28-03-08

Circusblues in Kortrijk

evenementenplein Kortrijk Weide 1

Circussen dragen een zekere nostalgie mee onder hun tentzeil. Al was het maar naar de goede oude tijd waarin ze meer dan welkom waren in de stadjes en dorpen waar de gegoede burgerij zich steendood verveelde. Maar hoe welkom zijn ze nog? In Kortrijk heeft het stadsbestuur lang moeten zoeken om circus Rose-Marie Malter een plek onder de zon te gunnen van 6 tot 14 mei 2008. Op een bepaald moment wou men ze verbannen naar een parking van Xpo op 't Hooghe. Uiteindelijk mag het circus toch neerstrijken op de verwoeste gewesten in de Magdalenastraat, op de nog niet aangelegde parking tussen het gewezen douane-entrepot en de westelijke binnenring. 

Nostalgie in een zavelpiste

Circussen doen mij denken aan langvervlogen tijden. Aan potsenmakers en accrobaten die in de middeleeuwen van jaarmarkt tot jaarmarkt en van dorpskermis tot dorpskermis trokken. Ik dacht verkeerd. Het verschijnsel circus is ontstaan in 1770 toen in Londen een sergeant, Philip Astley, toeren uithaalde met paarden en rond zijn manège tribunes bouwde. Gedreven door zijn succes ging hij ook in Parijs triomfen oogsten, en kreeg hij navolgers. De paardendressuur werd uitgebreid met optredens van zangers, dansers en clowns.

Pas rond 1850 ging men aan de slag met rondreizende tenten en zavelpistes, en de grote doorbraak dateert van rond 1900, toen het aanvankelijk elitaire spektakel ook het grote, volkse publiek begon aan te trekken. Maar in honderd jaar is de wereld fel veranderd en daarom is enige nostalgie toch niet misplaatst: circussen zijn een eerbiedwaardige uiting van volksvermaak. 

Veemarkt

Tot voor enkele jaren werden circussen in Kortrijk steevast neergepoot op de Veemarkt. Dat kan niet meer, nu dat plein het dak is geworden van de goedkoopste ondergrondse parking van het westelijk halfrond. Om een of andere reden vindt men het Schouwburgplein - ook een dak van een parkeerkelder maar met meer bruikbare ruimte - te sjiek voor rondtrekkende artiesten en hun tenten. Nochtans zou dat pas sfeer kunnen brengen in het stadscentrum. 

Als er nu circussen afzakken naar Kortrijk worden ze meestal naar het Conservatoriumplein geloodst, de pendelaarsparking aan de achterkant van het complex waarin zowel het muziekconservatorium als het muziekcentrum in opbouw van De Kreun huizen. En ten slotte is er nog Kortrijk Weide, de gronden van het vroegere goederenstation van Kortrijk, die beschikbaar kwamen te liggen door de aanleg van de westelijke binnenring.

Conservatoriumplein

Op het moment dat de aanvraag van de familie Gebruers-Malter op het stadhuis in de bus viel, ontstond er enige consternatie. Het circus Rose-Marie Malter wou een vergunning om zijn tenten op te slaan in onze stad van 6 tot 14 mei 2008. Waar gaan we die gasten plaatsen, de hele stad ligt ondersteboven van de bouwwerken? Eventjes dacht men een voorwendsel gevonden te hebben om de Malters en co te weigeren. Het circus had nog een openstaande schuld aan de stad van 3244,65 euro (voor 'signalisatie' bij vorige gelegenheden). Maar dat bleek op een vergetelheid te berusten en het sommetje werd prompt betaald.

De circusfamilie zelf wou het liefst weer op het Conservatoriumplein staan. Zij kenden dat daar. En bovendien zou de tent een avond worden gebruikt door de nabijgelegen muziekclub De Kreun voor een optreden van Monza. De groep is immers een tournee aan het afwerken onder de naam "Circustour". De Kreun zelf, die een Muziekcentrum aan het bouwen is in en rond het complex waarin ook het conservatorium huist, liet weten dat de grote parking achteraan het gebouw vrij was. De bouwwerken gebeuren immers aan de voorkant (kant Casinoplein).

Xpo

Maar het stedelijk parkeerbedrijf Parko stak daar een stokje voor. Help, riep Parkobaas Jean-Pierre Vandewynckele uit: "Aan de achterkant van het station, in de Pieter Tacklaan is de pendelaarsparking nog maanden onbereikbaar door grote wegen- en infrastructuurwerken. In samenspraak met de stad bouwt de NMBS daar een tweede inkomhal. Het zou een  ramp zijn als nu ook nog de pendelaarsparking aan de voorkant van het station, op het Conservatoriumplein dus, zou uitgeschakeld worden".

 

Parko kwam meteen met een alternatief op de proppen. De 'circque' moest maar uitwijken naar een van de parkeerpleinen van het beurzencomplex Xpo, ver buiten de stad. Parko had zelfs al een offerte klaar: voor parking 7 (12.000 m²) kwam het op 501 euro per dag, voor parking 5 (14.000 m²) 720 euro per dag. 

