11-08-07

Asbestprobleem Foruminvest Kortrijk opgelost?

fori1

Volgens schepen Guy Leleu zou het asbestprobleem bij de afbraakwerken van Foruminvest al opgelost zijn. De specialisten zouden het gevaarlijke goedje verwijderd hebben en verpakt hebben in zakjes. De containers met die zakjes staan op straat te wachten op transport, enkel afgeschermd met een traliehekken en de fameuze gele band 'VERBODEN TOEGANG ASBEST'. Intussen heerst er op de betrokken stadsdiensten nog altijd vakantieregime - niets op tegen, maar voor belangrijke zaken zou er wel een permanentie moeten zijn. De bevolking krijgt uitleg op een informatievergadering op 21 augustus (19 uur stadhuis), rijkelijk laat dus.

In tegenstelling met wat Het Nieuwsblad enkele dagen geleden schreef, heeft asbestverwijderaar Romarco met zijn twaalf specialisten geen maanden nodig gehad om het asbest weg te nemen vooraleer de sloopmachines in de vroegere school en het rusthuis van Bijstand en de aanpalende panden aan de slag konden gaan. Volgens schepen Guy Leleu, die de affaire voor het stadsbestuur opvolgt als 'voorzitter van het coördinatiecomité' hebben de specialisten alle asbest deskundig losgemaakt en in zakjes verpakt. 

Ik hoop dat die verwijdering zorgvuldig is gebeurd en dat er niet teveel resten zijn achtergebleven. Een extra controle van een derde instantie, bijvoorbeeld de milieudienst van Stad Kortrijk, is hier geen overbodige luxe. Die controle is (nog) niet kunnen gebeuren omdat de stadsdiensten op vakantieregime draaien. Het is niet met een waterstraaltje uit een tuinslang dat men het verstuiven van het kankerverwekkende goedje zal tegenhouden.

Inmiddels blijkt dat positivo Guy Leleu de zaak te positief heeft voorgesteld. Vanmorgen, maandag 13 augustus, is de firma Romarco weer met man en macht en extra containers neergestreken op de Bijstandsite. Werknemers van de asbestverwijderaar hebben nieuwe gele waarschuwingslinten aangebracht op de hekkens die de sloopwerken afschermen. Wanneer krijgen de omwonenden, de mensen met een zaak in de omgeving en de bezoekers accurate informatie? Aanspreekpunt Tom Delmotte, rastermanager, komt pas donderdag terug uit vakantie...

De commentaren zijn gesloten.