07-10-06

De nieuwe generatie bij sp.a-Kortrijk

Bert en co

De kern van de sp.a-spiritlijst voor de gemeenteraadsverkiezing zondag in Kortrijk wordt gevormd door tien jonge tot piepjonge kandidaten. Er besluit wel elk jaar een jongere om bij de sp.a te komen en al dan niet actief te blijven. Maar zo nu en dan is het een hele generatie die zich en bloc spontaan aandient. In de jaren zeventig was dat zo - ik was er bij - en nu weer. Wie zijn ze?

Opvallend is dat die jongeren van alle kanten komen aangewaaid, zelfs uit kringen en gezindheden waar de sp.a vroeger taboe was. Er is het voorbeeld van Ruben Mayeur, telg uit een ACW-geslacht, maar er zijn ook andere voorbeelden. Zo springt het in het oog hoeveel van onze jonge kandidaten een 'verleden' hebben in een katholieke jeugdbeweging. Wat niet belet dat verschillende jongeren uit vrijzinnige of rode gezinnen komen. We overlopen het rijtje.

Bert Herrewyn (27), op plaats 9, heeft waarschijnlijk de meeste kans op een zetel in de gemeenteraad. Hij is educatief medewerker bij De Kreun, de muziekclub van Kortrijk, en is er ondermeer verantwoordelijk voor het Europese jongerencultuurproject 'PassPartout'. Bert was actief in Kortrijk als medewerker in jeugdhuis Quo Vadis Heule, leider en groepsleider van scouts Robrecht van Bethune Heule en voorzitter van de stedelijke jeugdraad. Vandaag engageert hij zich voluit voor ontwikkelingssamenwerking, als medewerker bij Vredeseilanden, als lid van de NoordZuidraad Kortrijk en als mede-oprichter van de trekkersgroep die de stad Kortrijk de titel van Fair Trade Gemeente bezorgd heeft. Met zijn rijke ervaring in het verenigingsleven heeft hij zich met grote gretigheid op de campagne gegooid. De goed georganiseerde sp.a-spiritcampagne komt grotendeels uit zijn koker.

Ook Hanne Denoo, 27 jaar, staat op een opvallende plaats op de lijst (10). Zij verhuisde van Heule naar Kortrijk om er te studeren voor maatschappelijk assistent aan de Ipsoc/Katho. Ze werkte voor het cultuurproject Anno ’02 en is nu projectmedewerker bij het OCMW Kortrijk. Ze is als vrijwilliger actief voor diverse socio-culturele en humanitaire evenementen: tsunami-actie Kunst voor 1212, Balkanbenefiet, Buurtcomité Vredelaan of Kiezen voor Kunst. Samen met de andere jongeren van Animo wil ze zich engageren voor een frisse en dynamische sp.a-ploeg. Zij is een van de dochters van auteur Joris Denoo.

Petra Demeyere, 27 jaar, staat op de 21ste plaats. Zij groeide op in Marke in een rood nest - ook haar zeer linkse moeder, Christine Deprez staat op de lijst (35). Petra studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent. Ze startte als lerares in het Gemeenschapsonderwijs. Vandaag werkt ze in stadsdienst en leidt ze het project 'De wwwereld is van iedereen', met de gratis opleidingen computer en internet. In haar vrije tijd stampte ze samen met andere geëngageerde jongeren 'Jong Links, animo in Kortrijk' uit de grond. Met de mensen uit de wijk van de Goedendaglaan wil ze werken aan een aangename en groene buurt, waar het goed wonen is voor jong en oud. Zo engageert zij zich in het onderhoud van de buurtnatuurgebied Natuurtuin Gilbert Desloovere.

