26-06-06

En hoeveel kost die bureaustoel?

Het zou mij verwonderen als hier geen reactie op kwam. Als (vrijwillig) gids in het Vlaams Parlement weet ik dat de meest gestelde vraag van bezoekers is: "En hoeveel kost die stoel?". Zij hebben het dan over de lederen vergaderstoel van de Izegemse designfirma Durlet, aangekocht in 1996 (350 exemplaren, 35.000 frank het stuk) en nog altijd als nieuw. Ook stad Kortrijk koopt nieuwe bureaustoelen. De prijs is heel wat bescheidener. Maar voor de firma's die mogen leveren aan de stad, zijn die bestellingen toch een ernstige referentie.

Stad Kortrijk heeft zowat 1400 mensen in dienst en al die ambtenaren moeten het nodige gerief hebben om hun job te doen. Voor de mensen in de bureaus worden dan ook enkele keren per jaar bureaumeubels aangekocht. Zopas keurde het stadsbestuur een tweede golf van aankopen goed. Kostprijs: 50.580,05 euro, BTW inbegrepen. Die prijs is een meevaller; men had zich aan 4.559,65 euro meer verwacht.

Om volop de concurrentie te laten spelen, heeft men niet minder dan 26 firma's aangeschreven voor een offerte. Daarvan waren er vijf uit Kortrijk zelf en nog drie uit andere gemeenten van de streek.

De firma's die de beste prijs-kwaliteitverhouding boden, hebben de bestellingen in de wacht gesleept. Het gaat om: BVBA Pen & Paper - Gavere (voor 11.699,11 euro), TDS Acior - Antwerpen (14.512,91 euro), Surplus Interieur - Gent (4.368, 55 euro), NV Mewaf - Kortrijk (3.310,56 euro), NV USM-MUST - 1190 Brussel (15.629,31 euro), en Kree Interieur (4.560,49 euro).

In die bestellingen zitten ook 29 bureaustoelen, zonder armleuningen. De duurste kosten 345,22 euro per stuk, de goedkoopste 252,22 euro. De firma die ze mag leveren is Pen & Paper van Gavere. Zouden het stoelen zijn van het merk Markant, die Pen & Paper veel verkoopt? Ik hoop dat de stoelen rugvriendelijk zijn, maar als ik hoor dat de interne dienst preventie en bescherming op het werk positief advies heeft gegeven, ben ik gerustgesteld.

Het duurste stuk dat is aangekocht is een modulair kastensysteem (USM-MUST) van 3.065,11 euro. Goedkoop lijken dan weer de 10 'fabriekskleerkasten' die Mewaf mag leveren (273,60 euro per stuk). Een beetje grappig is de aankoop van 52 vuilnisbakjes-papiermanden in uiteenlopende maten, met prijzen schommelend tussen 30,07 en 2,3 euro. Gaan die vuilnisbakken mee met de hiërarchie onder het personeel?

Inmiddels wordt al weer een nieuwe golf aankopen van kantoormeubilair voorbereid, verdeeld in acht loten en geraamd op 80.447,46 euro (BTW incl.).

Commentaren

bespottelijke besparingsdrift 26 firma's aangeschreven voor een aankoop van ocharme 50.000 euro ?!

De kostprijs van heel die paperasserij en bureaukratie (aanschrijven, ontleden van offerten, bestuderen, vergelijken, beantwoorden enz.) evenaart op de duur bijna de kostprijs van de hele aankoop.
Van efficiëntie gesproken.

Het aanschrijven van een paar Kortrijkse en/of regiofirma's zou moeten volstaan voor dergelijke prulaankoop.

Wil het Kortrijks stadsbestuur zonodig spaarzaam lijken en een paar honderd euro besparen op noodzakelijke bureaustoelen terwijl er langs de andere kant met zakken geld gegooid wordt voor onnozele grillen (Decoene) en nutteloze prestigeprojekten ?

Te Kortrijk telt maar één ding : pakken geld buitengooien voor kostelijke (design)grillen waarmee kan gepronkt worden tot ver over de stadsgrenzen...
Komt dan één mens méér naar de stad ?

Gepost door: walter maes | 28-06-06

Postzegels tellen Ben je nu niet een beetje aan het vitten? Hoeveel kan bespaard worden door geen 26 maar 20 postzegels te plakken? Als je het stadsbestuur bureaucratie wilt aanwrijven, ga je met doorslaggevender argumenten voor de dag moeten komen...

Gepost door: marc | 28-06-06

De commentaren zijn gesloten.