16-12-06

Kortrijkse primeur: creatief met rook(verbod)

1boulevard

In Ierland is er al jaren een absoluut rookverbod in cafés. Wim Opbrouck, die er geweest is - zowel in Ierland als in de pubs aldaar -, zegt aan wie het horen wil dat die maatregel de gezelligheid in de uitgaansbuurten alleen maar verhoogd heeft. Tot een gat in de nacht wordt het straatbeeld verlevendigd door groepjes mensen - sigaret in de ene hand, een pint Guinness in de andere - die vrolijk samentroepen onder de bomen of onder afdakjes van allerlei makelij. In de kroegen zelf kun je je laveloos laten uitzakken zonder dat je 's anderendaags naar het crematorium riekt - een kater is al erg genoeg.

Bij José en Tine in Den Boulevard wordt heel creatief ingespeeld op het rookverbod. Afspraak op 5 januari 2007 onder de bomen van de Groeningelaan. Letterlijk en figuurlijk santé!

Der Rudy

Vanaf nieuwjaar is er ook in België een rookverbod in de "horeca-inrichtingen". (Zie je al die uitgaanders in de weinige kroegen die open zijn op oudejaarsavond, op klokslag twaalf in één beweging hun peuken doven? Champagne!) Voorlopig is er nog een uitzondering voor cafés (waar de hapjes slechts bijzaak zijn) en eigenaardig genoeg ook voor de frietkramen.

Eigenlijk is het een omkering van de regels die bestonden. In de horeca volstaat het niet meer van een 'rookvrije ruimte' te hebben in een zaak waar voor de rest overal mag gesmoord worden. Neen, voortaan mag er nergens in eetcafés, brasserieën en restaurants nog gepaft worden. In cafés waar minder dan een derde van de omzet uit eten bestaat, mag er onder strikte voorwaarden nog gerookt worden in een bijna hermetisch afgesloten rookkamertje. Niet alle horecazaken in onze stad hebben dat begrepen (en het kan niet gezegd worden dat de tappersbond hen voldoende met raad en daad bijstaat). Een eetkroeg met twee verdiepingen loopt het risico van boetes als men gelijkvloers laat paffen als vanouds en op de verdieping een rookvrije lounge aanbiedt; de wet is anders.

Tine en José van Den Boulevard hadden er ook eerst geen erg in: "Wat hadden ze nu weer uitgevonden om de cafébazen te laten investeren in even dure als nutteloze rookafzuigsystemen?". Een onderwerp voor urenlange tooggesprekken met zelfverklaarde specialisten. Maar als een volleerd juriste wou Tine de wet wel eens zelf bekijken. Zij liet het koninklijk besluit van 13 december 2005 "tot het verbieden van het roken in openbare plaatsen", zoals gewijzigd door het KB van 6 juli 2006, van minister Rudy Delmotte, uit haar printer rollen. Pas terug van een heerlijke tour in Marokko schrok zij zich een hoedje (fez in dit geval). Het was minister Rudy blijkbaar menens.

Rookkamer - rookruimte

In restaurants en drankgelegenheden waarin meer dan een derde van de omzet uit eten bestaat (brasserieën bijvoorbeeld of spaghettitempels) mag er simpelweg niet meer gerookt worden, behalve in een kleine, afgesloten "rookkamer". En voor Rudy is rook rook; niet alleen rookgerei op basis van tabak maar ook "van soortgelijke producten" is verboden. Waar uitsluitend "lichte maaltijden" worden geserveerd of "in frietvet of olie gebakken maaltijden in wegwerpverpakking", moet er geen afgesloten rookkamer komen maar een beperkte, "duidelijk afgebakende rookruimte", zoals in de traditionele cafés. De "rookkamer" moet een afgesloten lokaal zijn en mag geen doorgangszone zijn. In die rookkamer mag er geen eten opgediend worden, zelfs geen gezouten apenootje. De kamer mag hoogstens een vierde van de horecazaak innemen.

Voor etablissementen die vooral van de tap leven - zeg maar traditionele cafés, is de regeling ook nogal ingewikkeld. Het rookverbod geldt er, maar er wordt een uitzondering toegestaan voor een beperkte ruimte die duidelijk afgebakend is. Voor rokers moet in die cafés een ruimte worden afgebakend: "zodanig ingericht dat de ongemakken t.o.v. de niet-rokers maximaal verminderd worden". Bovendien moet die ruimte kleiner zijn dan de helft van het café. Alleen in kneipen die kleiner zijn dan 50 m² (5 op 10 m bijv., denk aan Au Petit Café in de Zwevegemsestraat), mag de rookruimte groter zijn.

