04-05-06

Kunstgras in het Pradopark

In het Pradopark, een sociale woonwijk op de gronden van de vroegere weverij Prado (Vlaamse Tapijtweverij), komt een trapveld in kunstgras. Het is een van de maatregelen om samentroepende jongeren uit de buurt van de woningen te houden. Kunstgras is een van de succesproducten van tapijtenfabrikant Pierre Lano, toevallig ook VLD-gemeenteraadslid in Kortrijk. Verlaat hij de raadszaal als dat punt aan bod komt, maandag?
 
In de Zwevegemsestraat, waar vroeger de Vlaamse Tapijtweverij (later Prado genoemd) stond, en op de gronden van de omliggende gesloopte beluiken, is sinds 1992 een sociale woonwijk aan het groeien, ruim voorzien van groen. In het mooie park met relicten van de vroegere textielbedrijvigheid, hebben zowel Goedkope Woning Kortrijk (huurwoningen), het OCMW, het sociale verhuurkantoor De Poort als de Zuid-West-Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (koopwoningen) gebouwd. De opmerkelijke en bekroonde architectuur van het hele project is van het architectenbureau Desmet & Vermeulen, Gent.
 
Het Pradopark, palend aan de achterkant van de Jongerenontmoetingscentrum (JOC, Filips van de Elzaslaan), blijkt een bijzondere aantrekkingskracht te hebben op jongeren. Vooral 's zomers troepen ze er samen. Ze doen niemand kwaad, maar bepaalde buurtbewoners - er staan ook specifieke bejaardenwoningen - hebben een beetje schrik van jongerencultuur met al het lawaai dat eraan te pas komt. Ook zagen zij soms stevige drinkpartijen.
 
De terreinen zijn uitgestrekt genoeg om het park zo in te delen dat jong en oud er hun gading kunnen vinden. Op voorstel van projectverantwoordelijke Davy Callewaert worden de zitbanken verwijderd aan de kant van de woningen. Die banken verhuizen naar het trapveld nabij het JOC waar ze onder een afdak geplaatst worden om de jongeren weer en wind te besparen. Het moet een soort jeugdhonk worden op een plaats waar de bewoners niet kunnen gestoord worden. Daar is ook aan jonge gezinnen gedacht. De peutertuin in het JOC wordt uitgebreid met bijvoorbeeld aantrekkelijke klimtorens met hangbruggen.
 
Pierre Lano
 
In dat project past ook de heraanleg van het trapveld. Nu kun je het beter een baggerveld noemen. Modder, putten en plassen hebben het gras verdrongen. De directie Leefmilieu opteert dan ook voor kunstgras. Waar een dergelijke bedekking er vroeger er nog uitzag als een groene mat waarop je bij tackles schaaf- en brandwonden opliep, wordt in de huidige stand van de techniek de kwaliteit van natuurlijk gras benadert. De voordelen zijn dat dat bijna onverslijtbaar is, zijn kleur behoudt en zelfs in de herfstregens relatief droog blijft.
 
In het dossier dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, worden de geplande werken opgesomd: opbraak van bestaande verhardingen en beplantingen, plaatsen van drainage, bevestigen kunstgras, aanbrengen van kantstroken in magere beton, en ... bezaaiingswerken en eerste maaibeurten. Dat laatste verstond ik niet: moet kunstgras ook gezaaid worden? Het blijkt te gaan om stroken naast het eigenlijke trapveld. Het wordt dus een combinatie van kunstgras en natuurlijk gras. Kostprijs: 20.273,55 euro. Het stadsbestuur mag onderhandelen met mogelijke leveranciers zonder bekendmaking.
 
Toevallig is kunstgras een van de succesvolle nieuwe producten van tapijtfabrikant Pierre Lano, VLD-volksvertegenwoordiger en -gemeenteraadslid in Kortrijk. Lano produceert in Stasegem meer dan twee miljoen vierkante meter kunstgras per jaar. Diverse grote voetbalclubs over de wereld hebben er hun oefenterreinen mee aangelegd. Zowel de FIFA als de UEFA zouden intussen bereid zijn om ook op de officiële speelterreinen kunstgras toe te laten.
 
Normaal moet een gemeenteraadslid dat rechtstreekse belangen heeft bij een agendapunt de gemeenteraadszaal verlaten. In dit geval mag Pierre Lano blijven zitten omdat hij niet rechtstreeks levert aan verbruikers. Voor de heraanleg van het trapveldje wordt een beroep gedaan op professionele aannemers. Er wordt prijs gevraagd aan:   NV Arbowar, Waregem,   BVBA Tuinen Descamps, Marke BVBA Gebr. Dewulf, Boezinge-Ieper NV Frans Maes, 8860 Lendelede, en BVBA Tuinen Vandeputte Silvère, Deerlijk.
 

De commentaren zijn gesloten.