31-07-06

WONEN IN KORTRIJK: wat ik ervan vind

Nog een dikke twee maanden en het zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Als aandachtig waarnemer van Kortrijk en als kandidaat (sp.a-Spiritlijst, 4e plaats) ga ik hier nu en dan mijn ideeën posten voor de komende bestuursperiode. Vandaag schets ik wat ik vind dat er zou moeten gebeuren voor wonen in Kortrijk. Dat is een beleidsdomein dat ik van heel nabij heb gevolgd; ik heb mij immers ingezet als voorzitter van de Kortrijkse sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning. Ook in de Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk, SOK, voorheen Woonregie, was ik actief.

Kortrijk is een aangename stad om te wonen. Er is een rijke verscheidenheid aan woongelegenheden. Je kan er in stad wonen, in de woonkernen van de deelgemeenten en op de buiten. Je kan een appartement betrekken, een rijhuis, een woning in een verkaveling, en er is een groeiende keuze aan moderne woonvormen zoals lofts. De vastgoedprijzen zijn er minder scherp gestegen dan elders. Er is veel openbaar groen en achter de meest grijze gevelrijen zitten veelal huizenblokken die goed voorzien zijn van stadstuinen. Kinderen kunnen er op fietsafstand naar school. Het winkelaanbod is meer dan behoorlijk. En wat ontspanning, sport en cultuur betreft, is Kortrijk Vlaams koploper in het aanbod.

Toch kan het nog heel wat beter. Dat wordt onder meer bewezen doordat de bevolking niet meer groeit - wat ze in de andere centrumsteden wel doet. Er is de onmiskenbare veroudering van de bevolking en een door iedereen erkend tekort aan jonge gezinnen die er zich willen vestigen. 

Stuk nog niet af. Vakantieperikelen...

Commentaren

huize mss moeten die twee samen werken om nieuwe huize en flatgebouwen op te trekken in het stad centrum voor de goedkope woningen zodat de wachtlijst wat minder word

Gepost door: /////// | 31-07-06

Alles of niets ?
In vergelijking met andere vlaamse centrumsteden is het aanbod woningen en appartementen te Kortrijk veel ruimer en diverser.
En in alle prijsklassen.
Iedereen kan er zijn gading vinden tegen matige prijzen.
Behalve Ieper zit Kortrijk met de laagste vastgoedprijzen in Vlaanderen.

Waarschijnlijk ligt de ontvolking aan de basis van het overaanbod op private woningmarkt.
Waarom al jarenlang jongeren wegtrekken uit Kortrijk is tot op heden een onopgelost raadsel.

Nochtans is Kortrijk verre van een lelijke stad en alles is er te vinden.
In sommige vergelijkbare steden is het aanbod van goederen en diensten veel minder en toch slaagt Kortrijk er niet in te groeien.

Het stadsbestuur doet grote inspanningen en hoopt nu op een revival dankzij het nieuwe winkelcentrum.

Lukt het of lukt het niet ?
In elk geval de laatste kans voor Kortrijk.
Alles of niets ?

Laten we hopen.

Gepost door: walter maes | 01-08-06

waarom dan zo duur? Ik hoor het Walter graag zeggen. En blijkbaar zijn er bouwvergunningen ingediend voor nog 1000 appartementen meer. Maar voor het kleinste 3-kamer-appartementje zonder lift betaal je in Kortrijk minimum 350 EUR huur per maand (zonder syndic, water, elec. en gas). Over die wet van vraag en aanbod waar de overheid best zo weinig mogelijk in tussenkomt, daar begrijp ik toch niet veel van in Kortrijk.

Gepost door: Bart | 01-08-06

Texas en Florida Hoe dat komt is eigenlijk heel simpel: Jarenlang heeft men (de stadsbesturen onder Lambrecht, Sansen, de Béthune, Dejaeghere enz.) getracht om van Kortrijk, ipv Texas, een soort Florida van Vlaanderen te maken: een slaap- en uitbolstad voor senioren waar alle initiatief ofwel in de kiem gesmoord ofwel fel afgezwakt werd. Ik weet waarover ik praat, want ik had 10 jaar een café in Kortrijk. Altijd was er iets waardoor een bepaald feest of activiteit niet kon doorgaan. Jongeren, en zelfs iets ouderen, komen dat beu en trekken dan weg naar betere oorden. Huidig stadsbestuur (als het goed is zeggen we het ook!!!) doet wreed zijn best om dat goed te maken, doch het kwaad is geschied en dit vraagt tijd en werk om het te herstellen. Wat de laatste jaren gebeurde op vlak van cultuur kan ik enkel maar toejuichen, daar konden wij 20 jaar geleden enkel maar van dromen. Wat heeft 8 oktober in petto?