Op de 22ste plaats vinden wij Inge Vervaecke (29). In haar nog jongere jaren was Inge steeds druk in de weer bij Chiro Stine Heule en bestuurster van het jeugdhuis Quo Vadis, Heule. Ze studeerde maatschappelijk assistent en licentiaat Criminologie en was ook te vinden achter de tapkast van café de Kameleon in Heule. Vandaag is ze beleidsmedewerker in de stad Kortrijk (kabinetschef van sp.a-schepen Philippe De Coene) en één van de drijvende krachten van 'Jong Links, animo in Kortrijk', de jongerenafdeling van sp.a-Kortrijk.

Kenzy Dekimpe, op de 23ste plaats, komt uit de Elfde Julilaan, een van de traditionele rode burchten in Kortrijk. Als kind leefde zij zich uit in drumlessen en met atletiek bij Koninklijk Kortrijk Sport. Haar schoolloopbaan bracht haar van scholencampus Drie Hofsteden naar het Atheneum op de Pottelberg, en van de studies aan de Universiteit Gent naar het werkveld als moreel consulente. Kenzy is 24  en houdt nog steeds van slagwerk en sport, maar bovenal van luisteren. Luisteren naar muziek en luisteren naar de mening en het verhaal van anderen. Na het luisteren komt het doen en op deze manier wil ze actief meewerken aan een positief Kortrijk, zegt zij zelf.

Op de 24ste plaats staat Bouchra Tamimi Yousoufi, een 20-jarige studente Rechtspraktijk aan de Hogeschool van Gent. Ze is geboren en getogen in Kortrijk; haar ouders zijn afkomstig uit Marokko. Ze zet zich in voor gelijke kansen voor iedereen en wil een stad die investeert in jongeren. Op een besliste wijze wil ze haar bijdrage leveren voor een nog betere samenleving.

Tomas Bulcaen, 24 jaar, op de 25ste plaats, woont in Aalbeke. In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met muziek. Als trombonist en actief bestuurslid van de Jeugdharmonie en Harmonie uit Aalbeke. Hij speelt ook bij het Orchestre international du vetex, een klezmerfanfare die al diverse successen heeft gekend in België en regelmatig optreedt in het buitenland. Daarnaast is Tomas actief in ondermeer De Kreun en het Ontmoetingscentrum in Aalbeke. Als nieuwkomer bij animo en de sp.a wil hij een stem geven aan de jongeren en ervoor zorgen dat de deelgemeentes niet in de kou staan. Momenteel werkt hij als kabinetsmedewerker bij schepen Philippe De Coene. Meer over Tomas op zijn webstek.

Op de 26ste plaats vind je weer een echte 'doorbraak'-kandidaat: de 20-jarige Timothy Synhaeve is student rechten aan de KULAK, waar hij een Animo-werking opstartte. Geslaagd als kandidaat in de Rechten gaat hij volgend jaar naar de KU Leuven. Hij is scoutsleider bij de afdeling Gulden Vlies. Zijn studies waren een aanzet tot zijn politieke interesse. Hij engageert zich omdat hij ervan overtuigd is dat werken met jongeren, werken is aan de toekomst. En hij kiest voor de sp.a om de progressieve beweging te versterken.

Om Ruben Mayeur, op de 27ste plaats, te leren kennen: lees het interview van gisteren.

Wesley Bille sluit op de 28ste plaats het rijtje. Na zijn studie informatica aan de Vrije Universiteit Brussel kwam Wesley in Kortrijk wonen. Wesley is 27 jaar en momenteel assistent aan de Vrije Universiteit Brussel. Daar is hij eveneens bezig met het uitschrijven van een doctoraat. Die briljante universitaire studies en carrière zijn des te opmerkelijker als je weet dat Wesley in het middelbaar werd verwezen naar het technisch onderwijs. Wesley Bille is secretaris van de sp.a-afdeling Kortrijk en één van de drijvende krachten van de jongerenorganisatie 'Jong Links, animo in Kortrijk'. Hij is kandidaat om mee te werken aan een leefbare stad waar het leuk wonen is voor iedereen. Meer info: http://www.wesleybille.net

Ik wens al dat jong geweld veel succes morgen!

De commentaren zijn gesloten.