13-06-06

Op de ICT-snelweg gaat Kortrijk naar het derde rijvak

Hoe organiseer je een netwerk waaraan 800 computers gekoppeld zijn? Hoe doe je dat als die pc's bovendien niet in 1 maar in verschillende over de stad verspreide gebouwen staan? De vragen stellen is gemakkelijker dan ze beantwoorden. ICT-directeur van stad Kortrijk, Luc Van Beneden, kan ervan meespreken.

Het computernetwerk van de stad hangt samen met een allegaartje van technieken. Het is pas een jaar of vier oud, maar in de ICT-sector is dat al meer dan een generatie. Er is een verbinding met een glasvezelkabel tussen het stadhuis, de centrale bibliotheek en de schouwburg. Er is een laserverbinding (100 Mb) tussen het stadhuis en de Sint-Maartenstoren, waarop de hoofdrelais is gevestigd. Tussen 23 stadsgebouwen zijn radioverbindingen (draadloos op 11a of b). 30 administraties zijn verbonden met ADSL en 2 met Telenet. In totaal zijn 800 computers in 60 gebouwen met elkaar verbonden.

Het gebruik van computerverbindingen blijft intussen explosief groeien. Het netwerk blijkt te wankelen onder oververzadiging. De toepassingen van het netwerk blijven maar toenemen, van allerhande e-mail- en intranetmogelijkheden, tot de prikklok op de pc, het centrale meldpunt , de helpdesk, kaartsystemen, enzovoort. Steeds meer bandbreedte vergen het opslaan en doorsturen van foto's, bewegend beeld enzovoort. In het begin van het jaar sloot ook het stedelijk parkeerbedrijf Parko zich aan op het datanetwerk van de stad. En wat het gebruik van internet betreft, zowel door het stadspersoneel als extern op de internetkiosken, zijn alle remmen opgeheven.

Die overbelasting van het op veel minder berekende netwerk begint tot storingen te leiden. Voorheen konden externe storingen gemakkelijk door het netwerk opgevangen worden, maar dat kan die opdracht nu niet helemaal meer aan. Daarmee is het stadsnetwerk ook kwetsbaarder voor hackers (internetinbrekers). Daarom heeft men beslist het netwerk systematisch te verstevigen.

Wat binnen afzienbare tijd moet gebeuren, zijn drie operaties. De antennes moeten op een hogere zendstandaard worden gebracht. De huidige 'b-standaard' is te storingsgevoelig geworden. Wat in de plaats moet komen is de a-standaard. Voorts moet de datacapaciteit van de hoofdverbinding met de Sint-Maartenstoren verhoogd worden. De verbinding met het stadhuis is stilaan een flessenhals geworden. De oplossing zou erin bestaan de laserverbinding te vervangen door een glasvezelkabel.

En ten slotte moet men ook proberen om zoveel mogelijk antenneverbindingen te vervangen door glasvezelkabel. Er doet zich nu een buitenkans voor: de Groeningestraat en het begijnhofpark liggen open voor heraanleg en dat is een uitgelezen moment om wachtbuizen aan te brengen voor latere kabelverbindingen tussen het stadhuis, de Berg van Barmhartigheid (Erfgoedhuis), het Streekbezoekerscentrum, de Academie, de Pentascoop en andere stadslocaties. Samen met die wachtbuizen worden ook de leidingen gelegd om die gebouwen aan te sluiten op de telefooncentrale van het stadhuis.

Het gaat om een werk van 68.500 euro. Voor het deel 'leggen van wachtbuis in sleuf' wordt prijs gevraagd aan volgende aannemers: Aannemingen Penninck-Roeselare, NV Telelec-Zele, Amery bvba-Diksmuide, Vereecke NV-Harelbeke, en Boring Systems-Bocholt. Voor het plaatsen van glasvezel- en telefoonkabels vraagt de stad offertes bij Blackbox Cabling-Zaventem, Vertronics-Gavere, Building Security Services-Puurs en Electro Enterprise-Gullegem. Voor het 'wijzigen van bestaande antenne-installaties' onderhandelt men met de firma RTS uit Ieper.

Commentaren

Intranet Wanneer krijgen gemeenteraadsleden nu toegang tot het intranet van het stadhuis?
Dat kan bijvoorbeeld al lang in Harelbeke.

Gepost door: Frans Lavaert | 13-06-06

intranet voor raadsleden Ben daar ook al lang vragende partij voor...

Gepost door: marc | 13-06-06

De commentaren zijn gesloten.