05-02-08

Solden: kuisklompjes en ander veiligheidsschoeisel voor Kortrijks stadspersoneel

atlas anatomic bau 450 2

Het stadsbestuur heeft tijdens de solden 990 paar veiligheidsschoenen besteld, tegen een prijs die 20% lager lag dan geraamd. Die gunstige prijs heeft evenwel niets te maken met de koopjesperiode. Hij is het resultaat van een 'onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking' in oktober-november 2007. Veiligheidsschoeisel bestelt men niet zomaar voor het stadspersoneel. Een arbeidsgeneesheer moet er zijn zeg over doen. En de schoenen worden persoonlijk beoordeeld door een afgevaardigde van twee christen- democratische vakbonden. De geselecteerde firma's mogen drie jaar naeen leveren.

Wat moet ik mij voorstellen bij de term 'kuisklompjes'? Zo is een lot genoemd van de lading veiligheidsschoenen die de stad onlangs heeft aangekocht. Het klinkt heel preuts, maar het zal wel iets te maken hebben met schoonmaak. In elk geval koopt Stad Kortrijk er dit jaar voor zijn personeel 40 paar, en in 2009 en 2010 nog telkens evenveel. Bevoegd schepen Hilde Demedts heeft de grote mode van het moment, de Crocs - grappige schoenen uit hars - aan zich laten voorbijgaan. Er is, na een praktijktest, gekozen voor het klassieke model Atlas CL 370, geleverd door GMV, Hooglede. Prijs: 58,38 euro per paar; dat is bijna 2 euro duurder dan geraamd.

Haken en ogen

Voor de aankoop van veiligheidsschoeisel voor het stadspersoneel werden vorig najaar 27 firma's aangeschreven. De offertevraag werd niet openbaar bekendgemaakt; dat hoefde ook niet. 13 firma's dienden tijdig een offerte in. En dat was het startsein voor een uitgebreide selectieprocedure.

Stap 1 was een beoordeling van de aangeboden modellen door arbeidsgeneesheer G. Devlies en een afgevaardigde van de christen-democratische vakbonden ACW-Openbare Diensten en CCOD. Waar was de afgevaardigde van de socialistische vakbond ACOD? Zij hadden vooral oog voor het draagcomfort. Daartie evalueerden zij de algemene soepelheid, de plooibaarheid van de zool en het zwaarte van de schoen. Bijzondere aandacht ging naar de kwaliteit van de voering en "de mate waarin de binnenzool vocht uit de schoen afvoert". Na die eerste controle viel al een heel deel van de aangeboden schoenen af.

In stap 2 kwamen de veiligheidsaspecten en de andere elementen van het bestek aan bod. Zo werden onder de loep genomen: de vorm van de zool en de hak - kuisklompjes op stiletto's? -, de sluiting (veters, 'haken en ogen' - sic! -, klittenband enzovoort), gemak van onderhoud, beschikbare maten en wijdtes, leveringstermijn en uiteraard ook de prijs.

Voor de loten kuisklompjes en hoge loopschoenen kwam daar als derde stap nog een praktijktest bij.

Onder de raming

Die zorgvuldige procedure resulteerde in de toewijzing van bestellingen aan zeven verschillende firma's. In totaal worden voor 2008 330 paar aangekocht tegen 17.706,60 euro of zowat 20% onder de raming. Een gemiddeld paar veiligheidsschoenen kost Kortrijk 54 euro. Maar niet alle leveranciers zijn onder de ramingsprijs gegaan.

Eerst het lijstje van de duurdere schoenenverkopers. De prijzen zijn BTW inbegrepen. De firma Gosseye bvba, Oostrozebeke, mag 70 paar 'lage veiligheidsschoenen' leveren van het model Atlas Anatomic Bau 450, tegen 56,63 euro het paar (raming: 54,45 euro). Intersafe-Groeneveld Belgium nv, Mechelen-Noord verkoopt 30 paar 'veiligheidssandalen', model Atlas Ergiotex 365 XP, tegen 67,45 euro het paar (raming: 52,03 euro). Adis van Wevelgem levert 50 paar 'hoge veiligheidsschoenen type mechanische belasting', tegen een prijs van 60,33 euro het paar (raming: 58,08 euro). GMV, Hooglede mag zoals gezegd 40 paar kuisklompjes afzetten, model Atlas CL 370, tegen 58,38 euro het paar (raming: 55,66 euro).

Die duurdere aankopen worden evenwel meer dan gecompenseerd door volgende goedkope bestellingen. De firma Smekens, Destelbergen, mag 70 paar 'lage veiligheidsschoenen met sportief uitzicht' brengen van het type U-Power Corner, tegen 50,82 euro het paar (raming: 60,50 euro). De firma Optiscoop van Kortrijk (tiens, ik dacht dat het een specialist van contactlenzen was) levert 50 paar 'hoge veiligheidsschoenen van het type loopschoen' van het merk U-Power Ascend, tegen slechts 38,89 euro het paar hoewel de raming 60,50 euro bedroeg. En ten slotte is bij de firma Gelis, Deerlijk, een lot van 20 paar 'lage damesschoenen' besteld, model About Blue Uniflair Mary, tegen 48,40 euro het paar (raming: 50,82 euro).

Commentaren

SCHOENEN VERKOOP STAD KORTRIJK HIERBIJ WIL IK TER INFO DE RICHTPRIJZEN GEVEN VAN DE HIERBOVEN VERMELDE SCHOENEN
ATLAS CL 370 AAN 54.12€ - ATLAS ANATOMIC BAU 450 AAN 50.58€ EN ABOUTLU MARY AAN 31.80€. VOOR MEER INFO ZIE WWW.DVINDUSTRIES.BE

Gepost door: DOMINIQUE | 19-12-09

De commentaren zijn gesloten.