02-06-06

De stad betaalt de helft van je luiers (herbruikbare)

In het eerste trimester van 2006 deden 6 gezinnen met kleine kinderen een aanvraag voor de stedelijke premie voor de aankoop van herbruikbare luiers. Het gebruik van een moderne versie van katoenen luiers is voordelig voor zowel de portemonnee van ouders als voor het leefmilieu. De premie helpt de ouders bij de nogal zware beginaankoop. Wat jammer dat er niet meer gebruik van gemaakt wordt. Maar de afvalintercommunale IMOG is van plan info-avonden te organiseren.

In januari 2004 keurde de gemeenteraad op voorstel van schepen Philippe De Coene, sp.a, een subsidiereglement goed voor gezinnen die overschakelen van wegwerpluiers naar herbruikbare luiers. De stad betaalt de helft van de aankoopprijs met een maximum van 100 euro.

Toen ging men er nog van uit dat een modern gebruik van de katoenen pisdoek een begininvestering vergde van zowat 500 euro. Uit de 6 aanvragen van het eerste trimester van 2006 blijkt dat de meeste systemen rond de 250 euro kosten. Dan rest nog slechts een eigen investering van zowat 150 euro. Hou er rekening mee dat je over de hele luierperiode 600 à 700 euro uitspaart door herbruikbare luiers te bezigen, was- en droogkosten incluis.

Je moet er wel wat voor over hebben. Wegwerpluiers zijn nog altijd het gemakkelijkst in ons superdrukke leven. Toch worden herbruikbare luiers steeds gebruiksvriendelijker. Ze worden geleverd met wasbare overbroekjes. Daarin komt de katoenen luier en in de luier wordt nog een papieren inleg bevestigd voor de ontlasting. Bij elke luierwissel kan het binnenste gewoon in het toilet doorgespoeld worden. Er zijn verschillende modellen en systemen op de markt en de concurrentie is op gang gekomen en heeft een neerwaartse invloed op de prijzen.

Pampers en andere merkproducten voor baby's billetjes vormen bijna 10% van onze afvalberg. In Kortrijk komen jaarlijks nagenoeg 1.000 ton wegwerpluiers in het te verbranden restafval terecht. Dat kost de gemeenschap een aanzienlijk bedrag aan afvaltaksen. Ook voor het milieu is die aanhoudende verspilling van waardevolle grondstoffen niet goed. Vandaar dat het zeer te verantwoorden is dat de stad de voorkoming van die luierafval wil tegengaan met een gepaste premie.

Om al die redenen is het een beetje jammer dat niet veel gezinnen overgaan naar het gebruik van herbruikbare luiers. In samenwerking met de afvalintercommunale IMOG worden er daarom binnenkort informatieavonden georganiseerd. Consulenten zullen er het gebruik van de doeken toelichten en de voordelen voor milieu en gezinsbudget aantonen. Een moeder zal over haar ervaringen vertellen. De ploeg van die infoavonden zal ook de materniteiten aandoen.

Meer informatie over de premie en aanvraagformulieren bij: Directie Leefmilieu, mevrouw Gerda Flo, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk, gerda.flo@kortrijk.be.

Zie ook: http://www.drk.be/admin/module_drs/upload/Kortrijk_Premie... en http://www.imog.be

Foto gevonden op geboortesite van Maguil (°14 juni 2004): http://www.maguil.info

 

De commentaren zijn gesloten.