05-08-06

Fabriek breidt uit in de hoogte

Veevoederfabrikant Dumoulin krijgt een bouwvergunning om uit te breiden, ... in de hoogte. Of het een teken is van een nieuwe trend in de industriebouw, weet ik niet. Toch is het een zeldzaam voorbeeld van zuinig ruimtegebruik door bedrijven.

Veevoedermenger Dumoulin (ex-Picora, sinds 1999) aan de Vaart in de Stasegemsesteenweg 102 in Kortrijk wil uitbreiden. De bestaande fabriek krijgt er extra opslagmogelijkheden en productie-eenheden bij. Het is vermeldenswaard dat die uitbreiding zal gebeuren bovenop de bestaande bedrijfsgebouwen. Er wordt geen nieuw terrein ingenomen. Het is de bedoeling de verschillende hoogtes van het gebouwencomplex op te trekken tot de 38,5 meter van het bestaande silogebouw. De bedrijfsoppervlakte die er op die manier bijkomt, bedraagt 1300 m². De afwerking gebeurt met beige geprofileerde staalplaat, zoals al aangewend op al bestaande delen van het complex.

Dumoulin heeft in de Stasegemsesteenweg een laad- en loskade aan de Vaart Kortrijk-Bossuit (in de nota van de directie Stadsplanning "Bossuyt" genoemd - naar de burgemeester van Menen of naar de zwemster?). Het is het enige bedrijf op Kortrijks grondgebied dat nog gebruik maakt van de binnenvaart. Wellicht is die gebondenheid aan het vaarwater de hoofdreden om ter plekke uit te breiden, desnoods in de hoogte, en om niet te verhuizen naar de ettelijke hectaren die ter beschikking liggen op nieuwe bedrijventerreinen. Maar daarmee wordt toch bewezen dat het kàn: er bestaat geen enkele reden, behalve dan een eenmalige besparing van investeringskosten, om bedrijfsgebouwen angstvallig gelijkvloers te houden en om op die manier al te kwistig kwistig om te springen met de schaarse grond.

De veevoederfabriek ligt in een gebied voor milieubelastende bedrijven volgens het gewestplan. De hoge torens steken niet af in de omgeving waarin aan beide kanten van de vaart omvangrijke febrieksgebouwen liggen of nog komen. Na de bouwvergunning moet Dumoulin nu ook nog een milieuvergunning bekomen eer men kan uitbreiden.

De architect van het gedurfde bouwwerk is Marleen Salomez van Ledegem. Zie: http://www.bouwsite.net/Architecten/Salomez/Salomez.htm

 

Commentaren

hallo Hallo
Prettig weekend -- heb eens een bezoekje gebracht! Altijd fijn om eens te komen kijken -- groetjes -- Giliok

Gepost door: giliok | 05-08-06

De commentaren zijn gesloten.