23-03-07

Zwemmen is losbandig slapen ... in het open zwembad van Kortrijk

h2o1

De opening van het Kortrijkse openluchtzwembad zal niet ongemerkt voorbijgaan. Enkele artiesten-waterratten pakken uit met een opmerkelijk project, op 1 mei. Hopelijk lokt dat meer getrouwe bezoekers naar de nostalgisch mooie zwemplek en hopelijk brengt dat het stadsbestuur ertoe het zwembad langer open te laten.

Toen het openluchtzwembad in de Abdijkaai vorig jaar in september weer eens veel te vroeg zijn deuren sloot, smeedden fervente zwemmers en zonnekloppers plannen om het èchte strand van Kortrijk te ondersteunen met allerhande acties. Uiteindelijk zijn het vooral Academiegangers die elkaar daarin gevonden hebben. Het complot draait uit op een tijdelijke tentoonstelling van kunstwerken in de kleedhokjes en een blijvende uitstalling van enkele grote schilderijen.

 

In september maakten de leerlingen van het schildersatelier van de Kortrijkse Academie kennis met het jaarthema ‘water’. Volgens leraar Hervé Martijn leent het thema zich bijzonder goed tot opvallende schilderijen: transparantie, beweeglijkheid, reflectie en schaduw.

 De leerlingen van het atelier van Hervé Martijn vormen een hechte groep. Ze volgen samen acht uur les per week. De eerste drie leerjaren van de opleiding schilderkunst zijn een groepsgebeuren met gezamenlijke opdrachten. Vierde- en vijfdejaars werken individueler vanuit hun persoonlijke visie.

 

De opdrachten in het schildersatelier leverden zoveel werken op die mogen gezien zijn, dat de leerlingen ze willen presenteren aan een ruimer publiek. Leerlinge Hilde Damman, vrouw van Jan Dhaene, vond het stedelijk openluchtzwembad dé perfecte locatie. Al van in haar jeugd gaat Hilde vaak zwemmen in het zwem- en zoncomplex in pakketbootstijl (late art deco). Ze kreeg de leerlingengroep achter zich en legde contacten met de directie Sport van de stad.

 

Op voorstel van de directie Sport maakte het schildersatelier 16 grote schilderspanelen. Deze hangen vanaf 1 mei permanent op verschillende plaatsen in het decor van het zwembad. De leerlingen brachten een bezoek aan het zwembad en maakten er foto’s van de infrastructuur en de zwemmers. Geïnspireerd door die foto’s werden schilderijen gemaakt. Wie dat wou, kon aan de slag met een paneel van 1,22 m op 2,50 m. Het grootste formaat in het schildersatelier is normaal slechts 80 cm op  1 m.  “Een hele uitdaging om op zo’n oppervlakte met brede borstels te werken. Eigenlijk is zo’n uitdaging beangstigend. Je weet niet onmiddellijk hoe je zo’n grote oppervlakte moet invullen. Maar het resultaat is verbazend,” geeft Hilde mee. “Het werken met grote panelen gaf een grotere lijfelijke gewaarwording van het schilderen,” voegt Hervé toe.

 

“Wat als bescheiden voorstel begon, groeide uit tot een groot kunstproject waaraan twee stedelijke diensten, de Academie en de directie Sport, meewerken. Ook binnen de academie breidde de aanvankelijke opdracht rond water uit. Alle leerjaren werken met het project mee. Ik vind het initiatief lovenswaardig omdat het niet van bovenaf werd opgelegd,     maar vanuit de leerlingen zelf komt. Verschillende leerlingen verdeelden onderling taken om de tentoonstelling voor te bereiden,” zegt Hervé. “We overleggen regelmatig met de directie Sport over de uitvoering van onze tentoonstelling. We hangen 40 geselecteerde kunstwerken op in het openluchtzwembad: in kleedhokjes, bergruimte, cafetaria enzovoort. We zorgen ervoor dat elke leerling minstens een schilderij kan tentoonstellen.

 

Die 40 werken kan je tijdens de openingsuren van het zwembad tot en met zondag 6 mei bewonderen. Telkens is er één of meer kunstenaars aanwezig. Daarnaast schroeven we 16 panelen vast op verschillende muren van het zwembad: aan de ligweide, het peuterbad, aan de straatkant. Die panelen zijn speciaal in vernis gezet om bestand te zijn tegen regen en chloorwaterspatten” legt Hilde uit.

 

De tijdelijke tentoonstelling draagt de titel ‘Zwemmen is losbandig slapen’. Daar kan ik mij vanalles bij voorstellen maar het is een zin uit een gedicht van Paul Snoek. Het gedicht staat op één van de grote kunstpanelen.

 

Praktisch:

Kunsttentoonstelling ‘Zwemmen is losbandig slapen’

Openluchtzwembad, Abdijkaai

Dinsdag 1 mei tot en met zondag 6 mei

Vernissage op 1 mei om 11 uur.

Waterballet van de juniorgroep van Olympia om 11.30 u.

Gratis toegang op 1 mei

15:14 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-03-07

Philippe De Coene blogt

PDC

Sp.a-volksvertegenwoordiger Philippe De Coene is nu ook een blog gestart. Van een gedegen debatvoerder en een gewezen journalist en reclameman kunnen heel leesbare en meeslepende stukken worden verwacht. Vanaf 21 februari jl. heeft hij bijna dagelijks een stuk gepost. Zo horen we ook eens van een insider hoe en door wie Kortrijk verdedigd wordt in de Brusselse arena.

Zie: http://philippedecoene.wordpress.com