05-07-06

Lelijke parking Kasteelstraat: nog een jaartje

De stad huurt van in 1999 een parking op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat. Die parking kwam tot stand na afbraak van twee oude panden. De eigenaars wilden de gronden verkopen aan de stad. Maar het stadsbestuur nam de wijze beslissing daar niet op in te gaan. Nog een jaartje geduld en het lelijke gat in het stedelijke weefsel van een van de oudste wijken van de stad kan weer toegebouwd worden.

Zowel de Kasteelstraat als de Oude Kasteelstraat verwijzen naar een elegante burcht, 'waterkasteel', die van 1394 tot 1430 gebouwd werd door Filips de Stoute aan de Leie ter hoogte van de huidige Vismarkt. De versterking werd na het Verdrag van Regensburg, een pauze in de langdurige schermutselingen tussen Frankrijk en de Habsburgse keizers, opgeblazen in 1684 door Franse genietroepen. En de overdekte vismarkt is ondertussen ook al lang verdwenen. Maar het pleintje wordt wel prachtig weerspiegeld in de glazen gevel van het Hospitaal aan de overkant van de Oude Leie.
 
De Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat behoren tot de wijk tussen het Stadhuis en de Rijselsestraat en de Oude Leie. Het is een van de oudste wijken van de stad intra muros, en dat kun je er hier en daar nog aan merken (smalle straatjes, oude panden of fragmenten van oude panden enzovoort - ooit moet ik hier toch eens een 'onvermoed hoekje'-stukje van maken). De buurt ligt evenwel buiten het normale circuit van bezoekers en passanten. Het voordeel daarvan is dat het er zeer rustig is. Het nadeel is dat je vaak te laat merkt dat er weer een interessant stuk bouwkundig erfgoed is gesloopt om plaats te maken voor een flatgebouw in zogenaamd 'tijdloze' architectuur.
 
Begin 1999 sloot de stad een huurovereenkomst met de eigenaars van de twee stukken braakliggende grond op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat. Het ene stuk is eigendom van de familie Hollebecq, het andere van nv Jaminex. Op die gehuurde terreinen richtte de stad een parkeerterrein in voor het stadspersoneel, op wandelafstand van het stadhuis. De stad betaalt 5.000 frank per gerealiseerde parkeerplaats. geïndexeerd is dat 1.148,64 euro per jaar aan de consoorten Hollebecq en 3.082,13 euro per jaar aan nv Jaminex.
 
Beide eigenaars boden de terreinen al te koop aan aan de stad. Het stadsbestuur gaat daar niet op in. Het is immers de bedoeling voor het stadspersoneel plaatsen te reserveren in stedelijke parkings zoals de Schouwburgondergrondse. Ook wil men het woon-werkverkeer eens grondig bekijken en eventueel een beetje organiseren zodat er minder autoverkeer op gang blijft.
 
Maar om alles goed te kunnen plannen heeft de stad nog een jaartje nodig. Daarom zijn de huurcontracten met beide eigenaars voor een laatste jaar verlengd, tot 30 september 2007. Daarna kan de gapende wonde in het stedelijk weefsel in die interessante wijk weer gevuld worden, met hopelijk een verantwoord project.

Commentaren

goed nieuws!

Gepost door: auto rijschool zoetermeer | 24-12-14

De commentaren zijn gesloten.