Gepost door: Adelbert | 01-08-06

kortrijk op sterven na dood maar kortrijk is voor de jeugd bijna helemaal dood wat heb je nog het straatje ant station en nu en dan iets op de pottelberg en dan mag het nog niet te lang gaan duren
de jeugd blijft dit niet dulden ze
er moeten gewoon meer wijken of falt gebouwen zijn waar jonge mensen omder elkaar kunnen leven
als ik kijk wat er op de flatgebouwen woont is de leeftijd gemiddel boven de 55 jaar
wie van de jong mensen en jongte gezinnen gaan daar willen wonen
ik zou dat ook niet willen ze

Gepost door: bv | 03-08-06

Derde jeugd Kortrijk centrum blijkt vooral heel aantrekkelijk te zijn voor mensen die op een leeftijd zijn gekomen dat ze het wat gemakkelijker willen. De oude stad heeft een overzichtelijke omvang en de voorzieningen zijn nooit ver weg. Dat is geen zwakte, dat is een sterkte.

Maar het is inderdaad niet genoeg vor de leefbaarheid. Ook jonge mensen - en dat zijn niet alleen uitgaanders, want die kunnen van ver komen en gaan, maar ook en vooral koppels met kinderen - zijn essentieel voor een stad. En om die aan te trekken of te houden, is een beleid nodig.

Dat "straatje aan het station", Burg. Reynaertstraat, is toch een megasucces. En het is zich aan het uitbreiden (bowling Bockor in de gewezen vestiging van Scherpereel bijv.) in de omgeving. Het stadsbestuur werkt die ontwikkeling niet tegen; het probeert ze in goede banen te leiden zodat het succes kan blijven duren. Bovendien zijn er nog heel wat andere uitgaansbuurten in Kortrijk, voor elk wat wil (hoewel sommige wat langer open zouden mogen blijven).

Dat neemt niet weg dat precies dergelijke buurten - die er zeker moeten zijn - niet de woonmogelijkheden bieden die jonge gezinnen naar zoeken...

Gepost door: Marc | 03-08-06

uitgaansmogelijkheden Dat er in Kortrijk centrum helemaal niets meer is om uit te gaan klopt toch niet helemaal. Naast de Burg. Reynaertstraat is er ook de Tolstraat, de Stationsstraat, de Vlasmarkt, de Kapucijnenstraat, de Veemarkt die met deze warme dagen zeer gezellig is, het St.-Amandspleintje met Antigone en de Mozaïek waar soms fuiven doorgaan en de danszaal er rechtover, de rij studentencafé's aan de Katho, e.a. Sommige van die plaatsen gaan achteruit, anderen kennen een revival of zijn de nieuwe place to be. De jeugd is mobiel, de stad voortdurend in beweging.

Vergeten we ook niet dat het aanzuigeffect van Kortrijk centrum op de deelgemeenten vrij klein is vergeleken met het centrum van andere centrumsteden. Onze deelgemeenten hebben zelf goed draaiende jeugdhuizen en jeugdcafé's, een bruisend verenigingsleven (in het centrum is dat sterk aan het verouderen) en een goede culturele infrastructuur.

Het is inderdaad kwestie van jonge gezinnen met kinderen in het centrum te doen wonen. Dat is volgens mij voor een groot deel het succes van Roeselare. Trouwens, de senioren zelf zijn geen vragende partij om midden de "oude" mensen te wonen, ze zien graag ook wat beweging.

Bart

Gepost door: Bart | 03-08-06

Kortrijk in de lift! Waarom kortrijk niet meer in de kijker zetten?
Zoals een Fata-morgana? Of eens iets ludieks of bijzonderheden over deze stad in de kijker zetten en dat dit op TV komt?
Vb Kortrijk een vitale stad...
Of in Vlaanderen vakantieland?
Mijn roots ligt in Kortrijk en ik lees heel graag wat er in Kortrijk rijlt en zeilt, van vroeger tot nu en later...
Of waarom geen soort open hoeven dag organiseren of iets dergelijks?Waar oude verhalen bij de haart worden ingevoerd? Ik zeg maar iets. Het hoeft niet groots te zijn om groots te lijken. Als het maar aanlokkelijk is.
Eef

Gepost door: Eef Cappelle | 03-08-06

Vervlogen grandeur komt nooit meer terug Ik kom nogal veel in Hasselt (1 weekend per maand, mijn dochter huist er).
Hasselt is een bourgeois-stadje van hetzelfde kaliber als Kortrijk, nog erger zelfs.
Maar de stad bruist en leeft als een wereldstad.
Er is geen commerciële leegstand en er staan weinig huizen te koop. Er is inwijking van alle kanten zelfs van Westvlamingen (werk) en Hollanders.

