09-08-07

Is de 'K' in de naam van het shoppingcenter Foruminvest wel zo een goed idee?

FI16

Het megawinkelcentrum (34.000 m² commerciële oppervlakte) dat van Kortrijk weer de winkelstad moet maken die het ooit was, heeft nog altijd geen vaste naam. Een wedstrijd leverde enkele mooie namen op ter inspiratie van de definitieve keuze. Het meeste kans schijnt een naam te maken die als hoofdelement de hoofdletter K zou hebben. Ik weet niet of dat wel zo een goed idee is. Is de Amerikaanse discountketen Kmart wel een zo aantrekkelijke referentie?   

De grote afbraakwerken van het bouwblok tussen de Sint-Jansstraat, Kleine Sint-Jansstraat, Wijngaardstraat en Sionstraat trekt de aandacht van bevolking en passanten. Het is de aanloop naar de bouw van een megawinkelcentrum, een investering van zowat 160 miljoen euro door projectontwikkelaar Foruminvest (met kapitaal van Nederlandse pensioenfondsen). Het wordt een 'shopping mall' naar Amerikaans voorbeeld in het hartje van het stadscentrum, met 85 winkels, horecazaken en een ondergrondse parking met 1.100 stalplaatsen, eventueel verbonden met de stedelijke ondergrondse parking Veemarkt. Op aandringen van het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf (SOK), dat met welgerichte ingrepen de weg effende voor het project, realiseert Foruminvest ook 21 appartementen, deels in een hoge toren aan de Veemarkt op het uiteinde van de nabijgelegen Romeinselaan. Foruminvest gokt op een jaarlijkse stroom van minstens 5 miljoen bezoekers.

Op haar website heeft Foruminvest het winkelcentrum al lang 'Shopping Sint-Jan' gedoopt, naar de officiële naam van de statistische wijk waarin het project plaatsgrijpt: de 'Oude Sint-Janswijk' (genoemd naar de daar al lang verdwenen Sint-Janskapel en Sint-Jans-stadspoort). Maar dat is een werknaam die waarschijnlijk zal sneuvelen. Foruminvest organiseerde een publieke wedstrijd voor een passende naam. Uit de 1.080 inzendingen selecteerde men negen voorstellen. In de categorie innovatief weerhield de jury volgende voorstellen: K van Johnny Maes, SjaKOSH van Vivienne Lemaitre en KO-MOSION van Steven Wallays. Volgende suggesties werden  opmerkelijk commercieel geacht: Korbij van Griet andermeersch, De Kern van Rudi Ronneau en mevr. Valcke en De Grote Wyngaard van Maurits Terrie. In de categorie uitstraling werden geselecteerd: Linum van Tom Moreels, Centerkort van Niek Staels en Renesse van Rik Moreels. Die bekroonde voorstellen neemt Foruminvest alleen als inspiratie. De definitieve naam kiest de promotor zelf, na raadpleging van marketingspecialisten.

Veel kans maakt een naam waarin de letter K is verwerkt. Stad Kortrijk zelf experimenteert al zelf met die letter als nieuw stadslogo. Nu vraag ik mij af of dat wel een goed idee is. De letter K is al vaker gelinkt aan shopping; in de VS is Kmart al zeer lang een begrip in de sector van grootschalige kleinhandel van goedkope producten. Het is maar de vraag of het megawinkelcentrum in het commerciële hart van Kortrijk de nadruk moet leggen op discount (denk aan Wibra en Zeeman). Kmart ontworstelde zich bovendien maar moeilijk aan dreigende faillissementen. Nu ligt Amerika niet aan de achterdeur van het klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. Het is maar de vraag of Kmart, met zijn bekendheid in onze geglobaliseerde wereld, wel zo een goede referentie is voor Kortrijk.

Blue Light Special

Kmart is een keten van mega-discounts in de VS, Puerto Rico, de Maagdeneilanden en Guam. Kmart bestaat ook in Australië en Nieuw-Zeeland, maar die ketens heeft het moederbedrijf moeten loslaten. De oorsprong van Kmart is de 'five-and-dime store' die Sebastian Spering Kresge (vandaar K) in 1899 opende in Detroit, Michigan. Al wat hij daar verkocht, kostte 5 of 10 dollarcent. Het concept sloeg aan en tegen 1912 had mister K al 85 winkels. Met zijn superlage prijzen overleefde hij alle economische depressies.

In 1962 werd de eerste Kmart geopend, in Garden City in Michigan, een van de eerste shoppingcentra ter wereld. De winkelketen staat in het geheugen van de Amerikanen bekend voor zijn 'Blue Light Special'-acties. Als je in zo een winkel rondliep, werd je op onverwachte momenten opgeschrikt door een sirene en een blauw zwaailicht boven een of andere rayon. Dat was het sein om je winkelkarretje daar naartoe te rijden, want er waren zaakjes te doen. Op die manier maakte Kmart zich af van zijn moeilijk verkoopbare of verouderde stocks. Die verkoopstechniek is al een eind stopgezet, maar Kmart pakt nog altijd uit met een macotte  met een blauw zwaailicht op het hoofd, Mr. Bluelight genaamd.

In de jaren tachtig keerde het tij voor Kmart. De keten kreeg een oubollig imago en had de grootste moeite om zich te weer te stellen tegen de harde concurrentie van andere discountgroepen zoals Wal-Mart en Target. In 2002 dreigde Kmart failliet te gaan; de groep moest bankroetbescherming aanvragen volgens het bekende 'Chapter 11'. Een reddingsplan deed meer dan 300 winkels de das om en leidde tot jobverlies voor zowat 34.000 werknemers. Eind 2004 is Kmart een deel geworden van de groep Sears.   

Commentaren

KOKA Inderdaad : de K van KOrtrijk KAmikaze, een Kortrijkse 'goddelijke wind' die het handelscentrum van de ondergang moet redden.

Gepost door: walter maes | 09-08-07

als ze het ding stadsKanker noemen, gaat de burgemeester dan ook content zijn?

Gepost door: uitwijkeling | 19-08-07

worst name ever...
de elitejunkies hebben weer gekozen.

Gepost door: frantic | 15-04-09

De commentaren zijn gesloten.