29-04-06

Uitgeverij Ludion publiceert architectuurboek Kortrijk

Kortrijk koopt 1.500 boeken bij de uitgeverij Ludion, Gent-Amsterdam. Onder de titel "Kortrijk in zeven dagen" verzamelde Wim Opbrouck indrukken over de nieuwe architectuur die in onze stad te vinden is (foto project Leieboorden van bOb Van Reeth). Een relatiegeschenk dat de Kortrijkse faam in de wereld van design en ontwerp moet versterken. Ik ben zeer benieuwd wat het boek te bieden heeft. Maar ik vraag mij af of het niet te vroeg komt.

De uitgeverij Ludion, Gent-Amsterdam, legt zich toe op de publicatie van mooie boeken over esthetisch interessante onderwerpen. In zijn architectuurfonds mocht Kortrijk niet ontbreken. "Sinds het aantrekken van Bernardo Secchi in 1994 heeft de stad een sterke stedenbouwkundige en architecturale impuls gekregen. De overheid gaat gedurfd te werk om mooie dingen te realiseren. Door projecten te steunen die echt innovatief zijn en door jong talent een podium te bieden om nieuwe ideeën te presenteren" schrijft de uitgever op zijn website.

Ludion heeft terecht opgemerkt dat de meeste Kortrijkzanen achteloos in hun stad voorbijlopen aan nochtans zeer opmerkelijke bouwsels. Maar is dat geen kenmerk van stedelingen overal ter wereld? Als je er elke dag passseert, valt zelfs de Eiffeltoren niet meer op, laat staan de Tacktoren.

Harelbekaander

Daarom heeft de uitgeverij een halve buitenstaander - een Harelbekaander, zoon van een Harelbeekse sp-schepen, door Ludion naïefweg "een Kortrijkzaan in hart en nieren genoemd - de prettige opdracht gegeven een week door de Groeningestad te lopen als Alice in Wonderland. Opbrouck Wim - van de Bende van - mocht het doen, op aandringen van burgemeester Stefaan De Clerck.

Theatermaker en TV-figuur Wim pakte het zo onbescheiden mogelijk aan. Hij installeerde zijn slaapzak, vers ondergoed en verrekijker in de toren van het Sint-Amandscollege, waarin binnenkort wellicht een architecturaal experiment zich zal voltrekken onder begeleiding van Vlaams Bouwmeester Marcel Smet. Op de begane grond bewoog hij zich voort in een oversizede zwerfwagen, ook in het hart van de stad waar de fiets meer aangewezen is. En in een dikke mist liet hij zich door de brandweer over de Leie de stad binnenvaren. Of hoe je het moet aan boord leggen om de stad met andere ogen te aanschouwen...

De uitgever belooft een boek waarin je het relaas vindt van de ontdekkingstochten van Wim als verslaggever, fotograaf, dagboekschrijver, interviewer van de man in de straat en illustrator.

Zijn materiaal wordt in dit boek aangevuld met meer theoretische beschouwingen, onder meer van architect Paul Robbrecht (de man van het Foruminvestproject) en enkele vooraanstaande stedenbouwkundigen. Ontwerper Koen Bruyneel is aangezocht voor een speelse, eigentijdse vormgeving.

Geduld tot juni

Ik kijk vol verwachting uit naar de publicatie. Maar komt die niet enkele jaren te vroeg? Er is inderdaad een pak baanbrekende projecten gerealiseerd in de stad in de voorbije jaren. Maar voor de komende jaren staat nog zo veel meer op stapel; denk maar aan het Foruminvestproject, de heraanleg van de omgeving van de Broeltorens, de ontwikkeling van het gebied van de Westelijke Ring enzovoort. Of wordt het boek aangedikt met plannen, ontwerpen en 'artist impressions'? Ongetwijfeld speelde ook de deadline van de gemeenteraadsverkiezingen een rolletje bij de bepaling van de uitgiftedatum.

Het wordt een boek van 192 bladzijden, 17 x 24 cm, 300 illustraties, onder integraalband. Het verschijnt in juni.

Het stadsbestuur bestelt alvast 1.500 exemplaren. De stad bekomt bovendien de rechten op het gebruik van het illustratiemateriaal, voor eigen publicaties.

Zie ook:  http://www.ludion.be/lud_cdml/fmpro?-db=lud_catalogus.fp5...

en: http://www.ntgent.be/index.php?id=72

De commentaren zijn gesloten.