Er is een reusachtig winkelaanbod, prachtige horecazaken en terrassen Alles zit altijd barstensvol.
De winkelwandelstraten trekken dubbel zoveel passanten als de Kortrijkse.
Het kultuuraanbod is minstens zoals in Kortrijk. Ze noemen zich daar trouwens "hoofdstad van de smaak", waarom weet ik niet. Maar het werkt.

Er is waarschijnlijk een uitleg voor dit sukses : Hasselt is provinciehoofdplaats en is de enige stad van betekenis in Limburg.

Kortrijk daarentegen moet optornen tegen de grootstad Rijsel (op een boogscheut en ferm gepromoot door onze burgemeester, de dommerik), tegen Roeselare (hoge bloei), Brugge en Oostende.
Het is een ongelijke strijd die Kortrijk al 20 jaar lang aan het verliezen is.
Dertig jaar geleden had Kortrijk een grandeur, een uitstraling tot in Brussel en tot over de grenzen.
Daarna is het verval gekomen.

Ik vrees dat niet alleen de hoogmoedige stadsbestuurders verantwoordelijk zijn (verkeerde beleidskeuzen, zoals Ring center Kortrijk Noord, Overbekeplein en nu Buda Knuisteneiland) maar ook voor een deel de Kortrijkzanen zelf die in zelfvoldaanheid verdronken zijn en blind bleven voor de realiteit, de nieuwe evoluties, de konkurrentie, de mobiliteit van de konsument en een gebrek hadden aan commercieel realisme en durf.

Ik vrees dat Kortrijk zal moeten leren leven met minder grandeur en een toontje lager zingen in het koor der Westvlaamse steden waar de commerciële lusten gelijkmatiger verdeeld zullen worden.

Kortrijk moet beseffen dat de tijd van Kortrijk, stad aan Gouden Rivier, definitef voorbij is.Gepost door: walter maes | 03-08-06

Niet mee eens Mijn echtgenote en ik (beide 28) zijn een viertal maanden geleden vanuit Antwerpen naar Kortrijk (th.sevenslaan) verhuist en wij vinden het fantastisch wonen. Quasi pal-in-'t stad en met goede verbinding naar alles wat we nodig hebben. Helemaal geen klagen, met uitzondering dat de containerparken er nogal gekke uren op nahouden (we zijn nog aan het renoveren.) We zijn er beide ook sterk van overtuigd dat kortrijk een "city on the rise" is (op basis van onze eigen argumenten, wellicht!)

Overigens, tips voor goede en budgetvriendelijke restaurants ALTIJD welkom!

Gepost door: Kristoff Bertram | 15-08-06

Brussel Er zijn natuurlijk ook andere redenen waarom Kortrijk het moet afleggen tegen andere steden zoals Mechelen, Gent, Leuven, etc. De populariteit van deze steden bij jongeren wordt niet enkel verklaard door trendy horecazaken , cultuur, etc. maar ook door hun ligging t.o.v. Brussel. Het blijft voor velen de belangrijkste werkplek en een uur pendelen naar BXL zien de meesten nu eenmaal niet zitten. In Hasselt zijn ze zich daar van bewust en bestaan er plannen om een snellere, directere spoorlijn richting Brussel te voorzien. Het Stevaert-effect allicht, we kunen ons afvragen hoe zwaar Stefaan De Clerck weegt bij de nmbs-top?
Anderzijds ontwikkelt zich ook een"centrifugale" beweging waarbij bedrijven hun werknemers de kans geven om dicht bij huis te werken in zgn. satelliet-kantoren. Het kan alleszins de moeite lonen om ook in Kortrijk genoeg infrastructuur te voorzien, zodat bedrijven hun West-Vlaamse telewerkplekken niet direct in Brugge gaan zoeken.

Gepost door: Jan | 19-08-06

Kortrijk hoe verder ?
De ligging van Kortrijk is uitzonderlijk goed aan knooppunt van spoorlijnen en autowegen, palend aan Frankrijk, Henegouwen, Oostvlaanderen.
Goede treinverbindingen : Gent, Brussel, Antwerpen, Lille, Parijs, de kust.

Waarom doet Roeselare het dan zoveel beter ? Roeselare ligt in niemandsland, midden de koeien en de velden.

Het heeft m.i. niets met de ligging tov Brussel te maken.
Een uurtje trein !

Hasselt bijv staat er veel slechter voor qua autowegen en treinverbindingen en een middeleeuws station ! (dankzij Steve ?).

Of ligt het aan de fameuze dikkenekkerigheid, eigen aan Kortrijk ?

Wie zal het zeggen ?


Gepost door: walter maes | 21-08-06

Kristof Bertram Probeer eens "Kim Qui" in de Beheerstraat, een aanrader!!! Of "Sakura" op 't Hoge. En dan nog "Huize Decock", eerder duur maar wel de moeite waard.

Gepost door: Adelbert | 23-08-06

De commentaren zijn gesloten.