11-11-07

Weer vis in de Leie!

vodl1

Er zit weer vis in de Leie in Kortrijk! Niemand die dat ging geloven enkele jaren geleden. De waterkwaliteit van de Golden River moet dan toch beduidend verbeterd zijn. De hengelaars met pioniersgevoel testen met succes dit 'nieuwe' viswater uit. Ik sprak er een aan, op de plek waar de Oude Leie en de verbrede vaarweg samenvloeien.

De man en zijn hondje kwamen van Menen. Ze waren eerst eens gaan kijken bij Lauwe-brug, maar daar zat er teveel stroming op de rivier. Maar ze zouden en gingen vissen op de Leie, stroming of niet, weer of geen weer, en ze vonden een luw plaatsje aan de samenvloeiing van de Oude en de nieuwe, verbrede Leie in Kortrijk, ter hoogte van het Koning Albertpark (skatebowl, Budabeach).

Kortrijkzanen geloven hun eigen ogen niet als ze een hengelaar zien neerstrijken op de oever van hun Golden River. Iedereen van een zekere leeftijd herinnert zich nog de stank van beerputlozingen, de drijvende olieplekken, de gekleurde vloeistoffen van textielververijen, het hete afgelaten water van stoomketels, het ongezuiverde rioolsop ... Nog niet zo lang geleden kwam dat allemaal, legaal of illegaal in de Leie terecht. Wie daarin wou hengelen, werd zot verklaard.

Blijkbaar hebben de inspanningen voor waterzuivering en het verbieden van lozingen uiteindelijk toch resultaat. Ik vroeg aan de vriendelijke visser of hij iets hoopte te vangen. Hij was daar volkomen zeker van. Hoewel nog niet veel hengelaars het weten, is de Leie weer een prima visgrond geworden. Vooral voorn (blank- en rietvoorn), karper en baars had hij er al aan zijn haak geslagen. Ook paling duikt er vaak op. Voorts ook: brasem, alver, zeelt, kolblei, enzovoort. En zelfs roofvissen zoals de snoekbaars, wat erop wijst dat het met de giftigheid van het visbestand goed meevalt. En allemaal puur natuur, geen uitgezette vis als in gereputeerde hengelwaters zoals de vaart Kortrijk-Bossuit.

Ik vroeg de hengelaar of hijzelf van zijn vangst durfde te eten. Mij een beetje meewarig bekijkend antwoordde hij: "Vissen voor de panne: dat wordt niet veel meer gedaan. We vissen niet meer uit armoe maar voor de sport". Van wat hij aan zijn haken kreeg, noteerde hij soort, gewicht en lengte. En de dieren werden terug te water gelaten. 

Kunnen wij binnenkort ook zelf weer in de Leie duiken? Budabeach, letterlijk dan.

Over de Leie, kijk ook hier even. 

Commentaren

Aprilvis Voor een aprilvis is al een beetje laat zeker? :-)
Als je naar Frankrijk langs de Leie fietst maakt het water geen al te frisse reuk. Ik vrees dat die vissen nog niet voor consumptie vatbaar zullen zijn. Niettemin, hoop doet (vis in het water) leven!

Gepost door: Vrijdenker | 12-11-07

Vis in de Leie... zeker! Het is dus waar... zelfs volgens een kenner van brasems en andere schubachtigen, Georges De Clerck, zwemt er veel vis rond de samenloop van de oude en de nieuwe Leie (aan de skatebowl). En hij kan het weten...
Soms zie ik daar ook een visser zitten en ik heb ook al een terugtewerpen vis zien bovenspartelen. Luc had beet!
Ik vraag me gewoon af 'hoe zijn die vissen daar gekomen'?
Frank,

Gepost door: frank mulleman | 13-11-07

Oll da wil leven, da vluch' noa de zjih... Vis in de Leie? Tedzjuu dedzjuu... dat wijlen Johnny Turbo dát niet meer kan meemaken!!!

Gepost door: Adelbert | 14-11-07

nuance idd, het is heel hoopgevend dat er terug vis zit. desalniettemin hoorde ik dat men er vroeger kon zwemmen (jaren '50), tenzij ik me uiteraard vergis (zeker als ik lees wat de blogger schrijft)
maar:
- bij één op de twee interventies van de brandweer in de Leie moeten hun mannen (zelfs met beschermingspak) opgenomen worden in het hospital met vergiftigingsverschijnselen...
- de oude, niet economisch bevaarbare Leie (Broeltorens) ligt volgepropt met oud ijzer (fietsen ed)
- die oude Leie-arm is trouwens maar een meter diep, maar je kan er wel heel diep inzakken,
- het zicht beperkt zich tot 50cm
- indien je in de Leie springt ter hoogte van de skatebowl of aan 'budabeach' is de onderstroming zo sterk dat je bij manier van spreken bovenkomt aan de sluizen van Harelbeke
met andere woorden, het zal nog niet voor vandaag zijn, er is nog heel wat werk!

Gepost door: Leie-watcher | 15-11-07

zwemmen in de Leie Jazeker, leie-watcher.
Tot in de beginjaren '50 werd gezwommen in de Leie. Op zonnige zondagen was er met moeite een plaatsje te vinden aan de Leie(gras)boorden. Stoere mannen doken helemaal onderdoor de leieschepen.
Vandaar dat die boten de kindjes brachten.

Gepost door: Frans Lavaert | 15-11-07

dit verhaal klopt ! Idd er zit weer vis in de leie. Met mijn eigen ogen al gezien !

Alleen is het water nog niet aantrekkelijk genoeg : handschoenen geen overbodige luxe ?

Ooit wordt het beter ?, dan zal ik mijn kans wagen !

Gepost door: fijnefrietjes | 27-11-07

Naar 't schijnt hebben de liberalen dat nu ook ontdekt!

Gepost door: Polo | 30-05-12

De commentaren zijn gesloten.