14-08-07

Eindelijk afgestudeerd, persoonlijk nieuws

rechtbank

Vandaag heb ik eindelijk, een paar weken voor mijn 57ste verjaardag, mijn universitair diploma behaald: meester in Nederlands recht. Mijn scriptie heeft mij een 8 opgeleverd. Studeren aan Open Universiteit kan ik iedereen aanraden. Weliswaar vergt het een serieuze en volgehouden inspanning, maar het cursusmateriaal, de begeleiding en het vrije systeem van zelfstudie zijn zalig. De diploma's zijn van erkend universitair niveau; Open Universiteit is geassocieerd met alle Vlaamse universiteiten.

Na een wat mottige humaniora begon ik in 1969, zoals de grote helft van mijn klas (Latijn-wetenschappen) - de wetenschappen beu - aan de rechtenstudie. Zeer enthousiast kon je mij niet noemen. Mijn hoofd stond er niet naar in die dagen. "There is a long hair that doesn't like the short hair" hoorde je Sly and the Family Stone zingen op de piratenzenders. Mijn studentencarrière liep vijf jaar later definitief op de klippen, met een kandidaatsdiplomaatje als schamele buit.

Ik heb het mij later ferm beklaagd. Interessante jobs gingen aan mijn neus voorbij bij gebrek aan een universitair ezelsvel. Zo hoor ik mij nog vragen op een vergadering van de, intussen afgeschafte, SP-federatie Kortrijk, waar wij een nieuwe federale secretaris zochten: "En is een half universitair diploma niet voldoende?". Oh, wat had ik dat graag gedaan! Neen, was het onverbiddelijke antwoord. Ooit moet ik toch zien die leemte op mijn blazoen in te vullen, dacht ik toen.

Open Universiteit heeft mij die mogelijkheid geboden. Open Universiteit (OU) zag in 1984 in Nederland het levenslicht na een Europese oproep in de jaren zeventig. Het was de bedoeling dat in alle lidstaten een dergelijk initiatief werd genomen; Nederland nam het voortouw. Vanuit het hoofdkwartier in het Nederlands-Limburgse Heerlen werden er OU-studiecentra opgericht over heel Nederland. OU biedt universitair afstandsonderwijs, waarbij je op eigen tempo en zelfs zonder over de diploma's te beschikken die je bij inschrijving in andere universiteiten nodig hebt, de nodige studiepunten kunt verzamelen voor een erkend universitair diploma.

De Vlaamse Gemeenschap hing haar wagonnetje aan de Nederlandse trein en aan alle Vlaamse universitaire vestiging werden eveneens OU-studiecentra opgericht, met steun van de Vlaamse overheid. In andere Europese landen zijn hier en daar ook initiatieven in die zin genomen, bijvoorbeeld in Catalonië. In het Verenigd Koninkrijk bestaat ook een open universiteit, maar daar is het meer een volkshogeschool, met lezingen en cursussen die niet tot het universitair onderwijs behoren.

Aangezien het initiatief Nederlands is, zijn ook de diploma's en de cursusinhouden dat. Voor psychologie, informatica en cultuurwetenschappen maakt dat geen verschil, maar voor rechten en bestuurskunde uiteraard wel. Ik ben nu officieel jurist, maar dan wel in Nederlands recht. 

Ik ben eraan begonnen in 1998. Ik bestelde als test een cursus Staatsrecht, het recht dat de organisatie van de overheid beheerst, en tot mijn verbazing haalde ik vlot een 7 (altijd op 10). In totaal moest je, in het oude systeem voorafgaand aan de bachelor/masterregeling, 56 modules afwerken. Ik kreeg vrijstelling voor 16 modules op grond van de vakken die ik indertijd aan de KULAK had afgewerkt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 en de onderhandelingen die ons (sp.a) in de meerderheid brachten in Kortrijk, hervatte ik voorgoed de studie in 2002. Het was mijn bedoeling alles af te ronden in 2006, maar tja, als er gemeenteraadsverkiezingen zijn, kan ik me niet optimaal concentreren.