Boulevard rookvrij

Den Boulevard is groter dan 50m2. Tine en José vinden het inrichten van een rookzone, na veel overwegingen, volledig zinloos. Tine: "Een café is vanouds een ontmoetingsplaats. Café is tijdloze gezelligheid, een beetje 'thuiskomen', of hoort dat in onze Vlaamse traditie toch te zijn! Hoe bewaar je dat warme samenzijn als je de mensen naar aparte hokjes stuurt?". José ziet het al gebeuren: "Als de groep dan toch wil samenblijven, moeten dan de niet-rokers bij de rokers? En moeten zij dan allemaal geperst worden in een tabaksdoos die minder dan de helft van de verbruiksruimte moet innemen? De gezelligheid van het café zou er zeker onder lijden". En tot slot: denkt er ook eens iemand (vakbonden?) aan de mensen die er werken en bijgevolg verplicht worden in beide ruimten te komen, vraagt Tine zich af.  Om al die redenen werd besloten om vanaf nieuwjaar Den Boulevard volledig rookvrij te maken!

boulevard21

Rookbar onder de bomen

Toch zal Den Boulevard een "place to be" worden voor nicotine- en teeradepten. Geholpen met de inspiratie van tientallen habitués, zijn Tine en José aan het brainstormen gegaan. Waarom zouden zij het niet - zoals in Ierland - gezellig maken voor rokers buiten hun salons? Met veel creativiteit komt er een aantrekkelijke rookbar onder de bomen! Door de rokers een droog en artistiek verantwoord hoekje te bezorgen onder de bomen, houden zij het smalle trottoir vrij. De rokers kunnen hun glas meenemen naar buiten en staande genieten van hun sigaretje en hun drankje. Er zal een zetplaatsje voor glazen zijn. Er zal niet buiten bediend worden, en er komen ook geen stoelen. Anders spreekt de stad van een winterterras en daarvoor moeten weer vergunningen gevraagd worden. De peukjes worden in de rookbar gegooid, zodat de omgeving buiten het café netjes blijft. 

Die rookbar wordt iets speciaals. Na al die uren discussies aan de toog, kan dat niet anders. Of het de faam van Kortrijk als designstad zal opkrikken, weet ik niet, maar Den Boulevard zal er ongetwijfeld als bolwerk van creatief kroeglopend Kortrijk versterkt uitkomen.

Zie ook: https://portal.health.fgov.be/portal/page?_pageid=56,8274440&_dad=portal&_schema=PORTAL

 

Commentaren

Der Rudy Delmotte is een fundamentalist.

Gepost door: Gerard | 17-12-06

Horeca Gerard, dat rookverbod is uitgewerkt in samenspraak met de horecasector! En bovendien stond de minister onder druk van voorstellen van MR-senatoren (Waalse liberalen dus), waaronder ex-voetbalkrack Marc Wilmots, om een absoluut rookverbod in te voeren.

Het is niet omdat de Kortrijkse bierstekersbond zich van den domme gebaart, dat de maatregelen van Rudy Delmotte slecht moeten uitvallen voor de cafés en restaurants. In New York, the city that never sleeps, is er al geruime tijd een rookverbod in de horeca en de omzet van de sector is er sindsdien alleen maar gestegen. De hardliners van de sector zouden zich beter laten inspireren door sympathieke oplossingen à la Boulevard dan achterhoedegevechten te leveren.

Gepost door: marc | 17-12-06

terras in New york In New York is er een café met een terras. Op de stoep. Zes tafels. Er mag slechts aan twee van die tafels tegelijk gerookt worden. Volgens een geheimzinnige regel: 1/3de van de tafels. Een heel potsierlijke situatie. Hoe men elkaar zit te beloeren en af te wachten. Er is wel een uitkomst. Je rokersarm buiten de ballustrade houden. Zodat de rook van uw sigaret opgaat in de walmen van voorbijrijdende wagens. Dat mag. Autorijden in de VS wordt niet aan banden gelegd. En aan de Westkust zijn er stranden waar niet mag gerookt worden. De jeeps staan er op een rij, in de duinen.

