29-07-06

Google Earth vindt Rollegem interessanter dan Kortrijk stad

Uitermate interessant bij Google is Google Earth, satelietbeelden van het gehele aardoppervlak. Het ene beeld is al scherper dan het andere. Zo kun je vanuit de ruimte naar de Kortrijkse deelgemeente Rollegem inzoomen tot je individuele huizen ziet. Van Kortrijk stad daarentegen kun je alleen de grote lijnen zien, de beide Leies bijvoorbeeld en de ring R8.

Google Earth is een van die leuke extra's van Google. Het is alsof je vanuit de ruimte een loep krijgt aangeboden die het hele aardoppervlak bestrijkt. Elk punt op de wereldbol kan je bekijken door een collage van satelietbeelden en met luchtfoto's. Er is een free version, en er zijn gesofisticeerder mogelijkheden tegen betaling (bijv. koppelingen met GIS en GPS). Dit online-aanbod vereist een breedbandverbinding (ADSL of Telenet).

Enkele delen van de wereld kunnen door in te zoomen zelfs tot op huisniveau worden bekeken. Deze delen zijn te herkennen aan een rechthoek die donkerbruin/grijs gekleurd is in tegenstelling met de andere delen van het aardoppervlak, die overwegend groen zijn weergegeven. In die delen zijn zelfs afzonderlijke auto's en belijningen op het wegdek te herkennen.

Ook het grondgebied van groot-Kortrijk is overwegend groen gekleurd op Google Earth. Je ziet wel een en ander - grote wegen, de Leie, de Gavers, de woonkernen enzovoort - maar zonder veel details. Maar de zuid-westen van de stad ligt wel in zo een scherpere rechthoek. Daarin vinden we heel Rollegem en de Sterhoek en de Luignestraat van Aalbeke. Het is de moeite waard even te testen hoe scherp je kan inzoomen. Ik ben erin geslaagd de woning te localiseren van collega Roger Lesaffre, in de Rollegemkerkstraat. Roger is sp.a-gemeenteraadslid en is na het vertrek van Jozef Vandenberghe de enige vertegenwoordiger van Rollegem in de Kortrijkse gemeenteraad. Bij wijze van spreken is het beeld zo helder dat je Roger kunt zien vertrekken op zijn goudkleurige moto.

Google Earth heeft echter nog veel meer en veel praktischer functies. Zo kun je met een knip de namen van de straten op de beelden toveren, waarmee de luchtfoto's meteen ook landkaarten worden.

Maar waarom schenkt Google Earth meer aandacht aan Rollegem dan aan Kortrijk? Wel, de donkere rechthoek waarin Rollegem valt, viseert de agglomeratie van Rijsel, de metropool van het (Franse) Noorden. Blijkbaar is het in het Google-hoofdkwartier in Mountain View nog niet doorgedrongen dat er bij ons een metropoolvorming aan de gang is die grensoverschrijdend is en waarin ook Kortrijk zijn rol speelt.

Je geraakt bij Google Earth op de URL: http://earth.google.com . Klik op Free version. De startpagina focust in op de Verenigde Staten, maar je kan de bol gemakkelijk draaien tot Europa en Kortrijk als de navel van Europa bovenaan staat.

De commentaren zijn gesloten.