12-06-07

Wat vindt de vakbond ervan?

Het ABVV nam kennis van de verkiezingsuitslagen. Die zijn onder meer een vertaling van de thema's die op de hele campagne hebben gewogen: de affaires bij de PS in het zuiden, het communautaire in het noorden van het land. We stellen ook vast dat extreemrechts stagneert in het noorden en blijft hangen in het zuiden, dat is goed nieuws voor de democratie.

 

Zonder een voorkeur voor de ene of de andere coalitie uit te spreken, herinnert het ABVV aan de belangrijke politieke uitdagingen die het - in het kader van zijn memorandum aan de toekomstige regering - voorgelegd heeft aan alle politieke democratische partijen: federale eenheid en solidariteit, kwaliteitsvol werk voor alle werknemers en automatische koppeling van de uitkeringen aan de welvaart.

 

Op het ogenblik dat het communautaire opbod hoogtij viert in het noorden, waar het kartel CD&V- NVA aan zet zegt te zijn, stelt het ABVV dat het meer dan ooit aan de federale Staat gehecht blijft. Voor het ABVV is ons federaal sociaal model dé voorwaarde voor de instandhouding van de solidariteit. Het ABVV blijft categoriek neen zeggen tegen een model dat werknemers tegen elkaar uitspeelt en dat tot verschillende loon- en arbeidsvoorwaarden in de regio's zou leiden.

 

Meer dan ooit denkt het ABVV aan de belangen van de werknemers in het noorden en het zuiden van ons land. Het is door kwaliteitsvolle banen te scheppen dat ons land een antwoord zal kunnen geven op de uitdagingen van morgen. Het is door de werkzekerheid te vergroten en de werkonzekerheid te verkleinen dat we ons echt ten dienste van de werknemers zullen kunnen stellen. Die zorg had voorop moeten staan bij alle Belgische politici en niet de afbouw van de solidariteit tussen de werknemers.

 

Werken, in het belang van alle werknemers in het hele land, is ook zorgen voor echte bestaanszekerheid. Daarom moeten er nog verdere stappen gezet worden en moeten de sociale uitkeringen automatisch aan de welvaart gekoppeld worden. Voor het ABVV schuilt het antwoord op de huidige problemen niet in het ondergraven van de sociale zekerheid noch in niet meer investeren in menselijk kapitaal, wel integendeel!

 

Ik hoop dat de boodschap aankomt.

09:53 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

09-06-07

Verkiezingen 10 juni 07: de revanche?

verkiezingen 100607

Een sfeerbeeldje op de vooravond van de verkiezingen.

In de schaduw van de titanenstrijd tussen de drie kandidaat premiers, speelt zich in Kortrijk een nevencompetitie af, tussen Stefaan De Clerck, gedegradeerd kopstuk van de CD&V (6de op de Kamerlijst), en Philippe De Coene (3de op de Kamerlijst voor sp.a-spirit), door De Clerck uit het schepencollege geweerd wegens teveel succes.

De vele Kortrijkzanen die vol ongeloof reageerden op de coalitiewissel van De Clerck na de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen daar nu op reageren.

Overigens vond ik in alle debatten Johan Vande Lanotte het redelijkst. Maar tja, de mening van een partijgenoot is geen referentie zeker?