09-10-06

Welke democratische meerderheid in Kortrijk?

kortrijk 06
Het belangrijkste feit bij de gemeenteraadsverkiezing in Kortrijk is, volgens mij, dat geen enkele partij nog op haar eentje een meerderheid kan vormen. Dat is ongezien in de Groeningestad. Met sp.a-spirit gaan wij een zetel vooruit en evenaren met 18% bijna ons historisch record. Groen! verliest een zetel en behoudt er 1. Als wij samen naar de kiezer waren getrokken, deelden wij nu 10 zetels i.p.v. 8. Opvallend in de goede uitslag van sp.a-spirit zijn de sterke scores van onze jongeren en van de twee allochtone kandidaten. Als (àls!) wij met CD&V-N-VA een akkoord bereiken om opnieuw zes jaar samen te besturen, zou het logisch zijn dat wij een derde van de schepenzetels kunnen invullen; dat zijn er drie. Inhoudelijk moet er in het bestuursakkoord absolute prioriteit gegeven worden aan wonen in Kortrijk. Persoonlijk ben ik uiterst tevreden over mijn voorkeurstemmen - waarvoor ik al mijn kiezers van harte bedank.
 
Met 18 van de 41 zetels in de gemeenteraad van Kortrijk (een verlies van 3) heeft de ploeg van CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck niet meer de absolute meerderheid die men in 2000 behaalde. Het kartel gevormd met N-VA heeft niet geholpen. De christendemocraten kunnen dus voor het eerst niet zonder een partner om Kortrijk te besturen (in de voorbije 6 jaar mocht sp.a'er Philippe De Coene meeregeren omdat een meerderheid met 1 zetel op overschot, zoals de CD&V die had, niet erg comfortabel is). De ene verkozene van Groen! kan die meerderheid niet leveren. Alleen sp.a-spirit (7 zetels) en VLD (9 zetels) kunnen dat.
 
Zonder andermans rekening te willen maken, stel ik vast dat bij de CD&V het ACW de helft van de zetels binnenrijft (9), t.o.v. 8 voor de middengroepen en 1 voor kartelpartner N-VA. Ik ben eens benieuwd hoe die verhouding zal tot uiting komen in het beleid. Wat Groen! betreft, is het tragisch dat zij niet zijn ingegaan op ons bijzonder aantrekkelijk voorstel om op 1 lijst naar de kiezer te trekken. Samen hadden wij met de nu behaalde stemmen 10 zetels gehad, i.p.v. nu slechts 8. Wij zouden de tweede grootste groep zijn geweest en wij hadden op die manier veel meer kunnen wegen op het beleid.
 
Coalitie
 
In de onderhandelingen met de CD&V gaan wij voor een evenredige verdeling van de uitvoerende mandaten. Dat betekent minstens een derde van de schepenzetels; drie dus en dan is dat matematisch nog in ons nadeel. Ermee rekening houdend dat een burgemeestersmandaat eigenlijk voor twee telt en dat er ook het voorzitterschap is van het OCMW, is vier nog beter in overeenstemming met een rechtvaardige evenredigheid.
 
Het zou logisch zijn dat de coalitie die in de voorbije zes jaar al met al uitstekend heeft samengewerkt, zou voortgezet worden. Ik denk niet dat het goed voor de stad zou zijn als de ingeslagen weg bruusk wordt verlaten. Talrijke in het oog springende, maar ook minder opvallende projecten staan in de steigers en moeten nog tot een goed einde worden gebracht. Dat belet niet dat er een nieuw bestuursakkoord moet komen om voor de komende bestuursperiode de grote lijnen uit te zetten.
 
Zelf ben ik van mening dat de prioriteit in de komende zes jaar op wonen moet gelegd worden. Het lichtjes ontvolkende Kortrijk moet weer een plek worden daar men graag komt wonen. De woonomgeving is daarvoor belangrijk, maar nog meer dat er voldoende comfortabele, aangepaste èn betaalbare woningen en appartementen te vinden zijn. Het stadsbestuur moet alles uit de kast halen wat daartoe kan bijdragen.
 
