01-11-06

Oproep tot de lezers van voorbij Heulebus, 't Foreest en de Barrière de Fer

Pigeon

Soms krijg ik de indruk dat mijn stukjes nogal gelezen worden door mensen van buiten Kortrijk. Wellicht zijn daar heel wat uitgeweken Kortrijkzanen bij. Dat maakt mij nieuwsgierig. Wie zijn ze en waarom hebben ze de Groeningestad verlaten?

De sociologische oorzaken van de uittocht van velen uit Kortrijk interesseren mij, maar evenzeer de persoonlijke verhalen. Daarom deze oproep: lezers van buiten Groot-Kortrijk, laat eens iets van u horen. Waar bent u beland? Hoe en waarom hebt u elders uw geluk gezocht? Lukt het u een beetje? Welke indruk maakt Kortrijk bijvoorbeeld in Leuven of in Ouarzazate?

4,9% van de lezers van deze blog komen van buiten België. Het grootste deel daarvan zijn Nederlanders (3,4%). Van waar die Nederlandse belangstelling voor Kortrijk? Weinig interesse zie ik vanuit Marokko - ik blijf nochtans pleiten voor een 'stedenband' tussen Kortrijk en een Marokkaanse stad. Maar nog altijd is het aantal lezers uit Marokko drie keer zoveel als dat uit de Filippijnen - de stedenband tussen Kortrijk en wereldstad Cebu ten spijt.

Bijzonder nieuwsgierig ben ik naar twee geregelde bezoekers. Namelijk die bezoeker uit Zweden (met provider Swipnet) en die bezoeker uit de Verenigde Arabische Emiraten (met provider ETC). Kunnen wij geen elektronisch interviewtje regelen?

Lezers van buiten Groot-Kortrijk, laat eens iets van u horen. Mail: kortrijk@marclemaitre.be.

 

19:44 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: oproep |  Facebook |

Commentaren

Waarom veel mensen de stad verlaten Moet je eens door de Spoorweglaan, Zwevegemstraat, Pluimstraat, Veldstraat en Stacegemstraat rijden...
Men waant er zich niet meer in Belgie, laat staan Kortrijk.

Zonder tegen migranten te zijn, verre van, maar in die straten is het geen Kortrijk meer. Iedere winkel die sluit wordt ingepald door mensen van andere afkomst wat natuurlijk met zich meebrengd dat er 90% allochtone mensen daar hun boodschappen doen. Het is alsof deze straten een soort getto aan het worden is.

Dat schrikt menig Vlaming (Kortrijkzaan) af. Het onveiligheidsgevoel is er groot en dat kan niet ontkent worden.

Kortrijk is niet meer de stad van vroeger. Het verschil tussen rijk en arm is er goed te zien. De stad is in een bliksemtempo aan het veranderen maar, volgens mijn bescheiden mening, niet ten goede voor de minder begoede Kortrijkenaars.

De tijd evolueerd zich naar een multiculturele samenleving. Dat is goed maar niet iedereen is ermee opgezet. Mensen die dan de kans hebben uit te wijken naar Kortrijk-Buiten doen dat dan.
De tijd is nog niet rijp voor sommige mensen om vreemden in hun straat te zien komen. Algemeen wordt er gezegd "als er een vreemde een huis koopt in de straat dan is je eigendom maar de helft meer waard".

Tot besluit, mensen van een andere afkomst zijn te veel samengeschoold. Het zou meer verdeeld moeten worden maar wie ben ik...

Gepost door: Dewerchin D | 02-11-06

Stad? 't Is 't een of 't ander: een stad zonder nieuwsoortige inwoners is een dorp. Nog een geluk dat er ondernemers van vreemde origine zijn die de aftandse winkel(tje)s in de Zwevegemsestraat willen bevolken. Anders was het een van de vele dode straten van Kortrijk; nu is er roering. En ik ben blij dat ik bij Rahman kan binnenspringen voor bepaalde kruiden en niet naar Brussel of Rijsel moet trekken.