Kortrijk-Weide

Als laatste alternatief, waar Parko ook niet zo happig op was, restte Kortrijk-Weide, met inrit in de Magdalenastraat. Over het hele gebied van Kortrijk-Weide zie mijn eerder stuk. De eventuele standplaats voor het circus betreft een geaccidenteerd terrein - macadam, kasseien, braakgrond, stortplekken, niet-opgebroken trainrails, en niet te vergeten een nog te slopen magazijntje waarop een of meer artiesten de slogan "VERWEN ELKAAR" heeft/hebben aangebracht - dat bestemd is om ingericht te worden als stadsrandparking voor 500 wagens. Dat terrein moet tegelijk ook dienen als evenementenplein. Als een circuspassage geen evenement is, wat dan wel?

Maar ook hier zat er een addertje onder het - juridische - gras. Volgens een deel van het stadsbestuur kon Kortrijk-Weide niet in aanmerking komen. Volgens een bepaalde, zeer strikte interpretatie zouden de stedenbouwkundige voorschriften daar alleen evenementen toelaten die door de stad zelf werden georganiseerd, geen projecten van derden.

Wat kun je lezen in het richtinggevend gedeelte van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Kortrijk? Pagina 67, die gaat over "Kortrijk-Weide als aanbodplaats voor nieuwe ontwikkelingen" zegt: "Aansluitend op de binnenring wordt de nodige ruimte voorzien voor het aanleggen van een grootschalige parkeerplaats (circa 500 wagens). De grote open ruimte moet ook kunnen functioneren als ruimte voor stedelijke openluchtactiviteiten (bvb circus, concert, ...)". In het masterplan dat Stephane Beel heeft mogen ontwerpen voor Kortrijk-Weide (zie mijn beide stukken over het geplande politiehoofdkwartier aldaar en over de westelijke binnenring) is sprake van een "evenementenplein voor tijdelijke publieke attracties als een circus of een concert". 

Hoe kun je die expliciete verwijzingen naar "een circus" nu interpreteren als een verbod om daar circussen toe te laten? Pas op: die strikte interpretatie dreigde het gebruik van het evenementenplein in de toekomst ten zeerste te beperken. De meeste publieksattracties worden immers door derden georganiseerd. Na onderhandelingen kon het stadsbestuur dan toch overhaald worden om circus Rose-Marie Malter een onderkomen te bieden in de schaduw van het douane-entrepot. 

Lucky Luke met zijn boerderijdieren

De toestemming is verbonden aan een waslijst voorwaarden. Opvallend is daarbij dat het circus deze keer niet diep in zijn portemonnaie zal moeten tasten; voor het gebruik van een nog niet ingericht terrein zou het ook niet heel netjes zijn daar geld voor te vragen. Zelfs kan het circus ontsnappen aan de stadstaks voor vermakelijkheden als er een voorstelling komt waarvan de opbrengst gaat naar het goede doel. De Kortrijkse Lions Club neemt zich voor een dergelijke circusavond te organiseren.

En sinds 2003 verbiedt het stadsbestuur systematisch dat circussen wilde dieren meezeulen en laten opdraven in hun zavelpiste. Maar geen nood: circus Rose-Marie Malter, erkend door de Vlaamse Gemeenschap, werkt niet met getemde roofdieren. Er zijn wel een heel gesmaakt optreden van Lucky Luke alias Johnny Fischer met zijn boerderijdieren en van mister Michael met zijn voetbalhonden.  Allen daarheen!

Meer over het circus Rose-Marie Malter op de site van het gezelschap.

Verwen

11:41 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Maria Magdalena is verrezen! WHAA HAHA!! Magdalenastraat! En in't groot op de muur "VERWEN ELKAAR" ! Kan het nog suggestiever???
Make love, no war!

Gepost door: Martine | 28-03-08

Leprozerie Ahum, Martine, Magdalena was de naam van Kortrijks grootste leprozerie, op deftige afstand buiten de stadsmuren. Later was het de stedelijke begraafplaats, nu een (half verzopen) park. Zie mijn stukje van 19 februari 2006.

En die forse graffiti met tedere inhoud verschijnen al enkele maanden op de meest onmogelijke plaatsen in de stad. Kunst? Overigens moet het hangaartje verdwijnen voor de aanleg van een megaparking/evenementenplein.

Gepost door: marc | 29-03-08

Franz K. Godgeklaagd is dat toch dat het stadsbestuur met schaamteloze tegenzin en mits een waslijst van onzinnige eisen het circus in Kortrijk toelaat. Tenslotte verbant naar de achterbuurten van Kortrijk-Weide. Terwijl er een chique steenwoestijn bestaat aan de schouwburg, ideale pleisterplaats voor circussen, volop in het centrum.
Maar voor de snobby burgemeester Steffy en zijn bombastische blauwe dienstknechtjes is circus ploerterig vermaak voor de veel-te-velen en de plebejers ver beneden hen.

Gepost door: walter maes | 01-04-08

geeuw geeuw

Gepost door: geeuw | 02-04-08

kunst kunst!

Gepost door: kunst | 02-04-08

De commentaren zijn gesloten.