Opvallend
 
Opvallend in de uitslag van de lijst sp.a-spirit is de sterke score van de jongeren. Van de 10 zijn er niet minder dan 2 rechtstreeks gekozenen: Bert Herrewyn (631 stemmen) en Petra Demeyere (619). Ook de piepjonge Bouchra Tamimi Yousoufi behaalt opmerkelijk veel stemmen (535). Daarmee is zij 12de op de ranglijst van de voorkeurstemmen en 5de opvolger, vlak achter Els Maertens, uittredend OCMW-raadslid (557), en Sliman You-ala (575). Beide allochtone kandidaten staan daarmee op de drempel van een mandaat.
 
Wat de lijst ook veel baat gebracht heeft, is de openlijke steun van het ABVV. De vakbond was met een hele equipe stemmentrekkers aanwezig op de lijst onder leiding van nationaal secretaris Eddy Van Lancker.
 
Verkozen zijn voor sp.a-spirit: Philippe De Coene (4.083 naamstemmen), ikzelf (919), Eddy Van Lancker (919), Bart Caron (888), Roger Lesaffre (699), Bert Herrewyn (631) en Petra Demeyere (619). De eerste opvolgers zijn: Hilde Overbergh (596) en Jan Dhaene (576).
 
Merci zulle
 
Persoonlijk ben ik erg in mijn nopjes met de 919 voorkeurstemmen (samen met Eddy Van Lancker het tweede meest van de lijst) zonder te profiteren van enige boegbeeldcampagne of van het "statuut van beschermde kandidaat". Daarmee ben ik zonder problemen herverkozen.
 
919 keer bedankt aan al die kiezers. In het bijzonder aan de mond-aan-mondreclame, die, vooral maar niet alleen in de sociale woonwijken, op gang kwam, heb ik die mooie uitslag te danken. En ik hoop ook een beetje van enkele trouwe lezers van Kortrijklinksbekeken. Nog nooit heb ik zoveel telefoontjes, smsjes en mails gekregen om mij een hart onder de riem te steken. Merci zulle!

Commentaren

Beste Marc,

Hartelijke gelukwensen met uw klinkende overwinning en het grote aantal voorkeurstemmen.

Walter

Gepost door: Walter Verbeke | 09-10-06

grimas van De Coene... Hoezo overwinning ?
Inderdaad een zetel van de ex-agalevers ingepikt.
Klinkend ?!...
En toch : de smartelijke en chagrijnige grimas op gezicht van Ph. De Coene liet vermoeden dat de temperatuur bij de Kortrijkse sossen beneden het vriespunt lag.
Hoe zou dat nu toch komen ?

Er heerst dus 'vreugde' bij de 'demokratische' oppositie wegens het breken van de absolute tsjeven meerderheid. Endelijk !

Maar dat alleen de vermaledijden daarvoor aansprakelijk zijn maakt de 'overwinning' tot een pijnlijke nederlaag.

Gepost door: walter maes | 09-10-06

proficiat!!! Dag Markske, proficiat met je score!! We volgen je al een tijdje via je blog en hadden geen ander resultaat van jou verwacht ;-)
Groeten,
Ingrid & Anne

Gepost door: Ingrid & Anne | 09-10-06

Bedankt voor de felicitaties, dames. Ikzelf was er niet zo zeker van en ben dus heel opgelucht na mijn herverkiezing.

Gepost door: marc | 09-10-06

cd&v gebroken in Kortrijk marc en andere lezers,

eindelijk is de meerderheid van de kortrijkse kaloten gebroken... maar jammergenoeg gingen die stemmen naar de 'echte kloten' van het VB.
Anders kunnen we vaststellen dat burgemeester Stef misschien de echte verliezer is... geef toe! Van 15000 naar nog geen 9000 voorkeursstemmen! Als je mij vraagt toch wel een beetje erg een afstraffing van een burgervader! Zelfs vandaag haalde hij vandaag de voorpagina op het 'Nieuwsblad'! Eindelijk was hij eens terug de eerste pagina van een krant!

Jammer dat de Groenen in deze verkiezingen niet samen in een kartel hebben gestapt met Sp.a en Spirit. Links zou er dan echt op vooruit zijn gegaan in Kortrijk. Zelfs hun terug gerecupereerde boegbeeld, in 2000 vergruisd en kapot gemaakt, Jules Debaere deed het nu ook zo goed niet meer met zijn 238 stemmen!Jules, moest je bij lijst 1 opgekomen hebben... dan had je de 239ste stem van mij gekregen!

