15-09-06

Zwerfwagens nog even op de dool in Kortrijk

Uit een discussie in de gemeenteraad van vorige maandag blijkt dat het Kortrijkse stadsbestuur nog altijd niet goed weet wat aan te vangen met de toenemende komst van zwerfwagens (motorhomes of campers) naar de historische stadskern. Jammer, want dat is een aantrekkkelijke soort toeristen voor een stad. Bovendien vragen zij niet veel: een mooie stalplaats met een kraantje en een putje. Bepaalde raadsleden toonden dat zij er nog minder van begrepen. Intussen geeft men in de camperswereld aan elkaar door dat de beste plaats in Kortrijk 'parking Dam' is, achteraan de tuin van de residentie van de burgemeester. Dat is ook altijd mijn suggestie geweest. De combinatie met een jachthaven op de Oude Leie en een of meer terrassen met uitzicht op de 'golden river' zou ideaal zijn.

Het was collega-fractieleider Marie-Claire Vandenbulcke, VLD, die de kat de bel aan bond. Ik trad haar vraag bij, en ik was blij dat er eindelijk ook eens iemand anders de slechte opvang van motorhometoeristen in onze stad te berde bracht. In het verleden heb ik daar al verschillende keren op gewezen. Zie bijvoorbeeld: http://kortrijklinksbekeken.skynetblogs.be/index.html?pos....

Kortrijk is momenteel voor motorhomes nog altijd een gat. Ik deed daarover al in juli 2002 een interpellatie in de gemeenteraad. Naar aanleiding daarvan beloofde toerismeschepen Stefaan Bral de behoefte te onderzoeken. Sindsdien is er een plaats vrijgemaakt voor één (1) zwerfwagen op het Lagaeplein in Heule, bij het zwembad. De overnachtingsplaats is gratis, maar dat is ook al: er is geen wateraansluiting; er is geen putje voor het lozen van afvalwater, geen voorziening voor het lozen van chemische toiletten, en er is geen elektriciteit te bekomen.

Tot voor kort was parking Appel in de Magdalenastraat meer geliefd bij het internationale zwerfwagenpubliek, op een steenworp van het centrum van Kortrijk. Maar door de aanleg van de Westelijke Binnenring is het daar niet meer mogelijk. Momenteel is vooral de gratis kant van 'parking Dam' erg in trek. De foto dateert van gisterenavond toen ik toevallig een Duitse motorhomegebruiker, die er al stond, een Britse collega zal helpen bij het parkeren. Maar ook aan de achterdeur van de burgemeester geen voorzieningen.

Een kraantje en een putje

Doorgewinterde motorhometoeristen zijn vooral uit op veiligheid. Ze proberen meestal met enkelen samen te staan. Er is een soort kameraderie onder de gebruikers die een degelijke sociale controle met zich meebrengt. Iedereen let op elkaars materiaal. Een plaats voor slechts 1 zwerfwagen heeft dus niet veel zin.

Zwerfwagengebruikers zijn echt niet veeleisend. Zij zijn content met 'een kraantje en een putje'. Zij hebben meestal zelf wel een tuinslang mee om aan te sluiten op een kraantje om hun drinkwatertank te vullen. Een afvoerput met grove rooster, waarop de motorhome kan rijden, volstaat voor het lozen van vuil water en chemische wc. Een stopcontact is meegenomen, maar hoeft niet per se. Toiletten en douches vragen zij niet. Dat comfort voeren zij zelf mee.

Het interessante van deze vorm van trekkend toerisme is dat men zijn huisje op wielen (of zijn 'droge yacht') kan plaatsen op de interessantste plaatsjes. Met een minimum aan organisatie kan geregeld worden dat zij daar niet storen. Het gaat om een bedaard publiek - als je met zo een kapitaal rondrijdt, ga je geen zotte toeren uithalen - dat nergens lang blijft. De drukst bezochte parkings zijn die met uitzicht op water. Veel steden combineren een motorhomeparking met hun jachthaven.

Een ander pluspunt voor zwerfwagenparking is de nabijheid van het centrum. Het leukst is als je na een deugddoende nachtrust onmiddellijk de stad kunt verkennen zonder eerst je motor te moeten starten. En als je 's avonds het restaurant of het café verlaat, bereik je het liefst je slaapplaats zonder nog achter het stuur te moeten plaatsnemen.

