06-07-06

800-tal stadsbanken op te knappen per jaar

De stadsbanken krijgen binnenkort weer een jaarlijkse opfrisbeurt. Daartoe sluit de stad een onderhoudscontract af met een bedrijf uit de sector van de sociale economie. Het gaat om een opdracht voor twee voltijdsen van zowat 64.500 euro.

Tot vorig jaar werden de publieke zitbanken in Kortrijk onderhouden door vzw Jongerenatelier. Bij vzw Jongerenatelier, een initiatief van de Jeugddienst, kunnen deeltijds lerende jongeren enige werkervaring opdoen in aangepaste projecten. Een van die projecten betrof (verleden tijd) het installeren, onderhouden, herstellen en verplaatsen van straatmeubilair.

Na verloop van tijd bleek de opdracht te groot. Daarom is het al een tijdje een ploeg van de directie Leefmilieu die de banken reinigt met hoge druk. Vzw Jongerenatelier beperkte zich tot schilderen en oliën. Maar ook die laatste taken wil de vzw nu afstoten. Zij hebben interessantere klussen voor hun deeltijdse scholieren. Sindsdien werden de banken alleen nog onder handen genomen, door mensen van Leefmilieu, als er klachten binnenkwamen. De jaarlijkse grote onderhoudsbeurt bleef uit. Lang mocht dat niet duren.

Op voorstel van milieuschepen Philippe De Coene (sp.a) - schepen van de stadsbanken - is men op zoek gegaan in de sector van de sociale economie. Het jaarlijkse onderhoud van zowat 800 banken vergt de inzet van 2 voltijdse arbeidskrachten. Met inbegrip van de begeleiding kost dat ongeveer 64.500 euro. Een offerte opgevraagd bij een private firma leerde dat die het zeker niet goedkoper kon doen. De firma vroeg 63.339 euro voor alleen het reinigen van de banken. Voor het herstellen en schilderen moest de stad nog een andere oplossing zien te vinden.

Navraag in de sector van de sociale tewerkstelling gaf aan dat men voor een ietsje meer de volledige opdracht wou opnemen: zowel reinigen als herstellen, schilderen en verplaatsen. De keuze was dus rap gemaakt.

Op voorstel van bankjesschepen De Coene zette de gemeenteraad het licht op groen voor onderhandelingen met sociale-economiebedrijven. Aangeschreven worden CVBA Skateconstruct-Speelokee, Kampstraat 26, en CVBA Clarus, Stasegemsesteenweg 110, allebei in Kortrijk.

In onze stad staan 790 zitbanken; er zijn een viertal types in gebruik. Type 1 en 2 zijn van die groene met gietijzeren onderstel. De kapotte planken worden vervangen en ze krijgen alle opnieuw een groen laagje. Type 3 zijn de banken in hardhout (teak) met een betonnen onderstel. Beschadigde planken worden vervangen en alle houtwerk wordt geolied. Type 4 zijn banken en pikniktafels met grenenhouten planken. Zij worden gereinigd.

Zie ook: http://www.kanaal127.be/st_clarus.htm, http://www.speelokee.be/index.htm,

en http://kortrijklinksbekeken.skynetblogs.be/?date=20060421&number=268&unit=weeks#3278641

Commentaren

BANK-PREVENTIE Beste,
sommige mensen zien in elke bank een uitdaging voor hun skateplank. Dat kan voorkomen worden door op de banken (midden de zitplank) een metalen latje te bevestigen. Resultaat: minder beschadiging. Eén bank op de Lange Munte ging volledig naar de knoppen...omdat men hem verkeerd inplantte. Men zou dat wijzigen ( schriftelijke toezegging) ...wat nooit gebeurde.

Gepost door: Geert Verbeke | 15-07-06

bank Zeg Geert, volgens mij moet je die bank eens bewerken met je Tibetaanse klankschalen, daar zal ie volledig van opmonteren. Vervolgens kras je er een haiku in, en hij zal weer helemaal de oude zijn!

Gepost door: adelbert | 17-07-06

De commentaren zijn gesloten.