23-09-06

Inbreidingsproject Hortensialaan

In de Hortensialaan komt een verkaveling die kan beschouwd worden als een inbreidingsproject. Een gevolg van de taks op onbebouwde percelen? Er komen woningen die nu al te koop worden aangeboden tegen prijzen tussen 150.000 en 220.000 euro.

Vraag aan 10 Kortrijkzanen waar de Hortensialaan ligt, en 9,9 gaan het niet weten. Die 0,1 Kortrijkzaan zal zich vergissen; hij zal denken dat het een straat is in de Sionwijk (waar de bloemenstraten welig tieren zoals de Narcissenlaan, Rozenlaan en Hyacintenlaan). De Hortensialaan is een zijstraat van de Elfdenovemberlaan, Blauwepoortwijk, en dateert pas van 1958.

Het is een doodlopend straatje (uitgerokken pijpenkop) met een groene middenberm. Bij het inrijden van de straat passeer je een boomgaard van Japanse kerselaars. Aan de rechterkant staan relatief jonge rijwoningen. Op het uiteinde bots je op een te koop aangeboden bedrijfsgebouw. En links liggen een paar hectaren onbebouwde weiden. Tot voor kort graasden hier nog paarden. Wellicht zijn die terreinen achteraan de al lang volgebouwde Sint-Denijsestraat onbebouwd gebleven omdat ze de windvangstrook vormden van de verdwenen Sint-Denijskotmolen.

Het is dus schitterende bouwgrond op fietsafstand van het stadscentrum en op een boogscheut van alle mogelijke voorzieningen. Het zou mij niet verwonderen als die gronden nu op de markt komen als gevolg van de invoering van een taks op onbebouwde percelen in Kortrijk. Doordat er nog meer dergelijke occasies te koop worden aangeboden, zijn de grondprijzen redelijk schappelijk. Twee promotoren bieden daar al woningen aan, sleutel-op-de-deur, met een drietal slaapkamers en een garage inbegrepen. De prijzen variëren, grond, bouwkosten en afwerking inbegrepen, tussen de 150.000 en 220.000 euro per pand.

Ik gun de kopers hun succes en ik ben blij dat de stad zich verrijkt met nieuwe woningen zonder dat daarvoor de open ruimte aan de rand van de stad moet worden aangesneden. Toch heb ik wat vragen bij voormelde taks. Het is een operatie waarvan de goede bedoelingen slechts eenmalig kunnen waargemaakt worden. Zoals tijdens de solden: op is op! Als al die percelen, die nu manu militari op de bouwmarkt gegooid worden, verkocht en bebouwd zijn, worden wij opnieuw geconfronteerd met bouwgrondschaarste. Eén generatie vaart er wel bij; laat ons daarmee getroost zijn.

Verkavelingsovereenkomst

De gronden in kwestie zijn erfgoederen van de familie Vanfleteren (Christine en Jacques). Het stadsbestuur verleende hun een verkavelingsvergunning op 31 januari 2006. Met een dergelijke vergunning kun je niet zomaar aan het bouwen slaan. Je moet eerst nog een 'verkavelingsovereenkomst' afsluiten met het stadsbestuur. Dat gebeurde op 16 mei 2006. Volgens artikel 2 van dat contract, moeten de verkavelaars, de Vanfleterens dus, een ontwerper aanstellen volgens de strikte voorwaarden van de stad.

Die ontwerper, bureau Cnockaert van Kortrijk, werkte de plannen uit voor de wegen- en rioleringswerken die er moeten gebeuren. Er komt bijvoorbeeld een extra riool om een rioleringsstelsel te krijgen waarin afvalwater en regen apart worden afgevoerd. Per bouwperceel moeten er twee wachtaansluitingen gemaakt worden. En de bestaande Hortensiastraat wordt aan de kant van de verkaveling heraangelegd: nieuwe greppel, borduren en trottoir.

Het is een werk van 64.700,84 euro (25 werkdagen). De gemeenteraad besliste om die opdracht openbaar aan te besteden. Op kosten van de verkavelaar, welteverstaan.

De promotoren die er nu al huizen verkopen, zijn: Dupont-Korimmo, Doorniksesteenweg 81/7, 8500 Kortrijk en Entro, Brugsesteenweg 253, 8500 Kortrijk. Zie: http://www.entro.be/default.aspx?id=114 en http://www.easy.be/Immo/Goed.aspx?W=1&id=501933 .

Commentaren

woningen mss een idee om daar nieuwe woningen te zetten van goedkope wonigen he marc want anders is er niet veel grond meer in kortrijk om nog nieuwe te zetten

Gepost door: bv | 23-09-06

Goedkope Woning Er zijn nog meer kansen om te bouwen dan men denkt voor sociale woningen. Maar de wil moet bestaan om die kansen te grijpen. Prospecteren noemt men dat. Die prospectie is weer gestart na jaren vingerdraaierij. Wacht maar: binnenkort is er nieuws!

Gepost door: marc | 23-09-06

De commentaren zijn gesloten.