22-04-07

Ontdekt op Erfgoeddag: weer beschermd erfgoed verdwenen

Op Erfgoeddag, 22 april 2007, besloot ik eens een kijkje te gaan nemen in het beschermde park Nolf in de Doorniksewijk in Kortrijk. De grote tuin, nog altijd eigendom van de fusiekliniek AZ Groeninge, is hetgeen overblijft van een domein met een prachtig kasteelpaviljoen dat wederrechtelijk is gesloopt door de vroegere kliniek Maria's Voorzienigheid (Loofstraat). In die parktuin, bestemd om ooit door stad Kortrijk overgenomen te worden als openbaar park, stonden een paar beschermde gebouwtjes: een 'mirador' (uitkijktoren) in neogotische stijl en een 'gloriëtte' (prieel) in chinoiserieschrijnwerk op een namaakrots boven de vijver. Precies op Erfgoeddag ontdek ik dat de gloriëtte is gesloopt en dat de uitkijktoren is ontdaan van zijn dak. Zijn hier antiekdieven aan het werk geweest of heeft de kliniek zich nogmaals van zijn barbaarse kant laten kennen?

Op 23 oktober 2005 schreef ik hier een stuk over het domein Nolf naar aanleiding van de afbraak van een rij herenhuizen in de Doorniksewijk waarbij de vroegere tuinmanswoning van het domein hoorde. Nu, de promotor die daar een appartementencomplex aan het neerpoten is, heeft zijn woord gehouden. De tuinmanswoning, in neo-renaissancestijl, is gerestaureerd en is smaakvol geïntegreerd in het nieuwe ensemble.

Mijn teleurstelling over de verdere degradatie van het park Nolf is des te groter.

In mijn vorig stuk schreef ik het volgende: "In het verwaarloosde park staan de beschermde bouwsels voorlopig nog recht. De gloriëtte is een prachtig houten tempeltje dat uitkijkt over de vijver, maar zij is in erbarmelijke staat. Het dak is voor de helft weggerot. De mirador staat er nog, op een heuveltje waarachter een eindeloze parking begint. De wenteltrap is verdwenen en ook hier is de helft van het stijlvolle dak ingevallen. Zelfs de brug is er nog, maar ik geloof nooit dat de betonnen overgang de oorspronkelijke constructie is."

Het monumentale prieel is dus compleet afgebroken. De slopers hebben zelfs de 19de-eeuwse vloertegels uitgebroken. Maar in hun haast hebben zij er enkele in de struiken rondom moeten achterlaten. Is dat een aanwijzing dat er hier antiekdieven aan het werk zijn geweest? Of heeft de directie van de kliniek eens te meer erfgoed dat in de weg stond of dat teveel onderhoudskosten vergde, 'opgeruimd'? En zelfs al zijn hier plunderaars langsgekomen: wordt van de eigenaar van beschermd erfgoed niet verwacht dat hij dat erfgoed in stand houdt en vrijwaart van vernieling?

Tot mijn grote verbazing ontdekte ik bij mijn bezoek in 2005 dat er nog een ander restant van het domein Nolf bestond en dat dit een functie had gekregen in de ziekenhuiswerking. Tegenaan de tuinen van de buren in de Doorniksewijk staat nog in volle glorie het koetshuis, in dezelfde neo-renaissansestijl van het nu heropgefriste tuinmanshuisje. Binnen afzienbare tijd moeten de gebouwen van het ziekenhuis een andere bestemming krijgen, want alle Kortrijkse klinieken worden bijeengebracht in de nieuwbouw in de Kennedylaan (nabij stadsgroen Marionetten). Dat koetshuis is nog niet beschermd. Gezien de herhaalde aanslagen op het domein, is het reëel in gevaar.
Zie ook: Kortrijkonvermoedehoekjes

 

Commentaren

Houd de dief ! Beste Marc,

Na het lezen van je stukje ben ik mij onmiddelijk gaan vergewissen van de situarie ter plekke. Het is inderdaad hemeltergend! Of dit door antiekdieven gepleegd is lijkt mij wel weinig waarschijnlijk. Dan moest dit gebeurd zijn met grote middelen. ( verscheidene bomen zijn verwijderd om dit te kunnen slopen.) Daarbij, met rot hout is er niet veel mee aan te vangen. Het zijn inderdaad geen zaken die blauw-blauw gelaten kunnen worden. Het komt er op aan om zo vlug mogelijk de verantwoordelijken van deze slopingswerken te vinden en alle plannen en foto's van deze zaken te verzamelen zodat dit zeker gereconstrueerd kan worden. Persoonlijk vind ik dat het park terug in zijn oorspronkelijke glorie hersteld zou worden, dit een grote meerwaarde zou geven voor deze site, ongeacht de verdere functie ervan in de toekomst. Mijn advies is: contacteer alle instanties of zij niets weten over dit voorval ( monumenten & landschappen, AZ groeninge, stad Kortrijk, enz ...) Jou standpunt over het koetshuis treed ik stellig bij. Maar men kan niet spreken over behoud zonder dat men een verdere bestemming zoekt voor dit pand.
In het appartementcomplex waarover je spreekt is ook de travee en het interieur van de koetsingang naar het landhuis gedeeltelijk bewaard gebleven. Wij hebben dit stukje aangekocht en geïntegreerd in ons winkelpand. Het resultaat is prachtig, naar mijn bescheiden mening. ( Op 11 mei is de opening gepland van onze zaak, kom gerust eens kijken.)
Ik wil hiermee illustreren dat een gerestaureerd gebouw veel interesanter is voor eigenaars indien men ook van overheidsinstanties zou kunnen aantonen dat dit een grote meerwaarde voor hen is i.p.v. een dure last om dragen. Wij hebben dit alvast door, nu nog aan de anderen om dit in te zien!

Gepost door: Degryse Wim | 23-04-07

koetshuis Ik weet een nieuwe bestemming voor het koetshuis: Maak er een café van, met prachtig uitzicht over het park!

Gepost door: Adelbert | 23-04-07

De commentaren zijn gesloten.