12-06-06

Au Petit Café, Kortrijks kleinste cafeetje: hoe lang nog?

Vanavond beslist de gemeenteraad tot aankoop van de huizen nr. 80 en 82 van de Zwevegemsestraat. Ook de panden 78, 76 en 72 wil de stad binnen afzienbare tijd in bezit hebben. Het rijtje staat in de weg voor de bouw van het kopgebouw van het Pradopark, een sociaal huisvestingsproject op de gronden van de vroegere Vlaamse Tapijtweverij en de naastliggende beluiken en steegjes. Benieuwd of dat kopgebouw nog iets zal meehebben van het ontwerp 'Tante Trees', laureaat van een architectuurwedstrijd voor dat stadskwartier. Jammer dat in dat rijtje ook de herberg Au Petit Café moet verdwijnen.

Het Pradopark is een grootschalig project van sociale woningbouw in het Kortrijkse stadscentrum. Trekker is de Zuid-West-Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (voorzitter Marc Olivier), maar ook het OCMW (De Poort) en Goedkope Woning Kortrijk hebben er woningen of appartementen gebouwd. In de woonspie tussen de Zwevegemsestraat en de Sint-Denijsestraat waren voorheen vooral beluiken en steegjes te vinden met verkrotte eenlaagswoningen. Aanpalend lag de gewezen Vlaamse Tapijtweverij , ook Prado genoemd, van de familie Sabbe. Ook dat pand is ingenomen door het woonpark.

Het Pradopark werd in het begin ook het project Tante Trees genoemd, naar de schuilnaam van het architectenbureau dat de architectuurwedstrijd voor het park had gewonnen. In dat ontwerp was van meet af aan een kopgebouw getekend, in de punt tussen beide straten, aan het rondpunt van de Zwevegemsestraat. Dat kopgebouw, een appartemententorentje, zou de grond inpakken van wat ooit het beluik 'Steyts Koer' was (berucht omdat er ooit een moord gebeurde). Maar ook een rijtje honderdjarige huizen in de Zwevegemsestraat moeten eraan.

Het stadsbestuur besliste al eind 2003 de huisjes te kopen of zo nodig te onteigenen. Twee eigenaars, het echtpaar Desauw van nummer 82 en de familie Deglorie van nummer 80, waren bereid te verkopen. Nummer 82, 110 m², is ongeschikt en onbewoonbaar verklaard. Nummer 80, 55 m², is bewoond door een Russisch gezin dat hoopt geregulariseerd te worden. Voor de andere drie pandjes zou het wel eens tot een onteigeningsprocedure kunnen komen.

Nummer 78 trekt de aandacht. Het is eigendom van de brouwerij Bockor en het is het kleinste cafeetje van onze stad: niet veel meer dan een overdekte toog, de essentie van een tapperij. De gevel is een juweeltje van opvallendheid, in rode en blauwe cafékleuren. In het venster en de deur is blauw brandglas gecombineerd met de naam van de herberg en van de brouwer in witte letters in art-decostijl. Op de eerste verdieping zie je dat het huis stamt uit de tijd van de vensterbelasting, zo ongeveer 1900. Het woord pesttaks was nog niet uigevonden, maar om minder te moeten betalen vervingen veel eigenaars een van de twee slaapkamerramen door valse vensters.

Het cafeetje is altijd een ontmoetingsplaats geweest voor het volk van de Sint-Antoniusstraat, waar het op uitkijkt. De baas woont in het appartementsgebouw aan de overkant. Hij heeft nog vier jaar te gaan voor zijn pensioen. Vorig jaar is zijn vrouw overleden. De vraag is of de onteigeningsprocedure nog zo lang kan gerokken worden, in de veronderstelling dat brouwer Vanderghinste (Bockor, Bellegem) ondertussen niet zwicht voor een aanlokkelijk voorstel van de stad. De kredieten voor de aankoop van het rijtje staan al van in 2004 ingeschreven op de begroti ng.

Commentaren

-- Ik kom hier af en toe wat lezen,
een eindje terug met interesse vooral het stukje van de tuinwijk gelezen waar ooit mijn ouderlijk huis was - en nu dit stukje over nog een beetje 'folklore' uit de buurt...
Ik wou toch even laten weten dat dit voor mij als Kortrijkzaan een heel boeiend blogje is!

Gepost door: kortrijkzaan | 15-06-06

winterslaap Wat scheelt er Marc, ben je aan je winterslaap begonnen?

Gepost door: Adelbert | 08-12-06

Koeiekop Nog nooit gebeurd in Kortrijks geschiedenis: de Koeiekop is afgesloten, en dan nog met een echte deur!!! Dat ik dat zelfs overdag gezien heb!

Adelbert, nachtburgemeester.

Gepost door: Adelbert | 14-04-07

dat heb ik ook gezien maar wat doen eraan

mss zullen daar achter een feestje bouwen met de brugemeester en zijn terrassen die hij vorig jaar door de stadsdiensten geeft laten stelen op de markt hihihihihi

Gepost door: b.v | 18-04-07

Onthoofde koe De Koeiekop afgesloten? De vraag is of het nog de moeite is ons daarover druk te maken. Het steegje wordt opgeslokt door het mega-winkelcentrum van Foruminvest. Ooit was het een modderig slop dat naar de stadsgracht liep en waar de vuilste ambachten werden weggestopt, leerlooien bijvoorbeeld. Bij de noodopgravingen vond men er overblijfselen van putten met schors en slachtafval zoals ... koeienschedels.

In een eerste plan dat in de Woonregie (nu Stadsontwikkelingsbedrijf) jaren geleden werd besproken zou het steegje gespaard zijn gebleven en zou het binnengebied van Bijstand doorkruist zijn van allerhande kleine straatjes en pleintjes, een soort woon- en winkelgebied in open lucht. Maar uiteindelijk was het enige concrete voorstel van investeerders dat van Foruminvest - werkend met geld van Nederlandse pensioenfondsen - en die investeerder pakte uit met het immense winkelcentrum met luxe-appartementen op het dak en op de ... Koeiemarkt, waarin Kortrijk zich intussen heeft geëngageerd.

Theoretisch kan het wel een interessante, juridische, vraag zijn of dat straatje nu al kan afgesloten worden op een moment dat het nog niet is afgeschaft door de gemeenteraad. Is men hier te voortvarend geweest?

De reden van de afsluiting is dat er enig vandalisme is geweest nu die hoek stilaan helemaal leeg staat.

Gepost door: marc | 19-04-07

Koeiekop Ach wat zouden we er ons druk in maken. Sedert de Stovebuis, en nu ook Petit Paris niet meer bestaan was, behalve de wildplassers, niemand nog geïnteresseerd in het steegje.

Gepost door: Adelbert | 19-04-07

Foruminvest dit is af gesloten op vraag van de nonnen van de bijstand omdat er mensen via daar de school zouden willen binnen dringen om daar nog eens rond te kijken zullen we maar zeggen

een vraag marc

komt de grote schopping er eingenlijk wel aan gezien de school zelfs nog niet is door verkocht aan Foruminvest ???

komt een uit een zeer betrouwbare bron de nonnen zelf

Gepost door: b.v | 26-04-07

De commentaren zijn gesloten.