Gepost door: Frans Lavaert | 17-12-06

rook het zal wel koelen zonder blazen.
het is meestal zo met dergelijke zaken
dus geen paniek
m.vr.gr.
Philippe

Gepost door: phm | 17-12-06

Een kleine nuance bij het Ierse rookverbod in horecazaken. De enige reden waarom je niet mag roken in pubs, restaurants en hotels is omdat de wetgeving roken op de werkvloer verbiedt. Dus aangezien er mensen werken in pubs, restaurants en dergelijke mogen de klanten niet meer binnen roken.
Dit is dan wel degelijk creatief opgelost met op kleine binnenkoertjes rookterrasjes aan te leggen. In de zomer is dit vaak zeer gezellig, maar in de winter staat er meestal een verwarminkje (op gas ofzo) bij om het toch nog draaglijk te houden.
Pubbezoeken zijn in Ierland de laatste jaren toch sterk aan het dalen. Maar de oorzaak daarvan is niet het rookverbod maar de stijgende prijzen en toenemende belasting op alcoholische dranken.

Gepost door: benjamin | 18-12-06

uitgaan Waarschijnlijk heeft Benjamin ook gelijk.
Roken of niet: puur uitgaan op café is niet meer te betalen.
Met minder dan 20 euro gaat het niet meer.

Gepost door: Frans Lavaert | 18-12-06

En dan nog beseffen dat het bij ons meevalt. Ik ben zondag in Rijsel geweest. Veel olifanten gezien. En dat kwam niet door een teveel aan Grimbergens. Aan 3,20 eur de beeste hou je je wel een beetje in.

Gepost door: Bart | 19-12-06

Ik stap uit de Staat Dit krankzinnig rookverbod is een ramp voor café's en restaurants en voor de uitgaanders een aanslag op het vrije kroegenbestaan. De hetze van de waanzinige kommunist Demotte tegen de rokers en de jacht op de laatste asbak. En het is nog maar een begin. Besloten privéklubs geraken weer volop in zwang. Weg met het sociaal kontakt tussen rokers en niet rokers. Twee gescheiden werelden. De wanhoop van het genootschap der nostalgiekers zwelt aan : heimwee naar de gelukkige vrije jaren van weleer, toen we nog straffeloos een slecht mens mochten zijn.

Waarom in ’s hemelsnaam richten al die niet-rokers en rokerhaters allang zelf geen rookvrije horecazaken in ? Een boulevard van 75% ligt open !
De hypokriete Staat is in het imbeciel sujet Demotte de ontsporing nabij.
Wanneer de opstand van de rokersbrigade ?
En het recht om uit de Staat te stappen ? (Verhofstadt, 1992)

Gepost door: walter maes | 19-12-06

Krankzinnig? De maatregel van minister Demotte is minder streng dan in andere Europese landen. In Italië, Ierland, Malta, Noorwegen en Zweden geldt een volledig rookverbod in zowel cafés als restaurants.

Gepost door: marc | 19-12-06

IK STAP UIT DE STAAT (2) En de honderdtachtig andere landen ?

Moeten we ons per se spiegelen aan het ontbreken van gezond verstand, het paternalisme, de betutteling en de noodlottigbe grijparmen van de Staat in een handvol landen waar enkele losgeslagen gezondheidsgoeroes en soyascheutprofessoren de wet dikteren aan domme ministers ?

'Die Intelligenz rennt mir nach. Ich bin schneller !'
(Demotte)

Gepost door: walter maes | 20-12-06

Opleven Iedereen mag zijn korte leven opleven zoals hij of zij het wil. Maar van het leven van de anderen moeten ze afblijven. Dat je verslaafd bent aan rook: niets op tegen. Maar dat je andere vertierzoekers en horecapersoneel mee ver(g)ast, is ontoelaatbaar. Leve Rudy. Toch een met verstand!

Gepost door: Polo | 20-12-06

IK STAP UIT DE STAAT (3) Geen antwoord op de fatidieke vraag :

WAAROM zijn er geen VRIJWILLIGE rookvrije spijs-en drankzaken te bespeuren ?
Waar zitten al die antirokers, langlevers en gezondheidsfreaks? Durven ze niet ? Waar zijn ze bang voor ? Er is toch een niet-rokersmarkt van 75% ! Gegarandeerd elke dag eivol.

Waar zitten ze ???

Laat de rokers met rust in hun eigen rookkroegen waar niemand verplicht is te komen of er te werken !

