30-05-06

Kortrijk in zwart-wit?

Er scheelt iets aan de webcam op de Sint-Maartenstoren. Hij geeft al geruime tijd nog slechts zeer donkere, bijna zwart-witte beelden van onze Grote Markt. Jammer. Overigens kun je met een handigheidje wel degelijk inzoomen. Een aanleiding voor weer een storm in een glas water in de blogosfeer? 
 
Vorig jaar ontlokte hij wat ophef, de webcamera op de toren van de Sint-Maartenskerk die onophoudelijk live beelden van de Kortrijkse Grote Markt op het internet plaatst. Grotemarktbewoner en Kortrijkwatcher Frans Lavaert (http://users.skynet.be/kortrijkwatcher) had het speeltje ontdekt en voelde zich aanvankelijk wat bedreigd in zijn privacy. Hij verdacht er het stadsbestuur van dat ze op een of andere computer in het stadhuis naar hartelust konden inzoomen op Kortrijkzanen die al dan niet in regulier gezelschap op het plein vertoefden.
 
Het bleek te gaan om een experiment van de Duitse firma Mobotix AG (Kaiserslautern) die promotie maakt voor zijn nieuw webcamsysteem door overal ter wereld demonstratiecamera's te plaatsen. Met uitgekiende software slaagt Mobotix erin beelden te produceren die tot twaalf keer scherper zijn dan klassieke videobeelden en andere soorten webcams.
 
Na een proefperiode waarin de werking van de camera als een publiek geheim werd doorgegeven onder interneuten, is de stad ermee beginnen uitpakken als een promotiemiddel. De stedelijke website biedt een hyperlink naar de op de Grote Markt gerichte camera. Overigens is Kortrijk lang niet de enige en zeker niet de eerste stad of gemeente met een webcam op een toren.
 
Ik weet niet of de beelden die de webcam nu al een tijdje schiet, nog zo'n goede reclame zijn voor Mobotix. Er is ergens iets misgelopen met de kleurenafstelling; je krijgt alleen nog naargeestige, bijna zwart-witte prenten te zien. Wie belt of mailt naar Kaiserslautern?
 
En dan de vraag of er kan ingezoomd worden. Wel, om de camera zelf te manipuleren moet je wellicht over een paswoord beschikken. Maar met een handigheidje geraak je al goed op weg. De beelden van de Mobotix-camera zijn inderdaad redelijk scherp: 1,3 megapixels. Ga met je cursor op het camerabeeld staan en klik met de rechtermuisknop. Kies dan 'Afbeelding opslaan als' en sla het prentje op. Op dat prentje kun je dan inzoomen met een programmaatje als Paint. Tot 200% krijg je nog redelijke beelden. Hogere vergrotingen geven pointillistische impressies.
 

Commentaren

DE OBSCURE CAMERA
Waarom werd die camera zolang (meer dan zes maanden) geheim gehouden en werd hij per toeval door wakkere burgers ontdekt ?
Zoniet wisten we het nog altijd niet.

Decoene noch De Clerck gaven daar een steekhoudende verklaring voor !

Moeten de Kortrijkzanen nog vertrouwen hebben in dat bestuur ?


Gepost door: walter maes | 30-05-06

camera obscura Ja, Marc.
Mijn afkeer voor camera's (van de overheid, de politie) op openbaar domein heeft weinig of niets te maken met het probleem van de privacy. Dat is dus nog het minste van mijn zorgen. Het fenomeen is gewoon griezelig. Onnatuurlijk. Niet echt menselijk. Had jij (bijv. als amadees) ooit gedacht dat het nog zover zou komen? Mijn contra-argumenten zijn te uitgebreid om ze hier nog eens te herhalen.
Die camera op de toren was overigens in den beginne volstrekt onreglementair. Je kon echt binnenkijken in de appartementen aan de overzijde. Naar het schijnt is er nu nog één Kortrijkzaan die zonder al die poespas die je vermeldt kan inzoomen. Wie is dat? Ook politie?

Gepost door: Frans Lavaert | 30-05-06

Gadget Wat een ophef over een gadget, een promotiespeeltje, zoals er verschillende te vinden zijn in elke stad met wat toeristische ambitie!

Het gaat NIET om een politiecamera. Daarvoor zou hij trouwens op een zeer slechte plaats aangebracht zijn.

En bovendien: hij is kapot - wat ik jammer vind.

Gepost door: marc | 30-05-06

het webcam raadsel Kroniek van de ontdekking van de obscure webcamera op St Maarten :

De "ontdekking" van de camera gebeurde door een familielid van José en Tine van den Boulevard (ergens op een website, ontdekt in Amerika), de ontdekking werd dan meegedeeld aan Boulevardbezoeker Gregory van de Kiosk die op zijn beurt de zaak doormailde naar Claude van Petit Paris.
Van bij Claude naar klant Kortrijkwaker was dan nog maar een kleine stap...


Natuurlijk is zo'n stadswebcamera (met sfeerbeelden van een stad of streek) een schitterend toeristisch promotie- en informatiemiddel.
Beelden van bergen en dalen, stranden, stadsdelen enzovoort OVERAL OP AARDE LIVE te bezichtigen op elk moment van de dag : wie zou daar eertijds niet van gedroomd hebben, wie zou daar tégen kunnen zijn, behalve paranoïde geesten die nog in de middeleeuwen vertoeven.

Maar DE vraag blijft :

WAAROM werd dit onschuldig gadget, promotiespeeltje te Kortrijk zolang geheim gehouden.
Dit stadsgeheim blijft een raadsel.

WAAROM ???

Gepost door: walter maes | 31-05-06

Wie belt naar Kaiserslautern? Al wat ik weet over die camera - die overigens nog altijd ontregeld is - is dat er op een bepaalde dag een vertegenwoordiger van de Duitse firma op het stadhuis toekwam met de vraag of hij een demonstratiewebcam mocht plaatsen.

Uit voorzichtigheid - omdat het stadsbestuur niet wist of die camera wel zou geven wat er beloofd werd - is er eerst geopteerd voor een testperiode. Maar op het internet blijft niets geheim en die camerabeelden werden al ras opgemerkt. Nadien heeft het stadsbestuur het bestaan van die camera geenszins meer weggestopt. Er is zelfs een link aangebracht op de website van de stad.

In elk geval ben ik blij dat Kortrijk constant beelden uitzendt over een van zijn mooiste stadsgezichten. Nogmaals: wie belt of mailt naar Kaiserlautern om de camera op de Sint-Maartenstoren bij te stellen?

Gepost door: marc | 02-06-06

Kaiserslautern...
Wij hebben gebeld naar Kaiserslautern...

Naar men ons in het oor fluisterde is er een politiek probleem met de webcamera en wil het Kortrijks stadsbestuur nog voor de verkiezingen afgeraken van het gevaarlijke speeltje dat teveel dreigt te onthullen over de zaak van 4 oktober.

Er wordt nu op bevel van het stadsbestuur een steeds groter wordend en onoplosbaar 'defekt' geënsceneerd totdat de camera tenslotte zogezegd helemaal 'uitvalt' net voor de verkiezingen.

Te Kortrijk blijven de stinkende potjes zorgvuldig afgedekt tot na de verkiezingen van 2007 wanneer Stefaan Declercq het Kortrijks schip zal verlaten hebben.

Wie herstelt de camera ?
Gepost door: walter maes | 06-06-06

camera Volgens mij is dat een jobke voor Geert Verbeke. Hij zou er met groot gemak alle verborgen beelden weten uit te halen.

Gepost door: Adelbert | 04-07-06

De commentaren zijn gesloten.