29-09-06

Nieuw project sociaal wonen aan achterkant station Kortrijk

fotomarcdrukkerij

Goedkope Woning en Mobiel kopen samen de gewezen drukkerij Vandenbulcke in de Minister Tacklaan in Kortrijk. Het gaat om een geheel met woonhuis, appartementen, toonzaal en magazijn. Goedkope Woning renoveert de appartementen en het woonhuis, voor sociale verhuur. Sociaal fietsbedrijf Mobiel neemt de toonzaal en het magazijn in eigendom, voor een uitbreiding van zijn activiteiten. Het complex is uitstekend gelegen aan de achterkant van het station in Kortrijk.

Vanmorgen tekenden schepen Lieven Lybeer, voorzitter Mobiel en Gunther Debaerdemaeker, afgevaardigd bestuurder van Mobiel enerzijds en Ilse Piers, directeur Goedkope Woning en ikzelf als voorzitter van Goedkope Woning het compromis voor de aankoop van de gewezen drukkerij Vandenbulcke, Minister Tacklaan 55, 57, 57bis en 59.

Daarmee kan Ilse Piers, zeer nieuw directeur van Goedkope Woning (sociale huurwoningen in Kortrijk stad), al een eerste wapenfeit inschrijven op haar palmares. Zij breekt met een verleden waarin de sociale huisvestingsmaatschappij nauwelijks nog zocht naar mogelijkheden om bij te bouwen. Als voorzitter erger ik mij dagelijks aan de veel te lange wachtlijsten van kandidaat-huurders. De nieuwe directeur is onmiddellijk aan het prospecteren gegaan en vandaag is er al een eerste opmerkelijk resultaat.

De aankoop gebeurt samen en in overleg met het sociale fietsbedrijf Mobiel. Mobiel is gevestigd in de Bloemistenstraat 2b, juist om de hoek, en de achterkant daarvan paalt aan de gewezen drukkerij. Met de bedrijfsruimten kan Mobiel zijn ateliers uitbreiden en de toonzaal inschakelen in zijn werking.

Mobiel monteert en herstelt niet alleen fietsen voor de verkoop, maar verhuurt ook rijwielen in allerhande creatieve formules en doet intens aan fietspromotie. De ligging van het pas verworven pand aan de drukke achteringang van het station, is daarom een buitenkans. Wie in Kortrijk met de trein komt werken, studeren of een dagje doorbrengen, zal maar de straat moeten oversteken om een perfect onderhouden fiets ter beschikking te krijgen. Pas enkele dagen geleden maakte de NMBS bekend dat zij de achteringang van het station zal vervangen door een modern gebouw met verschillende voorzieningen.

Goedkope Woning koopt een eengezinswoning en drie ruime appartementen (twee slaapkamers). Het is de bedoeling alles grondig te renoveren. De woning zal in huur gegeven worden aan een groot gezin; daarom worden achteraan de woning de koterijen afgebroken en wordt  daarvan een stadstuin gemaakt. De appartementen, die boven het magazijn en de toonzaal zijn gebouwd, worden uitgerust met hedendaags comfort.

Het aangekochte pand heeft een grootte van 8a 95 ca. De koopprijs is 400.000 euro. Daarvan betaalt Goedkope Woning 212.000 euro voor het huis (met aanbouwsels) en de appartementen, en Mobiel 188.000 euro voor magazijn, toonzaal en achterliggende gronden. Een eerder bodemonderzoek wees uit dat de grond niet gesaneerd dient te worden.

Hiermee krijgt Goedkope Woning een extra kans om haar wachtlijsten te verminderen. De maatschappij heeft 1420 sociale woongelegenheden in verhuur. De wachtlijsten schommelen rond het duizendtal kandidaat-gezinnen. Enkele weken geleden werd de bouw aanbesteed van 9 appartementen bij de reeds gerealiseerde 11 appartementen in de Vaartstraat (verbouwing voormalige drukkerij Soenen). Ondertussen loopt de procedure voor de bouw van een flatgebouw met 36 appartementen aan de Gentpoort en een flatgebouw met 17 appartementen aan de Meensestraat. De start van beide bouwprojecten mag verwacht worden in de loop van volgend jaar.

Zie ook: http://www.mobiel.be en http://kortrijklinksbekeken.skynetblogs.be/post/3662711/g...

Commentaren

Koopje! Lees ik het goed: 8,5 miljoen frank voor 3 grote appartementen en een herenhuis in het centrum van de stad? Dat is een schitterende occasie! En zeggen dat de omgeving straks opgewaardeerd wordt met een nieuw stationsgebouw...

Gepost door: Geert | 30-09-06

De commentaren zijn gesloten.