Je kan zeggen dat ik er 38 jaar heb over gedaan om af te studeren: 1969-2007. Maar ik ben er toch fier over dat het me eindelijk is gelukt een universitair diploma, een heel diploma, in de wacht te slepen. Zoveel jaar geleden viel het me moeilijk me op droge studie toe te leggen; de wereld die voor me open ging, had teveel te bieden (vooral politiek). In mijn tweede leven als student vond ik het integendeel een zalig voorrecht mij op geregelde tijdstippen te kunnen afzonderen van die drukke (politieke) wereld en mij even op die prachtige cursussen te storten. Want het moet gezegd worden: het cursusmateriaal van Open Universiteit is perfect - soms dacht ik nog wel eens aan het geknoei met kopies van handgeschreven studentennotities van vroeger.

En wat ga ik nu doen met mijn vers diploma? Wel euh... niet veel. Een van de redenen om opnieuw te gaan studeren, was mijn kans op promotie op mijn werk te vergroten. Intussen heb ik die promotie via examens al gemaakt. Toch heeft Open Universiteit mij daarbij geholpen; ik was als het ware getraind in studeren. Na mijn laatste examen, de verdediging van mijn scriptie, maakten mijn begeleidster en de examinator zich een beetje vrolijk over de titel die ik zopas had verworden: "meester Lemaitre", heel Belgisch vonden beide professoren.

Ik kan Open Universiteit bij iedereen aanraden. Het aanbod is niet zo heel uitgebreid maar toch interessant genoeg. Zie: http://www.ou.nl. Je kan voor OU terecht bij alle Vlaamse universiteiten. Ikzelf ben naar Gent getrokken (zeer content over de service); er is ook een studiecentrum aan de KULAK. Het is niet goedkoop, maar je kan er opleidingscheques voor aanwenden. En het kan niet genoeg worden benadrukt: je studeert er volstrekt op eigen tempo en naar eigen believen, module na module. Het is ook heel gebruikelijk zomaar enkele cursussen eruit te pikken zonder onmiddellijk te denken aan afstuderen.

Commentaren

Hiep hiep voor jou,
daar gaan we zekers een op drinken ?
dag
tot in september,
vhi nu nog zonder boek en in congé, oef

Gepost door: vhi | 14-08-07

proficiat Marc Marc,
ik weet dat ge jarenlang enorm hebt moeten blokken om deze titel te verkrijgen. Ik heb u zelfs zien blokken tijdens gemeenteraden, (wij zaten naast elkaar) die op bepaalde ogenblikken niet veel soeps waren.
Ik wens u veel geluk voor de toekomst.

Gepost door: germain coelembier | 15-08-07

proficiat! Marc, een grote proficiat! Ik bewonder vooral je zelfdiscipline om dit te bereiken.

Ook ben ik blij dat je nu opnieuw je blog op gang kunt trekken en met je volle gewicht onze fractie zult steunen. Maar laat je niet zot maken door te hoge verwachtingen van mensen.

Bart

Gepost door: Bart | 16-08-07

Marc,

Van harte proficiat vanuit 'jouw' studiecentrum Gent!!!

Sophie

Gepost door: Sophie | 16-08-07

hoera allez,

ne grote proficiat met het bekomen van uw 'meesterschap'.

blij om de foto's te kunnen zien van de afbraak in het centrum van 'tstad. Juist terug van china, waar ze ook alles afbreken, nog het centrum van K-town niet gezien.... maar morgen bij het begin van de werkdag zal dit wel veranderen.

Frank Mulleman,

Gepost door: frank mulleman | 19-08-07

Proficiat! Proficiat Marc! Er is doorzettingsvermogen nodig om dat te kunnen bereiken.

Gepost door: Vrijdenker | 19-08-07

proficiat Dikke proficiat en een pint van de nachtburgemeester!

Gepost door: Adelbert | 20-08-07

ezelsvel voor oudere jongere We willen Marc proficiateren, ook al is het 'ezelsvel' in Gent bekomen.
Een diepte-interview, de kers op de taart ?

Gepost door: walter maes | 25-08-07

proficiat allez mark proficiat met je diploma

ik hoop dat je het nog kan gebruiken op je werk

we zouden een voorbeeld kunnen nemen aan om te zeggen je bent nooit te oud om te leren

Gepost door: bjorn | 27-08-07

over partijgrenzen heen Het is inderdaad en ik spreek uit actuele ervaring moeilijk om soms de politiek opzij te zetten om te blokken. Echt waar, Marc een dikke proficiat en wie weet kan je dan eens mij of mijn collega-studenten raad geven over het Nederlandse recht

met hoogachtende groeten
een studerend Gemeentelijk ACW-voorzitter

Gepost door: Yann Mertens | 29-08-07

De commentaren zijn gesloten.