25-09-07

Moorseelsestraat: buurtleven of camiongedruis?

 

Binnenkort wordt duidelijk wat stad Kortrijk van plan is met de omvangrijke site van de gewezen CallensTextielfabriek in de Moorseelsestraat. Dat beloofde de burgemeester gisteren op de gemeenteraad na een vraag van mij. Het gaat om anderhalve hectare verkommerde fabrieksgebouwen en laadkoeren. Mijn voorkeur blijft ernaar uitgaan om die gronden, eventueel met hergebruik van de interessantste panden, bijvoorbeeld het kantoorcomplex, te gebruiken voor woondoeleinden. De buurt kan een impuls van nieuwe woongelegendheden goed gebruiken. Het stadsbestuur blijft veeleer opteren om daar alle technische stadsdiensten te groeperen. Is een locatie in het midden van een dichtbevolkt woonblok aan een al drukke verkeersweg daartoe wel de geschikste plaats?

De gemeenteraad heeft gisteren, 24 september 2007, een magazijn van de bedrijfsgebouwen van de gewezen Callens Textielfabriek tijdelijk ter beschikking gesteld van de handelaarsvereniging 'Hartje Kortrijk'. Hartje mag er zijn kerstverlichting, vlaggen en spandoeken opbergen, tot de stad besluit het gebouw te slopen. Door het toestaan van dat kortstondig gebruiksrecht (minstens 2 jaar, tegen 125 euro per maand) hoopt het stadsbestuur te ontsnappen aan de taks op leegstaande bedrijfsgebouwen. Volgens mij is dat ijdele hoop, maar de wonderen zijn de wereld niet uit. Ik denk niet dat de taxateur zich zal later vermurwen door een gebruik van 1% van de leegstaande (èn verkrottende) bedrijfsoppervlakte. De site Callens beslaat 1,5 hectare (14.617 m², dat is een stuk meer dan twee volwassen voetbalvelden); het magazijn voor Hartje is 150 m² groot.

De site Callens, Moorseelsestraat-Vlasbloemstraat, Kortrijk-Heule, is vorig jaar door de stad aangekocht op een openbare verkoop, tegen de prijs van 506.200 euro. Dat geslaagde bod op deze uitgestrekte grond in de stedelijke agglomeratie was te danken aan puik prospectiewerk van het Stadsontwikkelingsbedrijf - zeg maar directeur Trui Tijtgat - en een vluchtig onderzoek van de intercommunale Leiedal.

Elke keer dat de site ter sprake kwam in de gemeenteraad, heb ik erop aangedrongen dat de goedkoop aangekochte gronden zouden gebruikt worden voor woondoeleinden. De fabriek ligt op de grens van het kwijnende Kortrijkse stadsdeel Overleie en de meest verstedelijkte hoek van Heule (Haantjeshoek), niet direct de meest riante hoek van de stad. Die buurt, doorsneden door een drukke verkeerader als de Moorseelsestraat, heeft nood aan nieuwe impulsen. 

Leiedal heeft die optie evenwel van meet af aan afgewezen na haar oppervlakkige verkenning van de site. Zo vreest de intercommunale dat de gronden vervuild zijn. Volgens mij is dat slechts een veronderstelling, want bij Callens en zijn voorganger Weyers werd alleen geweven (ameublementstoffen vooral) en niet geverfd. Bovendien is grondsanering subsidieerbaar. Het terrein, op loopafstand van het stadscentrum, is uitermate goed gelegen voor enkele mooie woonprojecten. Voor huisjes met tuintjes voor jonge gezinnen is daar genoeg plaats, zonder een vierkante meter extra open ruimte te moeten aansnijden.

Het stadsbestuur koestert echter andere plannen. Men zou daar magazijnen en depots willen inrichten voor de technische uitrusting van diverse stadsdiensten. Dat zou de stad de gelegenheid geven om zijn gebouw in de Stasegemsesteenweg, de gewezen Kortrijkse Textielmaatschappij, waar nu onder meer de dienst feestelijkheden zit met zijn zwaar materiaal, van de hand te doen om de stadsfinancies op te smukken. Maar voor de Callensbuurt biedt een dergelijke optie geen enkele meerwaarde. Er komt geen nieuw leven in de wijk, maar het aan- en afrijden van stedelijke vrachtwagens zal de hoge verkeerdrukte alleen maar verergeren.

In de gemeenteraad van 12 juni 2006 werd beslist dat het stadsbestuur een beperkte studieopdracht mocht uitschrijven om de mogelijkheden van de site in kaart te brengen (een opdracht van 24.900 euro). Gelukkig stond in de opdracht ook dat de buurtbewoners daarbij moesten betrokken worden, en dat de uiteindelijke voorstellen een meerwaarde moeten hebben voor de omgeving. 

Op mijn vraag hoever het stond met dat onderzoek antwoordde de burgemeester in de voorbije gemeenteraad dat die studie in haar eindfase is aanbeland. Binnenkort wordt aan de gemeenteraad de eigenlijke ontwerpopdracht voorgelegd voor de verbouwingen of de afbraak en nieuwbouw op de site. Hier komen wij zeker nog op terug.

08:29 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.