te weinig en vergaan ze van armoe en dat is dan de schuld van de vuige kapitalisten, ofwel hebben ze er veel te veel en steken ze het in brand wat dan de schuld is van Vandenbroucke.

Gepost door: walter maes | 05-05-08

re: armoede Ik hoor het je graag zeggen, Marc: een centiemenkwestie! In de tijd dat een brood 0,20 frank kostte, zijn zelfs centiempjes belangrijk. Om dit te begrijpen moet je niet arm zijn. Kwestie van principe zekers. En wees gerust, ik kan me behoorlijk goed inleven.

Gepost door: Adelbert | 05-05-08

De commentaren zijn gesloten.