24-06-06

Amsterdams Poortje: huisje officieel bewoonbaar verklaard

Het Amsterdams Poortje is geen achterdeurtje in de vestingen van de residentiestad van de Nederlandse koningin. Het is een beluikje op Overleie, het gedeelte van oud-Kortrijk aan noordkant van de Leie. Een eigenaar knapte er een huisje op en verkreeg onlangs een conformiteitsattest. Dat betekent dat de woning is aangepast aan de moderne comforteisen. Een hele prestatie voor een pandje dat zelfs in de 19e eeuw geen volwaardig onderdak bood! Weer een stukje bouwkundig erfgoed gered. Bravo!

Het stadsbestuur besliste op 30 mei jl. een 'conformiteitsattest' te verlenen aan de heer Jozef Bohez, eigenaar en verhuurder van de woning Amsterdams Poortje nr. 4. Daarmee is officieel bevestigd dat het huisje bewoonbaar is. Daar kon twijfel over bestaan gezien de ouderdom en de geringe grootte van het huisje. Het zegt veel over de grootte van het pandje als het in het verslag van het conformiteitsonderzoek wordt omschreven als een ... appartement - wat niet klopt, want het heeft geen boven- of onderburen.

In den beginne was het sanitair van die huisjes beperkt tot een gemeenschappelijke pomp (die staat er nog altijd in de inkom van het beluik) en twee collectieve toiletten. Die toiletten zijn vervangen door eigen sanitair in elk huisje, maar de twee broederlijk naast mekaar gebouwde hokjes zijn er nog, tegen de achterkant van het gewezen Fruitpaleis. In de deurtjes geen hartjes maar andere met de figuurzaag uitgevoerde verluchtingen. De hokjes worden nu gebruikt als bergplaatsen.

De zeven nog bestaande huisjes van het Amsterdams Poortje - ooit waren het er negen, maar er verdwenen er twee om plaats te maken voor een magazijn ten behoeve van het Fruitpaleis, zijn nog bewoond, vooral door alleenstaande mannen. Hoewel gelegen aan een van de drukste verkeerspunten van de stad, is het er zeer rustig. De dubbele rij huisjes is 'gekaleid' in fris okergeel. Samen met de houten bloembakken geeft die kleur het 'partje' iets provencaals - in de zomer althans.

Je kan het beluik bereiken door een lange gang aan de zijkant van een trapgevelpand uit 1621 in de Overleiestraat. De naam van het beluik komt van de herberg Amsterdam, waarachter het is gelegen. Rentenier Caesens kreeg in 1860 een bouwvergunning voor de bouw van de eerste vijf huisjes in de tuin van café Amsterdam. Daar is thans geen café meer te vinden, maar een groenten- en fruitzaak van Dr. A.R.Hashmi & Sons. Voorheen herbergde het trapgevelpand Het Fruitpaleis.

Het pand met de trapgevel dateert van 1621. De gevel is gerestaureerd in 1923. Als de herberg reeds in 1621 de naam Amsterdam droeg, is dat zeer merkwaardig. In 1621 liep het twaalfjarige vredesbestand af tussen onze door de Spaanse kroon bestuurde gewesten en de opstandige Verenigde Provincies (de geuzenrepubliek die veel later Nederland werd). Op een spannend moment als dit een café de naam geven van een van de belangrijkste steden van de vijand, moet wel heel gewaagd zijn geweest...

 

Commentaren

dag Marc weer een interessant ongekend brokje cultuur
van mijn bruisende stad !
boeiend !
groetjes
vhike

Gepost door: vhike | 24-06-06

De commentaren zijn gesloten.