25-05-06

Vredig Kortrijk na een bewogen week

Op een stille feestdag wil ik mij beperken tot een stadsverhaaltje. Na de woelige week die Kortrijk heeft gekend - een losgeslagen pistolero in de struiken en een berg boter in brand -, mag dat wel eens. In elk geval hebben de prentjes de Kortrijkse kleuren: rood en wit.

Kortrijk heeft een bewogen week achter de rug.

Een schoolmakker van de racist die in Antwerpen de moorden pleegde die iedereen schokten, ging ook een wapen kopen en liep er in een van onze parken mee te zwaaien. Gelukkig werd hij tijdig ontwapend. Twee bedenkingen. Welke partij wou het ook al weer gemakkelijker maken voor de mensen om zich te bewapenen? Met een veiligheidscampagne waarin uitgepakt werd met gemanipuleerde cijfers? De jongeman werd op een heel professionele manier onschadelijk gemaakt. Welke partij vond het ook al weer nodig om te beweren dat de politie haar werk niet goed genoeg doet?

Een voedingsbedrijf in Aalbeke brandde uit tot op de grond. De veiligheidsdiensten pakten de catastrofe voorbeeldig aan. Het rampenplan, waarover we in de gemeenteraad ooit zo hard gedebateerd hebben, heeft zijn nut bewezen.

In de Welkom

Tijd voor een vredig stukje Kortrijk. Ik vond het in de Groeningekaai, aan de Vaart. Nummer 12 is een gewezen winkel met een prachtige vitrine: een houten constructie met gevelbrede etalage versierd met guirlandes en fruitmandjes in vitraux. De woning is gebouwd in 1919 en van meet af aan was het een kruidenierswinkel met de naam "In de Welkom". Uitbater was de familie Descamps. De prachtige vitrine dateert van 1927. De winkel sloot definitief zijn deuren in 1972.

Vandaag woont er nog de dochter, gehuwd met Carlos Carette. Carlos is waarschijnlijk de oudste regelmatige zwemmer in het openluchtzwembad in de Abdijkaai wat verderop. Voor zijn bezienswaardige gevel plaatst hij zijn rode Opel Kadet van 1979, nog altijd in perfecte staat. Oldtimer en gevel vormen een nostalgisch plaatje en daar heb ik dan ook een kiekje van gemaakt.

De gevel heeft nog een eigenaardigheid. Hij is op de verdiepingen een meter breder dan op de begane grond. Gelijkvloers is het huis 3,5 meter breed. Maar in de slaapkamer en op de zolderkamer heeft met 4,5 meter. De eigendommen in de oude wijken in Kortrijk zitten soms heel ingewikkeld in elkaar.

Toen men in 1919 het huis optrok, overbouwde men een poortje van een nabijgelegen herberg. Het poortje leidt naar een koertje. Op dat koertje werden indertijd 's nachts de paarden gestald die overdag werden ingezet om vrachtboten voort te trekken op de Vaart. Ik vraag mij af hoeveel geblokstaarte paardenkonten zich door de smalle doorgang hebben gewrongen.

Commentaren

hiep voor blauw zou ik zeggen,
op deze koude herfst , donderdag
in mei
en dankt u voor jouw skoon stukje
tot weldra
grts
vhike

Gepost door: vhike | 25-05-06

Blauw van de kou?
Ze zeggen toch ook: lentefris?

Ach, een beetje verlate aprilse grillen - kan toch geen kwaad.
En als 't van de zomer nat is, ga je toch gewoon met de Lada naar de Provence...

Gepost door: Polo | 25-05-06

Heel leuk om terug te zien.. ondertussen is mijn opa Carlos overleden kort na dit verschenen is..

Gepost door: steve carette | 13-01-12

ons moeder zal trots zijn! héél mooi! ook schoonvader Carlos zou zéker trots geweest zijn!!! met dank !

Gepost door: catherine buyse | 13-01-12

geachte , het is een zeer mooi schrijven + een zeer mooie foto
mijn opa zou trots geweest zijn dat zijn zeer goede onderhouden auto zo mooi uit blinkt, bedankt

Gepost door: kim carette | 13-01-12

Bedankt voor de leuke reacties.

Ik kan jullie die foto's ook mailen hoor. Het volstaat mij een mailtje te sturen.

Het stukje dateert van bijna zes jaar geleden. Ik had al lang zin om die mooie winkelgevel te fotograferen. Ik was ermee bezig toen Carlos buitenkwam. Ik kende hem van zien van in het zwembad in de Abdijkaai. En toen vertelde hij mij de geschiedenis van het pand. Ik weet niet of hij het ooit gezien heeft op computer.

Gepost door: marc | 13-01-12

geachte

is het mogelijk ons die fotos door te mailen ? mag ik jou mail adres aub? we zijn allen heel blij met deze fotos en tekst! pa carlos is gestorven in dit zelfde jaar ,31 augustus 2006. hij zou trots zijn geweest! morgen tonen we dit aan moeder jenny!

oprechte dank, buyse catherine

Gepost door: catherine buyse | 14-01-12

marc.lemaitre@vlaamsparlement.be

Gepost door: marc | 14-01-12

De commentaren zijn gesloten.