20-05-06

Respecteer de rust op de begraafplaats Hoog-Kortrijk

Het stadsbestuur neemt maatregelen om de rust op de nieuwe stedelijke begraafplaats Hoog-Kortrijk te verzekeren. Het wordt de automobilisten duidelijk gemaakt dat er geen auto's toegelaten zijn op het park van de columbaria. Hoe dat de mensen dat niet zelf beseffen?

Naar een ontwerp van de Italiaanse stedebouwkundige Bernardo Secchi is in de Ambassadeur Baertlaan, met uitzicht over de prachtige vallei van de Keibeek, de nieuwe stedelijke begraafplaats aangelegd. In tegenstelling tot de traditionele dodenakkers is er onmiddellijk een afgewerkt park van gemaakt. Afdalend van de kam, de Amb. Baertlaan, ligt een groene strook van opeenvolgende terrassen met gazon, en daarnaast een rode strook, bedekt met gemalen baksteen, rode shiste. De gazons zijn bestemd voor gewone graven. Op de strook met de rode steenbedekking worden columbaria opgesteld voor het bewaren van de asse van wie voor crematie opteerde.

Het rode deel van het begraafpark wordt echter door sommigen beschouwd als een brede weg. Ze rijden met hun auto tot vlakbij het graf of de urne van hun dierbaren. Hoeft het gezegd dat ze op die manier de ingetogen sfeer van het park naar de knoppen helpen? Erger nog, die strook met rode kiezel is niet aangelegd om er wagens op te laten. De schade is aanzienlijk.

Het stadsbestuur heeft dan ook beslist in te grijpen. Aan de ingang van de begraafplaats Hoog-Kortrijk komt een verbodsteken voor auto's, met een onderbordje dat een uitzondering maakt voor personen met een handicap. Het columbariagedeelte van het begraafpark wordt afgesloten met een paaltje, dat wegneembaar is om dienstvoertuigen door te kunnen laten.

Zoals men weet, komt er naast het bestaande ceremoniegebouwtje een crematorium op Hoog-Kortrijk. Men zal de gelegenheid te baat nemen om de parkeerbehoeften daar eens opnieuw te bekijken. Allemaal goed en wel, maar vergeet men niet dat er vlak naast het begraafpark een immens parkeerterrein ligt van het stedelijk sportcentrum Langemunte?

Meer over het bezienswaardige begraafpark: http://kortrijklinksbekeken.skynetblogs.be/?number=1&... en meer foto's: http://kortrijkonvermoedehoekjes.skynetblogs.be/?number=1...

Over het crematorium: http://kortrijklinksbekeken.skynetblogs.be/?number=1&...

Commentaren

Erg Duidelijk een fout in de aanleg van de begraafplaats
want als je op het gezond verstand van sommigen moet rekenen ben je ver van huis

Gepost door: fijnefrietjes | 20-05-06

De commentaren zijn gesloten.