07-07-06

Beeldbepalend bourgeoisgebouw gered door Nederlandse investeerder

Een Nederlandse investeerder kreeg een bouwvergunning voor de verbouwing van het appartementsgebouw Grote Markt 16. Het betreft de gewezen winkel van porseleinhandel Bijttebier, nadien speelgoedwinkel Christiaensen. Het pand is beschermd door Monumenten en Landschappen en de investeerder wil de karakteristieke elementen behouden.

Een Nederlandse investeerder met een neus voor bouwkundig erfgoed heeft een bouwvergunning verkregen voor de modernisering van het pand Grote Markt 16. Dezelfde investeerder, die in België opereert met de firma T.O.G. van Zandhoven, kocht ook de directeurswoningen van Vetex in de Veldstraat.

Grote Markt 16 is een appartementsgebouw waarvan weinigen weten dat het beschermd is als monument (ministerieel besluit van 28 mei 2003 - de betrokken Vlaamse minister was Paul Van Grembergen, waarvan Bart Caron, thans Spirit-Vlaams volksvertegenwoordiger, toen kabinetschef was). Het gebouw is op de monumentenlijst geraakt als "beeldbepalend pand".

Het appartementsgebouw dateert van 1928. Er was een plan om er een gebouw van te maken in de art-decostijl, die toen volop in de mode was en waarin Kortrijk wereldfaam verwierf met de stijlmeubels van Kunstwerkstede De Coene. Maar uiteindelijk zwichtte de eigenaar voor een deftiger, minder excentrieke, uitvoering. De gevel sluit veeleer aan bij het neoclassicisme, een stijl die toen al ferm verouderd en heel bourgeois was.

Het beschermingsbesluit beschrijft het gebouw als een pand met 4 'traveeën' (zoiets als verticale vensterlijnen) en vier bouwlagen onder plat dak. In het verbindingsstraatje van de Grote Markt naar het Begijnhof trekt de bepleisterde en beschilderde 'eclectische' (allegaartje van stijlelementen) gevel inderdaad de aandacht. De gevel wordt "verticaal benadrukt door erkers met houten kroonlijstje.

Van binnen waren er eerst twee flatjes per verdieping, maar naderhand zijn die per verdieping samengevoegd tot een. Er is een trappenhuis met bordestrap en een te behouden lift. Die drie appartementen zijn voorzien van elk drie slaapkamers. Achteraan is er nog een appartement met twee slaapkamers.

T.O.G. schakelt voor de renovatie het Architecten- en Studiebureau BR², Menen, in. De inrichtingswerken veranderen niets aan het bestaande bouwvolume. Het gebouw wordt aangepast aan het hedendaagse wooncomfort. Op het platte dak boven het achteraan uitstekend gedeelte van de gelijkvloerse verdieping komt een dakterras.

 

 

Commentaren

:) mijn grootmoeder heeft hier nog gewoond. Op de eerste verdieping. Mooi zicht op de Grote Markt.

Gepost door: dave | 13-07-06

De commentaren zijn gesloten.