Ergens aan de Leie

Als motorhometoeristen Kortrijk bezoeken, is het hun droom ergens langs de Leie te kunnen overnachten, dicht bij het centrum. Parking Dam is daartoe uitstekend geschikt. Maar ook de andere parkings op de Leieboorden kunnen dienen. Wanneer komt daar ergens een 'kraantje en een putje' voor een wagen of tien?

En waarom zou men in een stad die op de Leie is gebouwd geen combinatie kunnen maken van jachthaventje en pleisterplaats voor motorhometoerders? Met de bestaande aanlegsteigers speelt Kortrijk absoluut niet voldoende in op het toenemende riviertoerisme, die andere vorm van recreatief rondtrekken. Er zijn geen voorzieningen bij de steigers. Er is nergens een hellend vlak om vaartuigen te water te laten. En omgekeerd kunnen de landrotten nauwelijks genieten van de pittoreske sfeer van al die bootjes bijeen. Waar kun je in Kortrijk een glas drinken of tafelen met uitzicht op de scheepjes? Zo schreef ik hier al in januari.

Circuswagens?

Schepen Frans Destoop antwoordde op de vragen van Marie-Claire en ikzelf. Hij bewees onmiddellijk de aangehaalde nood niet te snappen. Hij vergeleek de vraag naar een geschikte locatie voor motorhomes (door hem verkeerdelijk 'mobilhomes' genoemd - dat zijn 'roulottes' om uit te zetten op echte campingplaatsen) een beetje neerbuigend met de vraag naar plaatsen voor: "caravans, touringcars, kampeertenten, circuswagens, wagens van foorkramers en andere toeristische zaken".

Dat het ook erg is dat Kortrijk geen echte camping heeft, heb ik eveneens al aangeklaagd. Gelegen op de grote route naar het zuiden zou Kortrijk met een camping heel wat doorreizende toeristen kunnen herbergen. Maar de vraag naar geschikte standplaatsen voor motorhomes heeft daar niets mee te maken. Motorhomes zijn er precies op voorzien om niet op een camping te moeten gaan staan. In andere steden maakt men voor die vorm van toerisme de mooiste plekjes vrij. Bij ons worden ze verbannen naar een onaantrekkelijke parking in Heule of nog erger: naar de afgelegen parking van sportcentrum Langemunte.

De raadsleden Piet Missiaen, spirit, en Cathy Mathieu, Groen!, maakten het nog bonter. Zij vroegen een regelrecht parkeerverbod voor campers in de binnenstad: "Er is al autoverkeer genoeg". Zij beseffen niet dat die mensen zelf geen zin hebben om met hun stijlvol gevaarte de smalle straatjes van het stadscentrum onveilig te maken. Zwerfwagentoeristen bezoeken de stad te voet of op hun meegevoerde fietsen. Maar ze willen hun yacht op wielen wel op wandelafstand hebben.

Straaltje hoop?

Schepen Destoop liet in zijn verder betoog wel uitschijnen dat men aan het zoeken is naar een goede locatie. Het stadsbestuur zoekt een plaats voor zowat 20 zwerfwagens en de directie stadsplanning en -ontwikkeling volgt de zaak op. Ondertussen is er ook een externe studie lopende die een masterplan moet opstellen voor de toeristische groei van Kortrijk. In die studie worden ook behoeften van het motorhometoerisme en het kampeertoerisme bekeken. Een straaltje hoop?

Commentaren

jammer van de hoogmoed
Ik sta daar volledig achter.

Jammer dat te Kortrijk de HOOGMOED het voor het zeggen heeft.
ALLES moet wijken voor de artistieke oplichters van het Knuisteneiland.

Gepost door: walter maes | 15-09-06

alles Alles heeft met alles te maken, maar het verband tussen Budascoop en een camperparking is toch wat ver uitgerokken. Ik kan mij voorstellen dat bij uitzonderlijke culturele producties in de toekomst een aantal toeschouwers per motorhome afkomen.

Het probleem is geen hoogmoed maar onbegrip. Bepaalde instanties in het stadhuis hebben een te bescheiden beeld over de toeristische aantrekkingskracht van onze stad en een overtrokken idee van de noden van de zwerfwagentoeristen.

Gepost door: marc | 15-09-06

motorhomers naar Buda
Motorhomers naar het Buda Knuisteneiland ?!
Dat we dàt nog zouden mogen beleven !
Misschien om te picknicken en de Budatoren te bezetten.

