06-06-06

Internetkiosken laten Kortrijkzaan gratis surfen

Naast de publieke internetkiosken, wil het Kortrijkse stadsbestuur nu ook computers van stadsdiensten zoals de bibliotheek ter beschikking stellen voor het publiek. Wie thuis geen pc heeft, kan er gratis eentje komen gebruiken van de stad. Je kunt ermee op het internet en je kunt erop e-mailen. Je kunt er zelfs documenten afprinten. Europa betaalt mee. De firma Connecto mag de aangepaste software leveren.

Eerder al plaatste Kortrijk met Europese steun 8 dubbele internetkiosken verspreid over de hoofdbibliotheek in Kortrijk-stad en verschillende stadsgebouwen in de deelgemeenten. Dat gebeurde in een dubbele beweging in oktober 2004 en april 2005. Die publieke computers worden intens gebruik, met gemiddelden van 50 sessies per dag in de grote deelgemeenten en de hoofdbibliotheek en 20 in de kleinere locaties.

De Europese steun komt van het IIIB NWE-programma 'Citizen First', waarbij Kortrijk zich inschreef als partner. Het secretariaat daarvan is gevestigd in Rijsel. Onze stad heeft recht niet minder dan 340.800 euro. Hoofddoelstelling van het project is het verbeteren van de toegang tot de informatiemaatschappij. Met andere woorden: het dichten van de fameuze 'digitale kloof'. Naast de plaatsing van internetkiosken heeft de stad, zeg maar ICT-schepen Philippe De Coene, ook gratis opleidingen pc en internet georganiseerd, voor senioren bijvoorbeeld.

Intussen is de vlam in de pan geslagen. Diverse directies van de stad dringen aan om vanuit hun publieke dienstverlening computers en internet ter beschikking te kunnen stellen van de burgers. Tot voor kort was het probleem dat men het publiek moeilijk op computers van de stad kon laten surfen zonder het informaticasysteem van de stad kwetsbaar te maken voor virussen en hackers.

Er is gezocht naar een oplossing. De directie ICT startte een proefproject in het Centrum Overleie, dat succesvol werd afgerond. Met aangepaste software, het programma sitekiosk, kan men bepaalde computers afzonderen van het stedelijke netwerk. Zo wordt het mogelijk op verschillende plaatsen veilig te surfen zonder het stadsweb risico te laten lopen.

Groot voordeel van die aanpak is dat dit een zeer betaalbare vorm van internetkiosk is. Er hoeven geen extra toestellen aangekocht worden. De software schakelt bestaande computers en printers in. Voor de gebruikers komen er brede mogelijkheden. Zo kan de gebruiker niet alleen surfen en e-mailen, maar ook printen. Een kaartlezer zal de mogelijkheid bieden om met een elektronische identiteitskaart alle bij het rijksregister opgeslagen gegevens op te vragen.

De bestaande internetkiosken worden in het systeem opgenomen. Alles samen krijgt het publiek binnenkort 66 pc's ter beschikking. De toestellen van de bibliotheek, die nu slechts toegang bieden tot de catalogus, worden vervangen door nieuwe toestellen met internettoegang. Europa betaalt 48% van de aanschaffingsprijs. De uitrusting van de 66 computers met identiteitskaartlezers, printprogramma en sitekiosk-software kost 29.836 euro.

Als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, krijgt de specialist Connecto, Heist-op-den-Berg, de opdracht van het stadsbestuur.

Zie ook: www.connecto.com/ site/solutions/kortrijk

Commentaren

Dag Marc Wij gaan donderdag met de mensen van Skynet eens een babbeltje maken omtrent de updates van de Skynetblogs. Als je zelf nog een verzoekje hebt laat je het ons maar weten. groetjes.

Gepost door: Admin | 06-06-06

De commentaren zijn gesloten.