23-02-08

Kortrijk geeft brandweerwagen weg aan Chileense pompiers

Brandweerwagen Kortrijk 1980

Het stadsbestuur heeft zopas beslist een defecte brandweerwagen weg te geven aan een organisatie die pompierwagens verzamelt voor brandweerkorpsen in Chili. Een cadeau van zowat 5000 euro aan de Fundacion Cooperadores y Amigos del Reino de Bélgica.

De pompiers van Kortrijk zitten al lang opgescheept met een brandweerwagen waarvan de waterpomp niet meer marcheert. Op het laatst werd het voertuig vooral van stal gehaald als signalisatievoertuig bij interventies op autowegen als er personen gekneld zitten in wrakken. De pomp was immers heel geschikt voor autobranden. Het gaat om een Mercedes-Benz 1319Y, 4 x 2, bouwjaar 1980. De defecte pomp en de rest van de opbouw zijn van de firma Etn. Pol Vanassche & Cie. Onder de motorkap zit  een V6- turbodieselmotor van 9.57 liter, met een vermogen van 140 kW (192 pk). Er is plaats voor een bemanning van 7 personen. Het gevaarte weegt 8050 kg en kan een mlaximumsnelheid halen van 100 km per uur.

De pompierwagen heeft een watertank van 2000 liter, een centrifugaalpomp, hogedrukhaspels (2x80 meter), straalpijpen van 45 en 70 mm, verdeelstukken, verminderingsstukken, opgerolde slangen, een standpijp en  hydrantensleutel, klein materiaal, een elektrogroep van 6kvA, een hydraulische groep, een waltherke, een zender-ontvanger, enzovoort. Al die gegevens zijn te vinden op de onvolprezen Kortrijkse brandweersite van brandweerman Bart Vandevenne, jammer genoeg niet meer geactualiseerd sinds eind 2004.

De directie Facility raamt de waarde van deze oldtimer op zowat 5000 euro. De stadsdienst stelde het stadsbestuur voor de keuze: ofwel weggeven ofwel verkopen aan een opkoper. Het is weggeven geworden.

De stad kreeg een verzoek van de Belgisch-Chileense organisatie Fundacion Cooperadores y Amigos del Reino de Bélgica (stichting coöperanten en vrienden het koninkrijk België). De organisatie wordt in Chili geleid door de voorzitter van de Kamer van Koophandel België-Chili en de Belgische Ambassade. Ze legt zich toe op het inzamelen van afgeschreven brandweermateriaal in België, dat ze daarna in Chili laat opknappen en ter beschikking stelt van Chileense pompierkorpsen. De Kortrijkse brandweer gaf positief advies voor die schenking. Ik had graag ook het advies gekend van de Noord-Zuidraad, maar blijkbaar heeft men dat hier over het hoofd gezien. 

Carlos Leiva Dewulf

In een brochure 'Uit het oog, in het hart - 10 jaar samenwerking Vlaanderen-Chili' (zie p. 38), een uitgave van de Vlaamse administratie in 2005, lees ik het verhaal achter die merkwaardige stichting. Initiatiefnemer was Carlos Leiva Dewulf, die als zoon van een Chilieense moeder en een in de jaren 40 naar Chili uitgeweken Oostendse vader, opgroeide in Conception. Op zijn 17de repatrieerde hij naar Antwerpen. Hij raakte er aan de slag als brandweerman in de Antwerpse haven. Als pompier zag hij dat er in België veel materiaal wordt afgedankt dat eigenlijk nog goed kan dienen, in arme dorpen en stadjes in zijn geboorteland Chili bijvoorbeeld. Door zijn werk in de haven kende hij de weg om zwaar materiaal te verschepen.

Die expertise was voldoende om met een paar vrienden de Cooperadores y Amigos op te richten halverwege de jaren negentig. Intussen vonden al ruim 200 brandweerwagens hun weg naar de Chileense collega's, en daarenboven ook heel wat ander gerief voor scholen, ziekenhuizen en andere hulpdiensten. Merkwaardig is de internationale samenwerking waarop het initiatief steunt. Een brandweerwagen op een boot naar Chili zetten kost ongeveer 3000 euro. Welnu, dat geld wordt in Chili zelf ingezameld door de betrokken brandweerkorpsen, met allerhande initiatieven bij de plaatselijke bevolking. En als die wagens daar aankomen, worden zij opgeknapt door de plaatselijke jeugd, vaak georganiseerd in jeugd-brandweerbrigades, die op die manier heel wat professionele ervaring kunnen opdoen.

Noord-Zuid-samenwerking: het is ook een kwestie van menselijke contacten. Mag een delegatie van de Kortrijkse pompiers binnen afzienbare tijd een bezoek brengen aan de collega's in Chili waar hun oude wagen zal rondtoeren?  

Carlos Leiva Dewulf
De initiatiefnemer van de Amigos: Carlos Leiva Dewulf
 
Oproep: kan mij iemand melden wat begot een Waltherke is?

Commentaren

Déjà vue Een drietal jaar geleden stelde Spirit op de gemeenteraad voor om afgedankt rollend materieel aan goede doelen te schenken. Het schepencollege wrong zich toen in allerlei bochten om dit voorstel toch maar niet goed te keuren. Want dat doe je niet met voorstellen die van de oppositie komen. Momenteel krijgen we daarvan de ene na de andere illustratie. Schepenen die luidop verklaren boven de partijpolitiek te staan, maar eigenlijk met niets anders dan dat bezig zijn.

En nu kan ons voorstel dus plots wel. Ik zoek eens uit wat toen de tegenargumenten waren. Wedden dat het college ze nu zelf één voor één met de voeten treedt?

Bart Hanson
voorzitter Spirit Kortrijk

Gepost door: Bart | 23-02-08

Waltherke? Zelfs de leverancier van de wagen weet niet wat dat is. Zou het en CO2-wapen kunnen zijn?

Gepost door: Frans Lavaert | 26-02-08

een waltherke ?! De join-de-culasse van een pompierauto ?

Of een Waltherke P5, een Waltherke P22 , een Waltherke P99 of het volautomatisch Waltherke PPK - PPK/S van James Bond ?

Iemand vertelt mij : "Ik heb vernomen dat de Walther p22 met sommige soorten munitie problemen heeft. Anderzijds heb ik gehoord dat dit een prima wapen is. Zelf nooit mee geschoten. "

Of is het Waltherke von der Vogelweide ?
Een kunstwerk in Steffy's tovertuin ?
De nieuwe naam voor K in Kortrijk ?
De portier van 't Vliegend Peird ?
De schuilnaam voor Pietje's Place op Hoog Kortrijk ?
Bijnaam van cowboy Henk ?

Laten we een wedstrijd inrichten.

Gepost door: walter maes | 27-02-08

Aha! Nu weten wij het: je bent portier van 't Vliegend Peird, Walther....

Gepost door: Polo | 27-02-08

Polo in 't Peerd. Als je 't Peerd al eens bezocht had, had je het al eerder geweten Polo.

Gepost door: Adelbert | 13-03-08

De commentaren zijn gesloten.