Gepost door: walter maes | 16-09-06

motorhomers Mis Walter, het zullen Zigeuners zijn vermomd als motorhomers en ze zullen de kunstwerken komen stelen om te verkopen in het voormalig Oostblok!!!

Gepost door: Adelbert | 16-09-06

buda Prachtig idee om daar een "parking" te maken.
Zo dan is er dan toch iets te doen op ons kunsten eiland.

m.vr.gr.
Philippe

Gepost door: phm | 16-09-06

Mag men zich wel amuseren in Kortrijk? Ik treed de visie van een parking voor moterhomes volledig bij. Zou het niet plezierig zijn voor de toerist op doorreis in Kortrijk met zijn bootje of moterhome om een rustig pleisterplaatsje in hartje Kortrijk te betrekken? 'S avonds een van de vele restaurantjes op wandelafstand te bezoeken, een van de musea te bezoeken en als afsluiter op een terrasje op de grote markt genieten van de vlotte bediening en vriendelijke glimlach. Welkom in Utopia! Kortrijk bekijkt deze toeristen als frigoboxtoerist! Heeft hautaine kelners die een mens 40 minuten laten wachten op een drankje . ( Bij die zaken die dan klagen dat ze veel te veel moeten betalen voor hun terras.) De beste reclame voor Kortrijk is nog altijd een tevreden toerist die zorgeloos kan genieten van onze prachtige stad!

Gepost door: Degryse Wim | 17-09-06

Hells Angels op Buda ?
Het dode Buda Knuisteneiland openstellen voor Motorhomers, Hells Angels en Ziehender Gauner. Eindelijk leven in de brouwerij en in de Tacktoren.
De ultieme oplossing.
Buda bruist.

Gepost door: walter maes | 18-09-06

in de tuin van onze uittredende burgemeester De tuin van onze uittredende burgemeester zou eigenlijk best geschikt zijn voor die zwerfwagenparking. Van een toeristische troef gesproken.

Groeten,

Bart

P.S.: Vreemd. Bij gemeenteraadsleden wordt vaak het adjectief "uittredend" geplaatst. Bij de burgemeester niet.

Gepost door: Bart | 18-09-06

Uittredend voor de burgemeester is het soms meer 'uit zijn lichaam tredend' zoals hij staat te gesticuleren en te molenwieken om zijn woordenstroom de baas te blijven

Gepost door: Polo | 18-09-06

Secret Garden van De Clerck
Geen Hells Angels of motorhomers in de tovertuin van De Clerck.
Elke nacht trekt hij er zich terug op het allerschoonste plekje. Maar niet met Mine.

Een echte 'Secret Garden' !


Gepost door: walter maes | 21-09-06

Onnozel Onnozele grap of pure roddel. Daar wil ik niet aan meedoen.

Gepost door: marc | 22-09-06

Geen grap...
De Secret Gardens zijn inderdaad jammer genoeg geen onnozele grap of cynische roddel maar een spookachtige Kortrijkse gril.

Gepost door: walter maes | 22-09-06

Secret Het project Secret Gardens bestaat erin dat men een groene gordel in volle stadscentrum maakt door groene plekjes en nu nog private tuinen met elkaar te verbinden. Ik ben daar voorstander van. Achter grijs Kortrijk zit veel verborgen groen. Waarom zou je dat niet wat meer zichtbaar mogen maken?

Gepost door: marc | 22-09-06

De secret tovertuin van Stefaan...
Zit de secret tovertuin van Stefaan De Clerck daar ook bij ? En mag heel Kortrijk zich daar binnenkort gaan verlustigen met zomerse stoeipartijen op het allerschoonste plekje van deze 'secret summergarden' alwaar de monogamie niet fanatiek geïnterpreteerd wordt ?


Gepost door: walter maes | 23-09-06

roddels Natuurlijk kan Marc niet meedoen aan de roddels over de Secret Gardens, hij behoort immers tot een monddood gemaakte oppositiepartij. Burgemeester Clerck heeft dat goed gezien: maak een lid uit de grootste oppositiepartij schepen en die oppositiepartij is dan direct uitgeschakeld, meteen is er dan ook geen noemenswaardige oppositie meer! Vandaar dat de SPa alles goedvindt wat CD&V doet. Of had iedereen dat al door misschien? Ik hoop dat burgemeester Vantieghem in Avelgem niet de zelfde truc uithaalt.

Gepost door: Adelbert | 24-09-06

De commentaren zijn gesloten.