De panden in de Zwevegemsestraat zouden veel minder waard zijn als Rahman en co er niet zouden zijn. Nefast voor de waarde van het vastgoed in een straat, is niet de herkomst van de bewoners, maar de ijver en de kunde waarmee ze hun gevel onderhouden. Ik ken ook doorsnee-Belgen die verantwoordelijk zijn voor het onaantrekkelijke van een straat door hun huis niet te onderhouden. En hoeveel Belgen kopen er nog huizen in de straten die je opsomt? Zou dat niet liggen aan het feit dat die huizen in feite niet meer goed genoeg zijn in het jaar 2006?

Gepost door: Polo | 02-11-06

tabula rasa Hmm...die 'vreemden' :
Wil Kortrijk een wereldstad met allure worden, moet het zijn 'vreemdelingen' koesteren.
Zwevegemsestraat bruist als enige straat in nachtelijk Kortrijk.

Anderzijds is Kortrijk niet veel meer dan een veredeld dorp met een hautaine politieke klasse die de er plak zwaait.
De Clerck kijkt neer op de Zwevegemsestraat en haar gekleurde anderstalige bewoners.

Voor veel jonge Kortrijkenaren is deze stad al lang niet meer 'the place to be' maar een raar nest met een mengelmoes van hoogmoedige inheemse dorpers en vreemde schavuiten die de straten ontsieren en nachtelijk roezemoezen.

Wat Kortrijk moet doen om de ontvolking tegen te gaan is tabula rasa maken met zijn hovaardige bestuurders en de megalomane prestigprojekten
afzweren. Te beginen met het Knuisteneiland waar opnlangs weer geen kat te bespeuren viel.
Ook boer Clerk niet of zijn bende.

We hebben dringend een nieuwe
NACHT-burgemeester nodig ter vervanging van de softe PIT die de hielen likt van het stadsbestuur.

Kandidaturen sturen naar

"VERDRIET VAN KORTRIJK"

Verkiezing in de maand januari.


Gepost door: walter maes | 03-11-06

Verkiezingen? De volgende verkiezingen zijn op 23 mei 2007 hoor je in Brussel. De liberale coalitiepartner in Kortrijk zal op zijn donder krijgen als Stef geen minister wordt - hoor je er bovendien... Geruchten of afspraken?

Gepost door: marco | 03-11-06

Bloggen..

Zolang dat al die paterachtigen en konsoorten de toelating bij stemming krijgen om onze stad die wij duur moeten betalen, is er niets anders aan te doen dan toe te kijken naar het verder afbrokkelen van ons stadje.

Gepost door: Jean-Marie Delorge | 04-11-06

Kortrijkse society-klubs... Voor Stef is het ministerschap definitief over en out.
Stef heeft aangetoond dat hij de hogere politiek niet aankan. Zijn dubbelzinnigheid en gebrek aan integriteit worden niet gewaardeerd.

Steffy is tot het burgemeesterschap veroordeeld tot het bittere einde. Te Kortrijk hoeft men daarvoor verre van integer te zijn.
Integendeel, met gekonkel en gekuip in daglichtschuwende society-klubs komt men ver.
Het obscuur 4 oktober genootschap dikteert de wet en de bevolking ligt rustig te knorren.
Steffy verloor amper drie zeteltjes...

Intriges, omkooppogingen, intmidaties, manipulaties, geldverkwisting, ons-kent-onsjes, brassen, bedrog, nachtelijke slemppartijen, leugens, hoogmoed, megalomanie...het wordt te Kortrijk niet echt afgestraft.

Is de politiek korrekte oppositie dan toch dom en blind ?
Of ligt het aan de doordeweekse Kortrijkzaan die niet wil ontwaken uit zijn coma ?


Gepost door: walter maes | 07-11-06

De commentaren zijn gesloten.