28-06-06

'Tumor' verdwijnt uit stadsweefsel Leopoldstraat

Over de mooiheid van het gebouw, dat al een tijd leegstaat, kan - op zijn minst - gediscussieerd worden. Het past als een tang op een varken in de Koning Leopold I-laan (buurt van de rechtbank). Het stadsbestuur heeft een vergunning goedgekeurd om het vroegere hoofdkwartier van elektro-groothandel Cheyns drastisch te verbouwen. Weeral een aandenken uit de jaren zestig dat uit Kortrijk verdwijnt. Moeten wij er rouwig om zijn?
 
Het modernistisch aandoende gebouw Koning Leopold-laan 11-13 herbergde ooit de elektro-groothandel Cheyns (nu gevestigd in een deel van de gewezen textielfabriek Cleppe & Claerhout, Zwingelaarsstraat 7). Bij de ontstuimige ontwikkeling van de firma die in 1945 werd opgericht, heeft men twee herenhuizen grondig verbouwd. 'Verminkt' zeggen de Kortrijkse stedenbouwkundige diensten. Het resultaat is een wat 'autistisch' lijkend complex geworden: een gebouw dat zich met een golfplaten gevelbekleding en een matglazen lichtstrook radicaal van de buitenwereld afsluit.

Het complex vloekt met de rest van de straat, een homogeen stadsgezicht met negentiende-eeuwse neo-classicistische herenhuizen. Toen die storende verbouwingen werden toegestaan, was dat wellicht een grote vergissing. De vraag is of die vergissing van een halve eeuw geleden nog kan worden goedgemaakt.

Het opvallende gebouw doet mij altijd denken aan de Grand Bazar op de Grote Markt. Ook de bouw van dat provocerend moderne blok en de afbraak van heel oude panden met historische waarde kan een vergissing worden genoemd. Maar ik vind niet dat men de schade heeft hersteld door de Grand Bazar te slopen en te vervangen door een appartementsgebouw dat op de dijk in een kustgemeente kon hebben gestaan.

Als men zo voortdoet, zal Kortrijk er binnenkort uitzien alsof de jaren vijftig en zestig aan onze stad zijn voorbijgegaan zonder sporen na te laten. Misschien is het gewezen Cheynsgebouw niet het beste voorbeeld van erfgoed dat we zouden kunnen sparen uit die optimistische jaren. Maar het beleid zou toch moeten proberen enkele goede panden uit die tijd te bewaren.

Het gebouw wordt gedeeltelijk gesloopt. Achter de gevel met de opvallende proporties zitten nog delen van de vroegere herenhuizen. het geheel wordt een flatgebouw met 14 appartementen. Het achtergelegen magazijn wordt omgebouwd tot hedendaagse kantoren. Doordat er een ondergrondse parking komt met 33 stalplaatsen, is er geen plaats voor tuin en groen. Het pand was trouwens al volledig toegebouwd. Die parkeerplaatsen zijn voldoende om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoning en het gebruik van de kantoren geen extra parkeerdruk in de straat zal veroorzaken.
 
Het nieuwbouwvolume heeft drie bouwlagen en een dak, zoals de aanpalende bebouwing. De gevel wordt zo uitgewerkt dat hij opnieuw meer zal passen in het straatbeeld. Boven de inkom wordt een extra verdieping gebouwd, en ook het achterliggende bedrijfsgebouw blijft zijn vier bouwlagen behouden. Achteran blijven de bestaande ramen behouden, maar ze blijven ondoorzichtig.
 
De promotor van dit project is Lagae Construct van Lauwe. Het ontwerp is van architect Koen Arteel, Toekomststraat 12, Kortrijk. De stedenbouwkundigen van Kortrijk geven het ontwerp goede punten: "Het ontwerp beoogt een rustige architectuur, die de schaal, belijning en ritmering volgt van de waardevolle Koning Leopold I-straat".

Commentaren

Mooi en lelijk Inderdaad een gruwel en een smakeloos gedrocht uit vervlogen tijden.
Gaan we sterven van nostalgie bij de sloop ?
Wij alleszins niet.

Er is op zijn minst één voordeel aan het nieuw bouwprojekt : lelijker dan nu kan niet.
De straat kan er alleen maar opgewaardeerd mee worden.

We zijn benieuwd.
Gepost door: walter maes | 29-06-06

slopen Misschien kan ik de aluminium lamellen van de voorgevel recupereren om er een kunstwerk mee te maken!!!

Gepost door: Adelbert | 01-07-06

De commentaren zijn gesloten.