21-07-06

De kostprijs van een bedrijfsbrand in Aalbeke

De verwoestende brand bij Cold Store in Aalbeke mobiliseerde alle brandweerkorpsen uit de regio. Zij deden prachtig werk en behoedden de omgeving voor nog grotere rampen. De kosten van de brandbestrijding zijn evenwel zo hoog dat de ingeschreven kredieten op de stadsbegroting niet volstaan. Na de vakantie is een begrotingswijziging nodig om alle rekeningen te kunnen betalen en het materiaal dat in de blussingswerken is gesneuveld te vervangen. Maar ik denk niet dat iemand dat weggesmeten geld vindt.

Op 24 mei 2006 brandde het bedrijf Cold Store van Claude en Jochen Stroobant (geen familie van elkaar) tot bijna op de grond af. "Bijna tot op de grond" want onder de smeulende asse vond men nog intacte verpakkingen (die nadien aan het rotten gingen, maar dat is intussen opgeruimd). De succesvolle jonge firma legde zich toe op stockage en invriezen van voedingswaren voor derden. Door de brand gingen tienduizend paletten met zowat 1,2 miljoen kilo ijs, vlees, frieten en boter te niet. Ook de bedrijfsgebouwen, een investering van drie miljoen euro, verdwenen in de brand.

Op het moment dat de vettige producten vuur vatten, breidde de brand zich zeer snel uit. Alle middelen werden ingezet om de naburige huizen en nabijgelegen bedrijven te vrijwaren. Daartoe werden alle brandweerkorpsen uit de regio opgeroepen. Even werd gevreesd dat een stroom hete gesmolten boter in de richting van het bedrijf Louis De Poortere zou lopen. Deskundig ingrijpen voorkwam dat een tank gevuld met 3000 liter gifitge ammoniak mee in brand zou vliegen.

De omvang van de brand was zo groot dat de Kortrijkse pompierskorpsen zelf niet voldoende blusschuim in voorraad hadden. De schuimautopomp van de Kortrijkse brandweer moest opnieuw gevuld worden met 1000 liter schuimproduct, geleverd door de collega's van Kuurne en Roeselare. Dat moet uiteraard teruggegeven worden.

Het brandweermateriaal had erg te lijden van de hevige hitte, het contact met het vervuilde bluswater en de vetneerslag. Veel van dat materiaal is nu defect of onherstelbaar beschadigd. Dat moet dringend vervangen worden - stel je voor dat er een nieuwe grote brand uitbreekt. Ook de interventiekledij werd zwaar beschadigd; veel pakken zijn niet meer waterdicht.

In de hele actie werden dag en nacht meer dan honderd pompiers ingezet uit verschillende korpsen. De nablussingswerken duurden vier dagen. Al die manschappen moeten bevoorraad worden. Ook die rekeningen moeten betaald worden. Zo zijn er broodjes besteld bij Sandwichbar Baskuul, drank bij Johan Gheskiere en maaltijden bij restaurant 't Hemelhof. Ook de vriendenkring Bijpost Bissegem en de verbroedering Bijpost Aalbeke (2e foto) dienden ticketten in.

Dat alles kost zoveel dat de kredieten op de stadsbegroting 2006 niet meer volstaan voor de rest van het jaar. Er komt dus in het najaar een wijziging van de begroting waarbij de brandweerkredieten (artikel 351/124-02) uitzonderlijk worden verhoogd met 10.684,40 euro.

Commentaren

weggesmeten geld Absoluut geen weggesmeten geld, een perfect uitgerust brandweerkorps is goud waard!!! Ik geloof niet dat iemand het daar mee oneens is.

Gepost door: adelbert | 21-07-06

De commentaren zijn gesloten.