05-06-06

Een ontdekking: the noble art of boxing in Marke

Zaterdag heb ik een heel spannende avond meegemaakt; daarvan getuigen de prachtige actiefoto's van Geert Verbeke. Ik ben naar een internationale boksmeeting voor liefhebbers gegaan, georganiseerd door de jonge club Boxing Team Kortrijk. Wie denkt aan een wreedaardig spectakel, is volkomen mis. De fair play zegevierde en de Engelsen hebben gelijk als zij het vuistschermen omschrijven als 'the noble art'. Inmiddels maakt de nog niet zo lang geleden in Marke gestichte vereniging een heuse opgang. Zij tellen al een kampioen van België en twee kampioenen van Zuid-Nederland in hun rangen.

En zoals ten tijde van de grote immigraties in de Verenigde Staten, is ook hier de bokssport een zeer emancipatorische activiteit. Boxing geeft ook podiumkansen aan mensen die het niet gemakkelijk hebben in onze samenleving, inwijkelingen bijvoorbeeld. Op trainen komt het aan, en wie wil gaan meetrainen, kan lid worden.

Indertijd stond ik er in het holst van de nacht voor op, om de boksmatchen van Cassius Clay (later Mohammed Ali) live te volgen op het doorsneeuwde scherm van onze zwart-witte TV. Maar ik was nog nooit echt naar een wedstrijd gaan kijken. Toen Rudy Dejaeghere, mijn voorganger als socialistisch fractieleider in de gemeenteraad, mij inviteerde op de tweede internationale liefhebbersmeeting van zijn Boxing Team Kortrijk, greep ik gretig mijn kans.

Meetrainen

De twee jaar die Boxing Team Kortrijk bestaat, heeft de club niet in ledigheid gesleten. Intense werking van het bestuur onder leiding van voorzitter L. Vanfleteren en secretaris Rudy Dejaeghere en niet minder gedreven training van de aangesloten atleten leverden hun resultaten op. Er zijn niet minder 74 leden die regelmatig de trainingen volgen, waaronder 7 vrouwen. Daaronder vinden we 35 inwijkelingen, van alle mogelijke herkomsten: nogal veel uit het gewezen Oostblok (waar een heuse bokscultus bestond) en opvallend weinig van Marokkaanse afkomst (Waar blijven ze? Ze doen het wel goed in andere clubs).

De jongste sportman is 10 jaar; de oudste die zich in het zweet werkt, is 45. De trainingen behoren tot de meest veeleisende sportieve inspanningen die men kan leveren. Je verliest liters zweet en je verbrandt zeer vlug lichaamsvet. Gewoon meetrainen kan; niet iederen hoeft echte bokskampen aan te gaan. Trainer is I. Klimenko, gebrevetteerd door Bloso.

Kampioenen

De atleten worden opgeleid in de Engelse stijl, die meer de nadruk legt op techniek en elegantie dan op slagkracht. Fair play en vriendschap is essentieel en wie zijn agressiviteit buiten de ring niet de baas kan, vliegt eruit.

De volgehouden harde training heeft intussen op 15 april een liefhebberskampioen van België opgeleverd: Marutian Sasun. Eerder werd Marutian samen met Alijan Artak ook kampioen van Zuid-Nederland. Bij onze noorderburen is het boksland opgedeeld over twee federaties. In Zuid-Nederland alleen boksen er meer atleten dan in heel België. De kampioenschappen zijn open meetings waarin ook Fransen, Engelsen, Duitsers en Belgen de ring betreden.

Als katten

Op de meeting vorige zaterdag zag ik 14 boeiende kampen, waarin 6 BTK-leden optraden: Faraev Ayndi (match nul), Davitian Edgard (gewonnen), Pogosian Levon (gewonnen), Alijan Artak (gewonnen), Davtian Pavis (gewonnen), Marutian Sasun (kamp stopgezet in eerste ronde wegens verlies van zelfbeheersing van beide boxers).

Het waren allemaal spannende matchen. Toch wat observaties van een volslagen leek. Toen kampioen van Zuid-Nederland Artak Alijan de ring betrad, hield ik even mijn hart vast. Zijn tegenstander was de Luikenaar van Russische afkomst, Ion Ticon, die in Rusland al 30 kampen had gestreden waarvan hij er verscheidene met KO won. Ze boksten als katten, waarbij ze de tegenpartij systematisch aftastten met lichte tikjes om op een onverwacht moment uit te halen. De gewezen Rus had iets te korte armen om Artak te bedreigen.

Pavir Davtian bleek 'averechts' te boksen. Dat wil zeggen met de rechtervuist in voorste dekking om te kunnen uithalen met zijn linker. De meeste boksers doen het anders. Een taktisch voordeel dat Pavir niet onbenut liet.

En de kemphanen die eventjes de fair play vergaten, kregen nog een bolwassing van hun coatchen na de stopzetting van de kamp.

Laaiend

Al met al heeft de dokter in de zaal, dr. Gerrit Bostoen - een naam die we in de komende maanden nog gaan horen in andere omstandigheden, geen grote interventies moeten doen. Bovendien boksen liefhebbers met een bokshelm. De sfeer in de zaal was bij momenten laaiend. En voor commentaar kon ik terecht bij mijn buur, Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron (Spirit), een specialist in cultuur en kunst, die nu ook the nobel art kwam verkennen.

Wie op een heel drastische manier aan zijn of haar conditie wil werken, kan komen meetrainen: elke maandag en donderdag van 18 tot 20 uur, elke woensdag van 15 tot 17 uur en elke zondag van 10 tot 12 uur. Lidmaatschap kost 5 euro per maand, met inbegrip van gratis terbeschikkingstelling van het materiaal. De club heeft zijn thuisbasis in de omnisportzaal van het Olympiadestadion van Marke. Meer informatie bij voorzitter L. Vanfleteren, 056/21 81 93.

 

Bezoek ook: http://haikugeert.skynetblogs.be

De commentaren zijn gesloten.