De betuttelaars en regelneven aan de macht !?
Gepost door: walter maes | 20-12-06

even recapituleren euh....walterke,

niet nog bozer worden (nog meer hoofdletters, nog meer !?!) , maar al deze reacties horen bij een stuk over de eerste VRIJWILLIGE (sic) rookvrije café in Kortrijk.

Gepost door: steven | 20-12-06

niet vergeten!!! Niet vergeten naar "het Verdriet van Kortrijk" te surfen(voordat Walter uit de staat stapt!) en te stemmen op mij. Ik trakteer met een dikke sigaar aan degene die op 31/12/2006 om 11u58 op mij stemt. Er loopt trouwens nog een wedstrijd(zie 11/12/'06) en er zijn nog steeds geen winnaars uit de bus gekomen!
ADELBERT VOOR NACHTBURGEMEESTER!!!

Gepost door: Adelbert | 21-12-06

Zeker niet vergeten! Vrijdag 5 januari 2007: opening van de smoke alley in den boulevard Groeninghe bij de staminee van José en Tine. Gratis verse lucht en zwoele ambiance!

Gepost door: Polo | 21-12-06

Straks rookvrije straten? Als het zo verder gaat gaan we op de openbare wegen ook al niet meer mogen roken!
Gaan de rokers dan met een plastieken zak op hun hoofd moeten lopen?

Over discriminatie gesproken....

Gepost door: Dan Dewerchin | 21-12-06

IK STAP UIT DE STAAT ! (4) Mogen homo-en andersgeaarde seksuelen nog smoren in de dark-rooms van de Crisco, bij Mike & Jerry ? Differencia ?

Diskriminatie alom...

En op de marktplaats van Wortegem-Petegem mag er niet meer gesmoord worden binnen een straal van 15 meter rond de ingang van restaurants en eetkroegen.

Men signaleert dat er een smoorder werd gevat boven op de open parking van Delhaize en een stuk of tien in de vijfde verdieping van de Koeiemarktparking.
Verder werden in een winkelpand op Overbeke twee overvallers in de boeien geslagen, op heterdaad betrapt met een brandende sigaar achter de bivakmuts.
Er blijven meldingen binnenlopen van ongelooflijke verboden rooktoestanden.

Gepost door: walter maes | 21-12-06

Smoor Walt wat zijt gemooi als ge doorslaat! Straffe toebak gesmoord?

Gepost door: Mireille | 21-12-06

rokende varkens Tja, rokers zijn blijkbaar even erg als niet-rokers. Nu heeft er eentje klacht ingediend tegen dat spotje op TV met die rokende varkens en kippen. Hij voelde zich gediscrimineerd omdat hij vergeleken werd met een dier, ochgottekes toch. En daarom hebben ze dat spotje nu afgevoerd. Nu, het was toch fake. Die boer was geen West-Vlaming, maar een Waal. We kunnen er misschien nog een communautaire kwestie van maken.
Jammer dat die beesten geen klacht kunnen indienen tegen die roker. Dat zou pas geestig zijn.

Gepost door: Bart | 22-12-06

IK STAP UIT DE STAAT ! (5) Laatste smoorders berichten :

-Een pijpsmorende kerstman werd aangehouden terwijl hij kinderen toewuifde aan de schoolpoort van een katholieke school.
-In de dark-room van Mike & Jerry werden drie mannen opgepakt die anaal aan het smoren waren zonder afzuiginstallatie.
-Bovenop de Budatoren (alias Tack) werd een tabakpruimende zelfmoordenaar ontdekt die op het punt stond zich naar beneden te storten in de secret garden van burgemeester Steffy. Hij werd door de anti-smoorpolitie op het nippertje bij de lurven gevat.
-Bij de openlucht toiletten van het doortrekkersterrein te Heule werd een bende Ziehender Gauner in de boeien geklonken die stond te smoren als Turken zodat de smoor de passief meerokende inboorlingen fel bedreigde.
-In het centraal station van Kortrijk werd bij valavond op perron zeven een langharige jongeling aangetroffen die zijn gesmoor op minder dan vijfentwintig meter deelde met een meisje van stand van amper achttien.
-In de Minister Vande Peereboomlaan werd op minder dan vijftig meter van de voordeur van Jante en Hilde Dhaene een scoutsleider verjaagd die op het punt stond een Drum light te rollen.
-Op de Xpo parking werd een bende grappenmakers opgerold die meende lucifers te moeten uitdelen aan de late Kinepolisbezoekers.

De meldingen blijven toestromen !


Gepost door: walter maes | 22-12-06

De commentaren zijn gesloten.