Ook nog een echte proficiat aan de jonge gasten van Sp.a... jullie hebben het goed gedaan! Hou ermee rekening dat jullie in 2012 ook een stukje ouder zullen zijn!

Frank,

Gepost door: frank mulleman | 10-10-06

Taboe spook te Kortrijk Beste Marc, als het de bedoeling is om een volledige en objektieve analyse (+ besluiten) te maken van de Kortrijkse verkiezingen moet je natuurlijk het volledige plaatje bespreken.
Doorbreek de stilte en het taboe en stel je lezers niet teleur met de helft van de waarheid.

Wie of wat heeft de meerderheid gebroken ?

Gepost door: walter maes | 10-10-06

Verdriet Beste Walter, ik lees ergens op een site(http://verdrietvankortrijk.blogspot.com) dat het Verdriet van Kortrijk de meerderheid van Stef heeft doorbroken ...

Gepost door: Polo | 10-10-06

Ventiel Juist ja, het VB heeft 6 zetels behaald. Dat was een beetje nieuws op verkiezingsdag, maar de dag nadien niet meer. De extreem-rechtse partij heeft haar rol als ventielpartij gespeeld en daarmee is alles gezegd. Het fenomeen zal voor de toekomst van Kortrijk geen enkele rol spelen.

Gepost door: marc | 10-10-06

2 days after Proficiat met je uitslag, Marc! Ik ben blij dat er met inhoud en werkkracht ook stemmen te behalen zijn.

Ik ben grotendeels akkoord met je analyse van de stembusuitslag. Wat het VB betreft, is dat voor mij zeer moeilijk te verteren en te analyseren. Mensen stemmen ervoor voor de meest uiteenlopende redenen, van een hondendrol voor hun deur tot Anciaux die ooit een keer heeft gebleit. Het is moeilijk om een beleid te voeren dat al die mensen tevreden stelt. We kunnen alleen maar zeer goed luisteren en proberen ons best te doen zeker?

Ik hoop dat de 6 verkozenen van het VB het beter doen dan de vorige 3 en minder snel verhuizen of mentaal afhaken. Het zit alvast op bepaalde domeinen niet slecht met hun lijsttrekker en Nadia Zonnekein. Beiden zijn voorstander van een stevig integratiebeleid, voor preventie met straathoekwerkers, enz. Tenminste, dat vertellen ze op debatten en in de gemeenteraad. In hun propagandablaadjes vertellen ze wel precies het omgekeerde, maar het werk gebeurt op de gemeenteraad, niet in de blaadjes. Vandaar dat wij groot voorstander zijn om het verslag van de gemeenteraad in de Stadskrant te publiceren.


Groeten,

Bart

Gepost door: Bart | 10-10-06

Het chagrijn van Marc Blij dat Marc in de gaten kreeg dat de verworpenen met hun lijst als een gesticht, zonder programma en zonder campagne geruisloos zes zetels haalden en verder in de toekomst geen betekenis meer zullen hebben. Maar goed ook. Domme kiezers hebben eigenlijk geen recht op een stem.
Dat de 'demokratie' zo onrechtvaardig kan zijn, daar had Marc nog niet aan gedacht.

Er is een denkbare uitweg : het meervoudig stemrecht : beneden IQ 75 geen stem, er boven vijf stemmen.

Maar zullen de sossen daar beter van worden ?

P.S. Wie of wat is de gemaskerde Polo ?

Gepost door: walter maes | 12-10-06

VLD met twee gezichten Sp.a-spirit deed het goed waarvoor een hartelijke proficiat.
De Clerck heeft weer eens ongelijk door met de VLD in zee te gaan en de sossen, ondanks een goede samenwerking, laat hij LINKS liggen.
Een zetel bij in de gemeenteraad is een kleine troost. Veel werk aan de winkel dus.

Gepost door: Dan Dewerchin | 17-10-06

De socialisten hebben gewogen op het stadsbeleid in Kortrijk ? We zien nu overal groen, lees onkruid, de vuilniszakken scheuren en Decoene zie je enkel bij de verkiezingen om van die vervelende gele nota's aan je deur te kleven. Merci.

Gepost door: Jean-Marie | 10-12-06

De commentaren zijn gesloten.